Lapértesülés szerint a kormány több önkormányzatnak is fizetett az Elios Zrt. által nyert azon közbeszerzések esetében, amelyeknél nem 100 százalékos volt az uniós támogatás.

A 24.hu információi szerint a magyar állam közel 900 milliót forintot fizetett ki az Elios-ügyben, a pénzt azok az önkormányzatok kapták, ahol nem 100 százalékos intenzitású volt a közvilágítás-korszerűsítésre kiírt közbeszerzés (melyet aztán az akkor még Tiborcz Istvánhoz köthető Elios Zrt. nyert), hanem önrészt kellett befizetni. 

A kormány is fizetett közel 900 milliót az Elios-ügyben

Fotópixabay.com CCO

A lap szerint összesen 881 millió forintot csorgatott vissza a kormány az elmúlt években.

"A Lázár János vezette Miniszterelnökség 2014 márciusa és 2015 júliusa között az úgynevezett EU Önerő Alapból 14 olyan projektet támogatott, amelynek a 85 százalékát finanszírozták uniós forrásból, a fennmaradó költségrészt pedig a kedvezményezett önkormányzatoknak kellett vállalniuk. (A vizsgált 35 projektnél 17-nél nyújtott 85 százalékos támogatást az unió, háromnál, a hódmezővásárhelyi, a paksi és a siófoki beruházásnál 50, a többinél 100 százalék volt a szubvenció.)"

- olvasható a cikkben.

A 24.hu cikke szerint Kalocsa úgy járt, hogy bár ott 2015-ben lettek az Elios által lecserélve a lámpák, már 2014-ben megkapták az önerőt. Kalocsa azért is furcsa ügy, mert ott az Elios előtt a szolgáltató Démász már takarékos izzókra cserélte a lámpatesteket, és 2013-ban még azért nem tudtak szerződni a cikk szerint az Elios-szal, mert még nem járt le az előző szolgáltató felé a törlesztőszerződés.

Kalocsa egyébként OTP-hitelt vett föl, hogy ki tudja fizetni a 86 milliós önrészt az Elios-féle korszerűsítéshez – amit aztán kifizetett nekik a kormány.

"A 2013. február 12-14-én meghirdetett 17 darab, 15 százalékos önrészt előíró KEOP-pályázat nyertesei közül csupán a két szekszárdi és a váci projekt nem részesült költségvetési támogatásban, kifizették viszont a Kalocsa mellett Cegléd, Szolnok, Kecskemét, Zalaegerszeg 2-2, valamint Keszthely, Tapolca, Mezőhegyes, Hévíz és Balatonfüred Elios-számláját" – áll a cikkben.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Na innentől kezdve a Soros-bérenc felcsúti kis tolvaj pocakos zsebcézár nem mondhatja, hohgy mi köze hozzá és a családja gazdasági ügyeivel nem foglalkozik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lusta
Na innentől kezdve a Soros-bérenc felcsúti kis tolvaj pocakos zsebcézár nem mondhatja, hohgy mi köze hozzá és a családja gazdasági ügyeivel nem foglalkozik.
justhpeter
A nemzet vejétől csak nem fogja ezt a piti összeget sajnálni. Ne felejtsük el, hogy az államtitkár szerint a 3 milliárd nem tétel és akkor mindjárt látjuk, hogy a közel 900 millió valóban aprópénz.
Borsodi
Normális Országban nem is indulhatna Orbán a választáson! Igaz a köztársasági elnökünk is csak azért van,hogy legyen! Csak saját magunkat járatjuk le az egész világon.Magyar népnek se hazája,de lassan becsülete se lesz, ha miniszterünk által ítélnek meg!
Desischado
Hja kérem, a mi kutyánk kölyke! Hazug féreg!
kukac50
Orbán ott segíti a családját ahol tudja.
Már csak az a kérdésem akik ezt megszavazták,az adófizetők kárára azok szabad lábon vannak még? Ahol még 6 év volt hátra az előző világítás felújításból ott miért szavazták meg 6 évvel korábban? Ott még nem volt indokolt.
Orbánt mikor tartoztatja le az igazságszolgáltatás?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.