A kormányfő szoros felügyelete alatt lévő fejlesztési minisztérium hatékonyan segítette a miniszterelnök vejének érdekeltségét.

„Nem foglalkozok üzleti ügyekkel” – így reagált egy hónapja Orbán Viktor kormányfő arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) súlyos, államilag szervezett csalásra bukkant a veje, Tiborcz István korábbi cége, az Elios közbeszerzéseinél. Csakhogy több jel is utal arra, hogy a kormányfő igenis foglalkozott olyan üzleti ügyekkel, amelyek között jó eséllyel ott szerepeltek az Elios-beruházások.

Orbán Viktort közvetlenül elérte az Elios-botrány?

Az eddig nyilvánosságra került OLAF-iratokból kiderül ugyanis: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) illetve korábban a tárca által felügyelt ügynökség volt az irányító hatósága azoknak a pályázatoknak, amelyeken sokat nyert az Elios. Ennek azért nagy a jelentősége, mert Eleni Kounalakis – aki 2010 és 2013 között volt az Egyesült Államok budapesti nagykövete –, azt állította a könyvében, hogy a kormányfő hetente találkozott a fejlesztési miniszterrel, és ezeken a találkozókon Orbán valamint Németh Lászlóné végigvette az éppen folyamatban lévő tendereket. „Átnézték a középítkezési projektek listáját, és eldöntötték, melyikeknek legyen prioritása és melyik pályázatok nyerjenek” – írta Kounalakis.

Amikor erről később – még 2015-ben – megkérdezték Orbánt, azt nyilatkozta: „Ez ma is így van, a folyamatnak ez a törvényes rendje, csak a miniszter személye változott. A különböző irányító hatóságok megteszik javaslataikat, és évek óta a kormány fejlesztési kabinetje hozza meg a döntéseket, amelyeket jóváhagyásért bevisznek a kormány elé.”

(Népszava)

Cikk- és címlapkép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
B@ssza meg ez a disztorpe: megis, mi a f@sszal foglalkozik egyaltalan? Nem foglalkozik nougyekkel, nem foglalkozik uzlettel, a fontos esemenyekrol , dontesekrol mindig elszokik Azerbajdzsanba, Iranba, barhova, csak ne kelljen szembeneznie a magyarokkal, a kerdesekre nem valaszol, csak boldog karacsonyt kivan, es a csaladi kasszat sem gyarapitja megfeleloen - a vagyonnyilatkozata szerint, - vagyis a szukebb csaladja utan se nez, - akkor mi a f@szt csinal ez a goreny egyaltalan az adofizetok penzen???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nusika
...nem csodálkoznék, ha azt a halálos autóbalesetet is a sötét utca okozta volna!!! Elios - baleset!
quadrocopter
Ezt az orbáni röfögést kéretik szó szerint belefoglalni a vádiratába!
Eladott Ország
"Az "elvtársak" szétlopták az országot, és még ma is lopják, "nemzethy konzervatív", vagy épp "liberális demokrata" álca alatt, attól függően hogy melyik használódott épp el jobban." (Bödőcs)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.