A magyar lakosság szereti a kutyákat, 65 százaléka tartott már valaha kutyát vagy szeretne és 41 százaléka a lakosságnak jelenleg is tart kutyát – derül ki az MTI-hez eljuttatott országos reprezentatív kutatásból.

Mint írják, a magyar lakosság háromnegyede nagy problémának érzékeli, hogy sok a kóbor kutya Magyarországon és a menhelyeknek nincs elég kapacitásuk arra, hogy mindet befogadják.

Ugyan 10-ből csak egy kutya kerül menhelyről a gazdájához, mégis van egy erős szándék a potenciális kutyatartók többségében, 60 százalékában a menhelyről való befogadásra. A magyarok a kutyatartás költségeit is elég pontosan látják és határozott elképzeléseik vannak a felelős állattartás kritériumairól is.

Az esetek felében a kutya ismerőstől került az új gazdákhoz (53 százalék), ezt követi a hivatalos vagy nem hivatalos tenyésztőtől vásárlás (16-16 százalék) – derül ki a Cofidis Hitel Monitor kutatásból.

A kutatást összegző csütörtöki közlemény szerint a potenciális kutyatartók elsősorban olyan négylábút választanának, amelyből igazi társ, családtag válhat (89 százalék), gyerek mellett is tartható (79 százalék), fiatal és könnyen tanítható (68 százalék). A kutya mozgásigénye is kiemelkedően fontos szempont (75 százalék), ahogy az is, hogy jó házőrző válhasson belőle (62 százalék). A kutya mérete a többség számára (60 százalék) szintén fontos tényező.

Sosem találná ki, hogyan viszonyulnak a magyarok a kutyákhoz

Mint írják, a kutya neme (47 százalék), az, hogy lakásban is tartható-e (36 százalék), illetve, hogy törzskönyvezett (30 százalék) és fajtatiszta-e (25 százalék) nem döntő szempont a kiválasztásnál.

A potenciális kutyavásárlók átlagosan 35 ezer forintért vásárolnának kutyát, a legtöbben 10-20 ezer forint közötti összeget hajlandóak kifizetni.

A lakosság meglátása szerint egy kutya táplálása havonta átlagosan 7500 forintba kerül. A felszerelések, higiéniai ellátás, általános orvosi költségek mintegy 10-10 ezer forintot emésztenek fel évente. A mikrochip beültetés és ivartalanítás nem viseli meg jelentősen a pénztárcájukat, hiszen ezekre egyszeri alkalommal kell költeniük és összesen 20 ezer forintba kerülnek.

A magyarok elsősorban a saját hely biztosítását (95 százalék) és a kutya zárt helyen tartását (89 százalék) várják el a felelős kutyatartóktól, valamint azt, hogy a gazdik családtagként tekintsenek a kutyára (87 százalék) és odafigyeljenek fajtájának megfelelő egészségügyi és lelki szükségleteire (87 százalék). A napi szintű foglalkozás (84 százalék) és a megfelelő táplálás (72 százalék) szintén jelentős helyen szerepel. A lista legvégén az ivartalanítás foglal helyet, ezt nem tartja olyan fontosnak a lakosság (54 százalék). Mindezek ellenére a válaszadók háromnegyede úgy véli, az ivartalanítás elmaradása hozzájárul ahhoz, hogy sok a kóbor kutya.

A kutatást 500 fős hibrid mintán (telefonos és online adatfelvétellel) végezték, az adatok a 18-69 éves magyar lakosságra nézve reprezentatívak.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: 

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
nagy kár, h nem tudnak beszélni... De kicsi odafigyeléssel érthető a testbeszédük, még a pletykálkodásuk is. Aki szereti a kuyákat, rossz ember nem lehet...
Equus
nagy kár, h nem tudnak beszélni... De kicsi odafigyeléssel érthető a testbeszédük, még a pletykálkodásuk is. Aki szereti a kuyákat, rossz ember nem lehet...
Shikari
Kóbor ebek?
Mélyszegényék ha kocsmába, boltba mennek megy velük a kutya, ami ugye nem az övék, se oltva, se csippelve! A szaporodásukata természetre bízzák és arra tekeregnek a kutyik, amerre akarnak, mert a kerítést már évekkel ezelőtt feltüzelték!
Na innen a sok kóbor eb!
wpym
Az jó, ha szeretjük a kutyát. Az már nem, hogy rengeteg gyökér olyan helyen tartja (pl. társasház), ahol nem kellene, még nagyobb gond, hogy nagyon sokan szarnak a helyi ebrendeletre, mert az állat érdekei felülírnak mindent, mindenhol.
Peller Anikó
Épp ideje bevezetni egy jó kis kutyaadót. A kádéeszcsépés harrak már kitalálta csak jegelték a választások utánra. A cigny kutyáknak nem kell befizetni a kutyaadót, felmentést kapnak, azt a többiek fizetik.
Borsodi
@Fradigege: Az aszt jelenti nem vonulnak csapatostól a cigányok,mert ha igen mindegyiket kiséri kutya.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.