A béremelések jó irányt mutatnak, a Magyar orvosi Kamara elnöke szerint, ha ezek folytatására lesz politikai szándék, akkor 2022-re eltűnhet a hálapénz.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint Magyarország történelmi lehetőség előtt áll: elérheti, hogy megszűnjön "az egészségügy működését megnyomorító hálapénz".

Éger István csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, Magyarország talpra állt, és elindult egyfajta felzárkóztatás a béreket illetően. Mint mondta, meggyőződése, hogy az ország történelmi lehetőség előtt áll, és a 2018-ban induló új kormányzati ciklus alatt minden adott arra, hogy a hálapénzrendszert megszüntesse az egészségügyben.

Az orvosi kamara szerint hamarosan megszűnhet a hálapénz

Fotó: pixabay.com CCO

Kiemelte, lehetőség van arra, hogy a bérezést úgy fejlesszék tovább, hogy megnyíljon a lehetőség a paraszolvencia "kivezetésére", és ha erre a politikai szándék meglesz, akkor ez 2022-ig megoldható. Hozzátette, "a huszonnegyedik órában vagyunk".

Mint mondta, ebben és egy új egészségügy megalapozásában segíthet az a könyv, amely most jelent meg a kamara kiadásában.

A tisztességes, tehát igazságos társadalom és az elsődleges társadalmi javak című könyvvel kapcsolatban a MOK elnöke közölte: ma már evidencia, hogy nincs közvetlen összefüggés a GDP és az egészségügyi ráfordítások között. A költségvetésnek – mint egyfajta "erkölcsi dokumentumnak" – prioritásokon kell alapulnia, hiszen morális kérdés, hogy a rendelkezésre álló forrásokból milyen mértékben fordítanak közszolgáltatásokra, így az egészségügyre is – tette hozzá a kamarai elnök.

Gilly Gyula, a kötet szerzője a sajtótájékoztatón azt mondta, a rendszerváltás óta hatalomra került politikai erők nem akarták megérteni, hogy vannak olyan területek, amelyek elsőbbséget élveznek. Hangsúlyozta, egyfajta közpolitikai szemléletváltás kell, új alapokat kell létrehozni. A szerző szerint ezekről az új alapokról, amelyeket a most bemutatott könyvben vázol fel, el lehetne indulni, újjá lehetne építeni az egészségügyi rendszert.

A könyv pdf-formátumban bárki számára hozzáférhető a kamara honlapján.

(MTI)

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
@ittott: szerintem igazuk lehet, amint elfogynak az orvosok és mindegyik nyugatra ment dolgozni.

Nem is értem, miért nem keletre mennek, mondjuk azerbe törökbe. Áá nem, oda nem török be.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@division: Amit te itt leírtál, az csak az ilyen rosszul működő eü-ben fordul elő.
Nálunk én is adok hálapénzt, nem is sajnálom az alulfizetett, végtelenségig kihasznált, értünk még mindig itt szenvedő eü dolgozóktól.
De ne mondjuk, hogy nincs ezzel semmi baj. Ha így lenne, nem mennének el tízezrével.
Úgyhogy gondolt át ezt.
division
@Aki Én: Persze hogy ez probléma, azért viszed a gyereked vagy mész el te is ha úgy adódik egy másik városba orvoshoz mert akihez tartozol abban nem bízol, és tudod hogy a másik jobb nála sokkal. Azt nem tudod megválasztani hogy ahol laksz milyen szintű maga a doki, csak azt tudod hogy nem bíznád rá még a macskádat sem. Azért azt elég nehéz lenne sajnos megvalósítani hogy minden kórházban, minden szakterületen profi orvosok dolgozzanak. Persze talán akkor mégis ha mondjuk egymillió körüli fizetést kapnának, na de ez itt nálunk nonszensz.
Sámannus
Mer nem lesznek orvosok csak ezek a sintérek, akik mindent szétlopnak.
Bástya Béla Elvtárs
Én ezután is adok nekik ajándékot, pl.: egy ital dísztasakban... hogy mellette van-e boríték, az kívülről nem látszik!
Nessy
Éger dr. mert nagyot álmodni! Érdekes dolog a "hálapénz"! Ez a hatvanas években alakult ki ilyen széles körben.. Azelőtt egy doboz bonbon, 10 dkg kávé, egy csokor volt a "köszönöm" . Legalább is szakdolgozói szinten. A dokik már ajándék kosarat kaptak, márkás italokat. Aztán ebből lett a pénzes boríték.
Lehet, hogy több fizetést kapnak majd az egészségügyben dolgozók, de ezt Éger doktornak is tudnia kell, amíg ezt a feudális hierarchiát, a rossz körülményeket nem szüntetik meg, addig kevés a remény a paraszolvencia megszűnésére.
szép új világ
Itt olvasom a propin: "Van olyan borsodi falu, ahol 13 éve nincs körzeti orvos"
Ebben a borsodi faluban ezek szerint már 13 éve megszűnt a hálapénz. Lehet, hogy erre gondolt az orvosi kamara elnöke?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.