Bérkövetelés miatt két órára beszüntette a munkát a Bosch-konszern egyik miskolci gyárában az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) hétfőn délelőtt.

Ficzere Ferenc, a magyarországi Bosch csoport kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. telephelyén a sztrájkhoz 508 dolgozó csatlakozott a vállalat több mint 2200 állandó munkavállalója közül. A Bosch másik, kéziszerszámokat gyártó telephelye nem vett részt a sztrájkban. 

Sztrájkoltak a Bosch egyik miskolci gyárában

Fotó: Pixabay

Közlése szerint a Bosch csoport Magyarországon minden évben a piaci környezetnek megfelelően és a törvényi előírásokat maradéktalanul betartva emeli a munkások fizetését. A fizetéseket úgy határozzák meg, hogy a dolgozók korrekt béreket kapjanak és emellett az "éles piaci versenyben a versenyképességünk megmaradjon, ezáltal a munkahelyek biztonsága se kerüljön veszélybe" – tette hozzá.

Mint emlékeztetett, a 2018-as béremelésről tavaly decemberben kezdték a bértárgyalásokat a munkavállalók képviselőivel. A Bosch csoport magyarországi telephelyein a munkavállalók 2018. évi bére átlagosan csaknem 10 százalékkal emelkedett. A konkrét mértékek vállalatonként és tevékenységi területenként eltérőek, amit az adott vállalat eredménye is befolyásol és függ az egyéni teljesítménytől is.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nél az egyeztető tárgyalások 2017. december 21-én zárultak, de megegyezés nem született, így a munkáltató döntött a béremelés mértékéről. Ennek ellenére a szakszervezet 2018. január 25-én újabb kollektív munkaügyi vitát kívánt kezdeményezni a miskolci autóipari gyár vezetőségével.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nél a dolgozók 99 százaléka a béremelést tartalmazó munkaszerződés-módosítást aláírta, és az emelt bérek kifizetése ezek alapján a szokott időben megtörtént. A gyárban a már elfogadott, emelt fizetéseken felül hűségbónuszt is bevezettek – ismertette Ficzere Ferenc.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
Sztrájkolni, tüntetni, tilakozni kell országszerte. Orbánékat ki kell véreztetni minden téren.
Eladott Ország
"a dolgozók 99 százaléka a béremelést tartalmazó munkaszerződés-módosítást aláírta," mondta Ficzere Ferenc, a magyarországi Bosch csoport kommunikációs igazgatója. Akkor hiba van a számtanban, mert a sztrájkhoz 508 dolgozó csatlakozott a vállalat több mint 2200 állandó munkavállalója közül, az meg 23,09 %.
Zeta
Milenne , ha egyszer mindenki rájönne, hogy ha közösen tüntetnek , akkor nagyobb esély van a sikerre?
Milenne , ha más szakszervezetek szolidaritásból csatlakoznának hozzájuk?
Akkor lenne szakszervezet!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.