Nem volt szabályozott és szabályszerű az Antenna Hungária Zrt. pénzügyi-számviteli feladatellátása és vagyongazdálkodása – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pénteken, miután befejezte a társaság vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységének 2012-2015 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését.

Nem volt szabályszerű az Antenna Hungária vagyongazdálkodása az ÁSZ szerint

Fotó: ÁSZ

Az ÁSZ tájékoztatása szerint az Antenna Hungária a jogszabályban előírt alapvető számviteli szabályzatok közül nem rendelkezett számviteli politikával, eszközök és források értékelési szabályzattal, számlarenddel, így nem határozta meg a beszámolót megalapozó könyvvezetés, bizonylatolás, értékelés szabályrendszerét. Nem készítették el továbbá az önköltség-számítási szabályzatot, amelynek hiányában a saját előállítású termékek, szolgáltatások önköltségét sem határozták meg a törvényi kötelezettség ellenére.

A pénzügyi-számviteli feladatellátás és a vagyongazdálkodás nem volt szabályszerű, mert a bevételek, ráfordítások, az értékcsökkenés elszámolása és a vagyonnyilvántartás során a társaság nem érvényesítette azt az alapelvet, amely szerint a könyvvitelben rögzített és a beszámolóban szereplő tételeknek a valóságban is megtalálhatóknak, bizonyíthatóknak, kívülállók által is megállapíthatóknak kell lenniük, értékelésüknek meg kell felelni a törvényben előírt értékelési elveknek, eljárásoknak.

A beszámolók így nem nyújtottak megbízható és valós képet a társaság vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről, illetve azok változásáról – áll a közleményben.

Az ÁSZ szerint a vagyonváltozást eredményező döntések az alapszabályban rögzített hatásköri előírásoknak megfelelően történtek. A tervezési, adatszolgáltatási, valamint közzétételi kötelezettségeket szabályszerűen teljesítették.

A számvevőszék megállapította, hogy az Antenna Hungária felett a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szabályszerűen gyakorolta a tulajdonosi jogokat.

Az ÁSZ a hiányosságok kiküszöbölésére két javaslatot fogalmazott meg a társaság vezérigazgatójának és egyet a nemzeti fejlesztési miniszternek.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cs.n.
Engem ezek nem érdekelnek, az viszont igen, hogy került náluk az Echo tévé az első helyre a csatornakiosztásban?
Ja, és persze mindenki sáros, csak a kormány nem, ami államosította, és a tulajdonosi jogokat gyakorolja. Ők messzemenőkig szabályszerűek, mint mint mindig, hát hogyne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.