Vádat emelt a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség két szlovák állampolgár ellen, akik telefonos csalással, gyorsan és könnyen megszerezhető hitelnyújtás látszatát keltve, 920 embert csaptak be Magyarországon – közölte a vádhatóság helyettes sajtószóvivője hétfőn az MTI-vel.

Zsilka László tájékoztatása szerint az ügyészség a vádlottakat hétrendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, valamint 913 rendbeli csalás vétségével vádolja, mindkét vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.

920 embert csapott be két szlovák telefonos csaló

Fotó: Pixabay

Az ügyészség kezdeményezte, hogy a bíróság érdemben bírálja el a sértettek polgári jogi igényét is – fűzte hozzá a helyettes sajtószóvivő.

A vádirat szerint az egyik szlovák férfi, aki 2010-ben egy Seychelles-szigeteki székhelyű, magyarországi fiókteleppel nem rendelkező kft. ügyvezetője lett, létrehozott egy magyarországi internetes oldalt. Megkérte barátját, az ügy másik vádlottját, hogy magyar újságokban adjon fel hirdetéseket, amelyek szerint a Seychelles-szigeteki cég 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő hitelt nyújt olyan embereknek, akik anyagi helyzetük miatt hitelintézeteknél nem, vagy csak jelentős nehézségek árán jutottak volna kölcsönhöz.

A vádlottak megadtak egy emeltdíjas hívószámot, amelyen a sértettek a hiteligényüket bejelenthették. A vádlottak szándékában sem állt, hogy hitelt nyújtsanak, céljuk az emeltdíjas hívószám után járó összegek megszerzése volt. A telefonokat kezelő alkalmazottakat arra utasították, hogy különféle indokokkal hosszasan folytassák le a beszélgetéseket, hogy a sértettek telefonszámlája – így a vádlottak bevétele – minél tetemesebb legyen.

A magyarországi 920 sértett egy része csak néhány száz forint kárt szenvedett, de akadt, akinek több tízezer forintos telefonszámlája keletkezett.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Hála Istennek idehaza az ilyen emelt díjas telefonos biznisz nem ilyen csaló módon működik! Vagy mégis előfordul hasonló, és már-már természetesnek találjuk?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.