Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség kedden közzétett nyilatkozatában "mélységesen elítéli" a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházának "barbár felgyújtását", a magyar szervezet a támadást az ukrajnai nemzeti kisebbségek, az ukrajnai kisebbségi jogérvényesítés és érdekképviselet ellen elkövetett durva merényletnek tekinti.

A szövetség az MTI-hez is eljuttatott közleményében hangsúlyozta: "az elmúlt esztendők során sokszor, sokan próbáltak már bennünket, kárpátaljai magyarokat megfélemlíteni, hiszen országos szempontból kis létszámú közösségként túl hangosan hallatjuk a szavunkat, túlságosan következetesen állunk ki alkotmányos jogainkért, anyanyelvünk szabad használatáért". A mostani támadás csak egyetlen szem a láncban, egy olyan folyamat része, amelynek gyökerei a múltba nyúlnak vissza – emlékeztet a dokumentum. Az UMDSZ, utalva a közelgő március 15-re, amely szerinte a "kárpátaljai közös múlt egyik neuralgikus pontja", rámutat arra, hogy a magyaroknak ez idén a nemzeti forradalom 170. évfordulóját jelenti, míg a többségi nemzet képviselőinek a Karpatszka Ukrajina – az 1939. március 14-én Huszton kikiáltott, néhány óráig létezett kvázi államalakulat – mindmáig fájó, tisztázatlan hátterű eseményeit.

"Ilyenkor óhatatlanul is feltörnek az elfojtott indulatok, évről évre hol a szavak, hol pedig a tettlegesség szintjén kézzel foghatóvá válik a magyarellenesség" -

hangsúlyozta a nyilatkozat, emlékeztetve arra, hogy ilyenkor rendszeresek az ukrán nacionalisták menetelései, a "késhegyre a magyarokkal" és egyéb magyarellenes jelszavak büntetlenül maradó skandálása.

A helyzet súlyosságát jellemezve a magyar szervezet emlékeztet arra, hogy "ma már nem csak az egyes közösségi portálok kommentelői helyeznek kilátásba +szájba vágást+ a Beregszászon magyarul beszélőknek, hanem a mértékadó kijevi politikai hetilap, a Dzerkalo Tizsnya szemleírója is a magyar kisebbségi szervezetek megregulázását javasolja".

Az UMDSZ végezetül felszólította a kárpátaljai magyarokat, hogy a jogaik melletti további kiálláson és a provokátorok megtalálásának, megbüntetésének követelésén túl legyenek óvatosak, körültekintőek, figyeljenek oda embertársaikra, és "ne engedjék magunkat belehajszolni meggondolatlan cselekedetekbe".

Mint ismert, keddre virradóra – térfigyelő kamerák időközben nyilvánosságra hozott felvételei szerint – egy kapucnit viselő személy robbanószerkezetet helyezett el a KMKSZ Ungvár központjában található székházának egyik ablakpárkányán, amely az illető távozása után hét perccel detonált. A nagy erejű robbanás következtében keletkező tűz teljesen megsemmisítette a magyar szervezet irodájának három földszinti helyiségét.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ezek hány forintért ""szolidárisak""? Gondolom, nem ingyé' mérik a rokonszenvet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.