Folytatódott az áremelkedés a lakáspiacon, az új lakások jobban drágultak, mint a használtak.

Az ingatlan.com elemzése alapján a legnépszerűbb méretű, 50-70 négyzetméteres új lakások átlagos négyzetméterára január közepén Budapesten 673 ezer forint volt, Győrben 337 ezer forint, Debrecenben és Szegeden pedig 396 ezer és 383 ezer forintba került egy-egy négyzetméter.

Az ingatlan.com közleményében ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait, amely szerint míg az új lakások 12,2 százalékkal drágultak a múlt év harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, addig a használt lakásoknál a drágulás mértéke 8,4 százalék volt.

Továbbra is emelkednek az árak a lakáspiacon

Fotó: Pixabay

Az elemzésből kiderült, hogy hasonlóan alacsony drágulásra a használt lakásoknál utoljára 2014 utolsó negyedévében volt példa, ugyanis 2015-től kezdődően jellemzően két számjegyű volt az áremelkedés éves mértéke.

A közlemény idézi Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki szerint az új lakások azért drágultak nagyobb mértékben, mint a használtak, mert egyrészt a korábbi években hiány volt belőlük, ami fokozott keresletet generált. Másrészt az új lakások építésének költsége az utóbbi időszakban a munkaerőhiány és az építőanyagok iránti megnőtt kereslet miatt jelentősen emelkedett.

A szakember hozzátette: idén és jövőre évente legalább 20-25 ezer új lakást adnak át, amelynek több mint felét eladási céllal építik a vállalkozók.

Az elemzés alapján a múlt év első kilenc hónapjában 95 ezer adásvétel történt a lakáspiacon, ami 4 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Balogh László rámutatott, hogy bár országosan nőtt a tranzakciók száma, a budapesti piacon már stagnálás látható.

"A fővárosban egyre kevésbé vásárolnak az emberek lakást ilyen magas árakon, így a 2015 és 2017 között megfigyelt 15-20 százalékos éves szintű áremelkedés mértéke 2018-ban már jóval szerényebb lehet. Árcsökkenésre azonban idén sem lehet számítani". 

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Egy gyerek felnevelése hatalmas teher – miközben hatalmas boldogság is, de most nem az érzelmi oldalról közelítem meg a kérdést -, sokszor 10 millió forintot emészt fel, mire egy gyermek kezében szakma lesz. A CSOK-ot csak azok nem tudják igénybe venni, akik ténylegesen rászorulnának. És itt van az eb elhantolva. Szerintem. A CSOK semmi más, mint egy nagyon drága, nagyon haszontalan átverés. Érdekes módon azok a fiatalok, akik a haldokló Nyugaton találtak megélhetést, hirtelen sokkal több kedvet éreznek a gyermekvállaláshoz. Előbb vállalnak gyereket és többet, mint azok, akik itthon maradtak. CSOK nélkül is. Ugyanis a biztos megélhetés, a stabil jogi és gazdasági környezet, a lakó- és munkahelyváltoztatás lehetősége és a normális fizetés sokkal inkább családbarát, mint a közösből két marokkal ingyenpénzt osztogató, éjjel-nappal a család szentségéről papoló ostoba kormánypropaganda. CSOK-olom.
Borsodi
Borsodban Ózd Putnok környékén is érződik.Öt évvel ezelőtt a 15 millióért vett ház,most 6 millióért se kell.Itt eladhatatlanok.Tíz évvel ezelőtt 4millióért vásárolt félkész új házat azóta szépen deviza hitelből befejezve 4millióért lehet eladni(12millába van)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.