A tervek szerint az év második felében adják be Paks II létesítési engedélyének kérelmét – mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a Hungarian Energy Investors Forum 2018 energetikai konferencián pénteken Budapesten.

Hangsúlyozta, ez a legnagyobb és legfontosabb nukleáris engedélykérelem, mintegy 200 ezer oldalas dokumentációt kell összeállítani, amelyben a tervező igazolja, hogy a létesítmény teljesíteni tudja a nukleáris biztonsági szabályzatokban szereplő követelményeket.

Az év második felében adnák be Paks II. létesítési engedélyének kérelmét

Fotó: MTI

Dolgoznak az engedélykérelem összeállításán, ez a munka határozza meg az évet – fogalmazott az államtitkár.

Az idei feladatok közül Aszódi Attila kiemelte azt is, hogy hamarosan elkezdődik a telephelyen a háttér-infrastruktúra kialakítása, a különböző üzemekre, irodákra szükség van az új blokkok építésének kiszolgálásához. Hozzátette, ezekre a létesítményekre is kiterjed az Országos Atomenergia Hivatal ellenőrzése.

Ismertette, hogy a jelenleg működő, meghosszabbított üzemidejű négy paksi blokk 2032 és 2037 között áll majd le, Magyarország energetikai helyzete miatt elkerülhetetlen az atomerőmű kapacitásának fenntartása.

Paks II megvalósításához mintegy 6000 engedélyre van szükség, ezek közül eddig több mint 300-at szereztek meg – jelezte.

A telephely alkalmasságát megkérdőjelező álláspontokról szólva Aszódi Attila kitért arra: bár a hatósági engedélyezési eljárás már lezajlott, érdemben foglalkoztak a felmerült kérdésekkel; részletesen ismertették, miért volt megalapozott mindaz, ami a földtani kutatási programban, illetve a hatósági engedélykérelemben szerepel.

Alaptalanok azok a támadások, amelyek az elmúlt hetekben a telephely alkalmasságával kapcsolatban újraindultak, politikai szándékúak, és nincs földtani-tudományos alapjuk – jelentette ki az államtitkár.

A finanszírozással, illetve a magyar-orosz államközi megállapodással kapcsolatban kiemelte: Magyarország nem hitelt vett fel, Oroszország 30 évre 10 milliárd eurós hitelkeretet biztosított, ami a Paks II projekt megvalósításának 80 százalékát fedezi. A hitelkeretből mindig annyit hívnak le, amennyi egy adott időszakban a felmerülő számlák kifizetéséhez szükséges, és a kondíciókban 30 évre megállapodtak, nincs változó paraméter. Rögzítették az előtörlesztés feltételeit is, Magyarországnak jogában áll bármikor előtörleszteni a már felvett hitelt, névértéken, további díjak nélkül. Ez lehetővé teszi, hogy mindenkor a legkedvezőbb finanszírozással valósítsák meg a projektet, a piacon nincs ilyen hitel – hangsúlyozta Aszódi Attila.

A Napi.hu és a Noguchi Porter Novelli által szervezett konferencián Kádár Andrea Beatrix, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energetikáért felelős helyettes államtitkára elmondta: a magyar álláspont szerint az energiamix megválasztásának továbbra is tagállami hatáskörben kell maradnia. A 2011-ben elfogadott Nemzeti Energiastratégia szerint Magyarország az atom-, fosszilis- és a megújuló energia hármasa mellett döntött.

Azokkal a hírekkel kapcsolatban, hogy az E.on a rezsicsökkentett árnál olcsóbban adja a gázt a fogyasztóknak, a helyettes államtitkár hangsúlyozta: a vállalat ajánlata az átlagosnál jóval magasabb fogyasztású rétegnek szól, a nagyobb felhasználóknak nyújt kedvezményt, az átlagos lakossági fogyasztóknak nem tudnak az állami tulajdonú nemzeti közműveknél kedvezőbb ajánlatot tenni.

Kádár Andrea Beatrix felidézte, mióta a magyar állam visszaszerezte a hatósági árszabályozást, a gáz ára jelentősen csökkent, 2013 óta 25 százalékkal. Az uniós tagországok között Magyarországon a második legolcsóbb a lakossági gázár, Európában pedig a harmadik legolcsóbb, átlagosan évi 170 ezer forintot takarítottak meg a magyar családok a rezsicsökkentés miatt – hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Petya olyan faszául beszél oroszul, hogy putyin anyja is tőle tanult gazsulálni, ezért nem kell magyarra fordítani a Paks2 szerződését. Akkor még ott van az összes rajz, amiből majd csinyának ruhaszabást Nanuskáék.
Az orosz katasztrófaelhárítók még mindig a KGST szabvány szerint kezelik a környezeti katasztrófákat? Csak kérdezem, mert harminc éve kb, még elképesztő lezseren kezelték, a mérges gázokat, rábízva azokat a természet megújulására. A csernobili eset is ezt a gyakorlatot követi. Az itt megszólalók is csak málenkíj sugárzásról áradoznak.
maszk
Doktor, vagyis diplomás?
Már régóta próbálok rámutatni arra, hogy azért, mert valaki diplomás, nem feltétlenül okos.
De úgy látszik, hogy több idő kell ahhoz, hogy ezt felfogják sokan.

Újra írom: Azért, mert valaki sokat tanul, meg diplomát szerez, nem lesz jobb, okosabb, sőt...
Máshogy: Aki szemét, az a sok tanulás után is szemét marad, vagy még szemeltebb lesz.

Ezt a világot alapvetően a tanult emberek tették ilyen szarrá - felülről, mert ők kerülnek pozícióba.
Alulról meg vannak a verőlegények, a primitív aljasok, akikkel kézen-közön össze vannak fonódva az érdekeiket védendő.
Lásd, ahogy megakadályozták a kopasz surmók a népszavazás beadási kérelmet, amit a fehérgalléros diplomás bűnözők irányítottak.

Azt hiszed én el vagyok szállva, pedig csak a tényeket írom - kicsit tovább vonatkoztatva, ami elszállásnak tűnik.
maszk
oránnak pénz kell, hogy kifizethesse az őt támogatókat.
Ugyanis az orbánt támogatók, ha nem kapnak pénzt, már nem támogatják tovább orbánt.
Paks, a kínai vasút, stb., mind arról szól, hogy orbán tovább pénzelje az őt támogatókat.
orbán "politikája" sokkal egyszerűbb, mint gondolnád.
szaboria1
Úgy látszik már nem igazán bíznak magukba ez már a második eset, hogy a választás után akarják megtenni ha nyernek. Az első a Stop Soros amit már érzik nem tudnák most megtenni mert nincs kétharmad.
Qqberci
NIncs egy kicsit elb@szva a sorrend? Talán előbb kellettek volna az engedélyek és utána a költekezés...
kereső
OFF:Egy éveken át tartó konfliktus eredményeként szorultak ki a magyarok a 2008-ban létrejött Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft.-ből, helyüket a Paks 2 kivitelezésével megbízott orosz állami atomvállalat, a Roszatom foglalta el - derült ki a Direkt36 444.hu-n publikált cikkéből. A Ganz EEG orosz átvételével tovább csökkent az esélye annak, hogy teljesüljön az a célkitűzés, hogy magyar szereplők végezzék majd a 3700-3800 milliárd forintos paksi bővítés munkálatainak legalább 40 százalékát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.