Nőtt a természetes fogyás 2017 első 11 hónapjában: 35 839-el csökkent Magyarország népessége tavaly – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. 2017 első tizenegy hónapjában a születések száma (83 941) 1,5 százalékkal elmaradt a 2016 azonos időszakától, a halálozásoké (119 780) pedig – az év eleji jelentős növekmény miatt – 4,1 százalékkal meghaladta azt.

Így a természetes fogyás 35 839 fő volt, 6035-tel több, mint 2016 azonos időszakában, ami 20 százalékos növekedés.2017 novemberében a születések száma (7271) 5,6, a halálozásoké pedig 6,1 százalékkal kevesebb volt, mint az előző év azonos hónapjában. A természetes fogyás tavaly novemberben 2779 fő volt, 222-vel kevesebb az egy évvel korábbinál.

Fogy a magyar: elég nagy mértékben csökkent Magyarország népessége

Az új év első fővárosi újszülöttje, Klima-Vécsey Flóris és édesanyja, Vécsey Virág a fővárosi Szent István Kórházban 2018. január 1-jén. A kisfiú 0 óra 23 perckor, 54 centiméterrel és 3400 grammal született a 41. hétre természetes úton, édesanyja első gyermekeként. MTI Fotó: Mónus Márton

Megtorpant a házasságkötések számának 2011 óta tartó emelkedése: a 2017 első tizenegy hónapjában megkötött 48 187 házasság 2,5 százalékkal, 1242-vel volt kevesebb az előző év azonos időszakában regisztráltnál.

A legnagyobb növekedés júniusban történt, amikor 7,2 százalékkal többen kötöttek házasságot, mint 2016 azonos hónapjában. A legnagyobb csökkenés pedig októbert jellemezte, amikor a házasságkötések száma 11 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Ezer lakosra 9,4 élve születés és 13,4 halálozás jutott. Az előbbi 0,1 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi 0,6 ezrelékponttal magasabb volt a 2016. január-novemberinél, ennek eredményeként a természetes fogyás 0,7 ezrelékponttal, 4,0 ezrelékre emelkedett.

2017 első tizenegy hónapjában ezer élve születésre 3,6 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,4 ezrelékpontos javulás az előző év január-novemberhez képest.

(MTI)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Fradigege
500 ezren nyugaton vannak és ott születnek a gyerekek is. Azt beleszámolta a nagytudású KSH? A házasságkötésről meg csak annyit, hogy kb. 2 hete a rádióban azt mondták, hogy nőtt a számuk. Össze-vissza dumálnak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
peterkelemen
Teljesen mindegy, hogy fogad Európa menekülteket vagy sem, mert lassan, de biztosan kihal.
peterkelemen
Orbán és bűnbandája szorgosan irtja a magyarokat.
Fradigege
500 ezren nyugaton vannak és ott születnek a gyerekek is. Azt beleszámolta a nagytudású KSH? A házasságkötésről meg csak annyit, hogy kb. 2 hete a rádióban azt mondták, hogy nőtt a számuk. Össze-vissza dumálnak.
Equus
a születések etnikai összetételéről érdekes lenne az adat...
Eladott Ország
Nini, már megint este van és már megint péntek. Ez milyen unalmas, hogy összesen csak hét nap van egy héten és teljesen kiszámítható módon van reggel, dél és este. Meg kéne kicsit kavarni az állóvizet. Például sorsolással lehetne eldönteni, másnap milyen nap legyen és milyen sorrendben kövessék egymást a napszakok. Addig is, ameddig ez bekövetkezik, nézzük, mit tojt nekünk a rézfaszú bagoly mostanság.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/11/ovi.jpg
Több minden kiolvasható ebből a grafikonból. Elsősorban az, hogy folyamatosan csökken a gyermekek száma, bár ez senkinek nem újdonság, esetleg csak Novák Katalin tud rácsodálkozni a dologra. Mielőtt még nagy boldogan bejelentené (ő, vagy bármelyik tetszőleges fideszes), hogy ímelám, hogy megugrott a szülési kedv az Orbán kormány hatalomra kerülésekor, szeretném jelezni: azok a gyerekek három évvel korábban születtek és közel négy évvel korábban fogantak. Az szemmel látható, hogy jóval több az óvodai férőhely, mint ahány gyerek van, de ezt sem kellene sikerként elkönyvelni. Ugyanis hiába van Kiskunhalason szabad óvodai férőhely, ha mondjuk Kakucson meg nincs. Vagy fordítva. Azt kellene valahogy megoldani, hogy ott legyen a férőhely, ahol a gyerek.
Eladott Ország
Azok a gyermekek megszületnek. Csak éppen nem itt, hanem Angliában, Ausztriában, Skóciában, Németországban, Franciaországban, Írországban, vagy éppen az ezerszer elátkozott USA-ban. A külföldön megélhetést kereső és találó emberek többsége fiatal. Családalapítás előtt, közben, vagy kicsivel utána. Éppen a család, a születendő, vagy megszületett gyermek iránti felelősség az egyik oka annak, hogy elmentek és elmennek az országból. Mert itt nem kapják meg sem a jogi, sem a szociális, sem az anyagi biztonságot. Éppen ezen dolgozik az Orbán-kormány, benne Kövér László szaporodásért felelős nagyonbiztossal. Hogy elbizonytalanítsák a társadalmat, hogy kiszolgáltatottá tegyék a családokat. Mert a máról-holnapra vegetáló, a tanulás közelébe sem jutó, tájékozatlan, a tulajdon nyomorába zárt ember hálás azért, hogy eteti a gyerekét a kormány, hogy közmunkát kaphat. Hálás, pedig egy morzsát kap vissza csupán abból, amit éppen tőle vettek el és szórnak bő kézzel stadionokra, festményekre, kastélyokra. Ahogy tőle veszik el az ellopott milliárdokat és tőle veszik el a fejlődés lehetőségét akkor, amikor egy szűk, kormányközeli kör jut földekhez, trafikokhoz, kaszinókhoz, reklámpiachoz, megbízásokhoz.
assassin
@Equus: Szülnek azok továbbra is akiknek nem kellene...
advocat
Mert kivándorolnak. A fiatalok már élni akarnak!
Sámannus
A néppel régen ezt fegyverrel, és mészárlással követték el, orbányinak háború sem kell hozzá, ő egymaga az ántikrisztus, aki ezt előre megfontoltan elköveti a népével.
A nép ítélete valószínű olyan lesz mint ő maga könyörtelen.
Yoda69
A fideSS elmutnyoceve. Jonnek az "eredmenyek". Pisa test, szuletes visszaeses, hazassag csokkenes, magyarok elmenekulese a hazabol. Es gazdasagilag is osszeomlanank, ha az unio elvagna a lelegeztocsovet. Tragedia.
Perwool
Minden 7. magyar csecsemő külföldön születik meg. A szülőképes korú magyar nők 7% külföldön él. És ezek az arányok évről évre romlanak.
Ellehet bagatellizálni a dolgot, de attól még nagyon súlyos gondok vannak ebben az "erős és büszke " országban . Konkrétan, menekülnek az emberek innen. Pláne a fiatalok .
peterkelemen
Az egy felelőtlen szemétláda, aki ma Magyarországon gyermeket szül. A sorsa már előre meg van határozva Orbán szemétdombján fog kapirgálni amíg meg nem hal. Azok a szülők a saját gyermekeikkel basznak ki csak azért mert a bolond gyermeket akar. Megakar felelni a társadalmi kritériumoknak. Gyermeket ma Magyarországon szülni merénylet a gyermekek ellen.
human
Én mintha mást hallanék a közmédiában zajló beszélgetésekben. Ott már a pittypang is virágzik.
human
@cirip: Dehisz ők a rejtett erőforrások, legalábbis a választásokig.
Borsodi
@Perwool: Nem csak a mi gyerekeink menekülnek innen,amin nem is csodálkozok hanem a migránsok is,ők se maradnak itt rabszolgáknak.Az igaz a cigányok szaporodnak,élősködnek még rajtunk nekik ez így jó lehet bűnözni, közmunka néven pénzt kapni,kárt okozni, esetleg főnököt játszani.de ha kihal a Magyar pusztul az ország.Ezt aki teheti,és lehetősége van, ne is várja meg.
justhpeter
Ketten biztosan nem így látják. Orbán Viktor és Novák Katalin.
Eladott Ország
nepszava.us/wp-content/uploads/2017/05/elletes-696x392.jpg
Íme lám, hogy megugrott a szülési kedv az Orbán kormány hatalomra kerülésekor.
Perwool
@Borsodi: Bocs Skype-s! Kicsit korán volt még.-:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.