Négy héttel a jelentkezési határidő vége előtt már több mint 17,5 ezren vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe, közel kétszer annyian, mint 2014-ben.

Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a szavazás napján, április 8-án nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken szavazhatnak. Négy évvel ezelőtt 97 külképviseleten szavazhatott mintegy 28 ezer választópolgár.

A Nemzeti Választási Iroda szombat reggeli adatai szerint 17 572-en vetették már magukat fel a külképviseleti névjegyzékbe,

2014-ben 37 nappal a választást megelőzően mintegy feleannyian, mindössze 9 ezren voltak a külképviseleti névjegyzékben.

Április 8-án 117 külképviseleten lehet szavazni:

a legtöbben, 2754-en Londonban voksolnának,

Münchenben 1221-en,

Stuttgartban 1044-en,

Berlinben 859-en,

Hágában 782-en,

Brüsszelben 777-en,

Bernben 756-an,

Beregszászon 529-en,

Düsseldorfban 483-an,

Manchesterben 465-en,

Csíkszeredán 443-an,

Dublinban 416-an,

Bécsben pedig 409-en jelezték szavazási szándékukat.

A külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges kérelmet még négy hétig, március 31-éig lehet benyújtani személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában, vagy a Nemzeti Választási Iroda oldalán. Ha a választópolgár igényli, a kitöltésben segítséget nyújtanak a helyi választási információs szolgálatok, illetve a központi választási információs szolgálat, amely a [email protected] e-mail-címen fogad elektronikus leveleket és a 06-1-795-3310-as telefonszámon érhető el munkaidőben.

A külképviseleten a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, valamint a pártlistás vagy – nemzetiségiként regisztrált választópolgár esetében – nemzetiségi listás szavazólapon szavazhat.

A külképviseleteken szavazók is a magyarországi szavazás napján adhatják le szavazatukat a külképviseleteken, de az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást.

Címlapkép:  Pixabay

(MTI)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Ők már nem a fidesz mellett fognak kardoskodni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Csak kitartást tudok kívánni nekik az esetenként sok-sok km-es úthoz és a hosszú várakozáshoz!
Mocskos Fidesz, hogy nem biztosítja a külföldön élő, dolgozó magyar állampolgárok szavazását a többiekével azonos feltételekkel!
simmering73
Ők már nem a fidesz mellett fognak kardoskodni.
peterkelemen
Az igazságos az lenne ha SENKI NE SZAVAZHASSON KÜLFÖLDRŐL, BELEÉRTVE A HATÁRON TÚLIAKAT IS!
Béla333
@simmering73: 13.03
Pontosan ezért nem kapnak olyan lehetőséget a levélben történő szavazásra, mint ahogy a határon túli magyarok szavazhatnak...
CsipkeRózsa
Nem tudom mennyien élnek kint, akik szavazhatnak, de a 17,5 ezres számot kevésnek tartom.
Béla333
@peterkelemen: 13.44
Ezzl nem értek egyet, mert ha valaki néhány hónapra (vagy akár évre) külföldre megy dolgozni, az miért ne dönthessen, szavazhasson? Lehet, hogy ha olyan valaki kerül kormányra, akkor haza is jönne!
A határon túliakkal kapcsolatban egyetértek, de erről most már egy nemzeti konszenzusban kellene dönteni, végérvényesen. Nem 5-10 évenként változtatni!
Szerintem!
CsipkeRózsa
Aki külföldön dolgozik, szavazhasson, a határon túliak ne szavazhassanak.
lampa laz
@CsipkeRózsa: Egyetértek, a több százezres kint élők számához képest tényleg elenyésző. Hol van a többi, mert nem hiszem, h ők hazajönnek szavazni. Mindenesetre érdekes...
A biztos fideszre szavazó határon túliak többen vannak. Na jó, ott a halottak is szavazni szoktak...
3dwhite
El ne felejtsék, itt van a vàlasztàs, nem ott.
Hellcat
Vásárhely után felcsillant a remény gondolom...nagyon jól teszik hogy szavaznak.
quadrocopter
Imádják ezek az ifjak a Gecit! Remélem meg is mutatják ápr. 8.-án!
Kopacsi bacsi
@simmering73: Biztosan vannak olyanok is akik kint nagyon jól látják mit művelnék ezek a szemét migránsok és nem akarják hogy az édesanyjukat vagy a nagymamájukat meg basszák ezek a mocskok!!
Villon
@Kopacsi bacsi: Ja! Teljesen igazad van! Ne is hagyd, hogy a nagyidat és édesanyádat harmadszor is megbasszák ezek.
papa.49
Felkészülhetnek a külhonban szavazók többféle fondorlattal fogják késleltetni a szavazást, ugyanis ki lesz adva nekik a lassításra a felszólítás !!!
peterkelemen
@Béla333: Akinek annyira fontos a szavazás az hazajön ha meg nem annyira fontos, akkor úgy sem jön. Ne szavazhasson SENKI sem külföldről, se határon túlról. Az lenne az abszolút igazságos. Én is sokat járok külföldre mégs hazatudok jönni. Ez egy fontos dolog nem egy piti dolog. Ráadásul aki külföldön tartózkodik egyik sem csóró így nem probléma nekik hazajönni. Ki ne találják már ha például az anyját temetnék, hogy arra is azt mondaná, hogy bocsika, de nem tudok hazamenni ezért és ezért. Nem kell a hülye duma. Ha a választás neki fontos, akkor intézze úgy az ügyeit. Ennyi.
peterkelemen
Ehhez a témához még annyit, hogy 10-ből 1 kinti magyar sajnos a fideszre fog szavazni. Ráadásul ez a külföldről való szavazás még a fideszesek szerint is remek lehetőség a csalászatokra. Én kitartok amellett, hogy SENKI ne szavazzon külföldről.
nevemnick
Angliában a külső Hebridák szigetén két különböző helyen dolgozó 3 unokaöcsémnek közel 770-890 km kell utazni szárazföldön és tengeren kompon ahhoz, hogy leadhassák szavazatukat. De bevállalják. Rajtuk kívül még közel száz magyar tartózkodik ott. Nemrég beszéltem velük, ők biztos, hogy nem azokra szavaznak, akik miatt hat éve elmentek..
cs.n.
Csíkszereda és Beregszász kissé kilóg a sorból, azok nem a rothadó Nyugaton vannak, hanem itt, a virágzó Keleten. Kérdés, ki megy innen Ukrajnába meg Romániába dolgozni, hacsak nem állami alkalmazott pl. egy külképviseleten.
Desischado
Még több kellene, de ez már valami, hogy kétszer ennyien szavaznak. A határon túliak kivételével, üdvözlöm a szavazók szándékát!
kukac50
A külföldön dolgozó emberek közül egy sem fog a Fideszre szavazni Változást akarnak élhető országot a megélhetéshez elegendő munkabért! persze ez mellet nyugalmat szeretet megértést nem hazudozást gyűlölet keltést akarnak az országban.
peterkelemen
@kukac50: Nagy tévedésben vagy. Sajnos sok olyan magyarral beszéltem a facebookon, aki kint él, de a fideszre fog szavazni.
peterkelemen
SENKI ne szavazhasson külföldről. Az az igazságos. Mit nem lehet ezen megérteni? Kurva egyszerű.
kukac50
@peterkelemen: Nekem meg sok rokonom él kint, azok és ismerőseik nem szavaznak a Fideszre mert itthon esélyük nincs olyan életszínvonalon élni mint pl:Francia országban Angliában vayg Németországban. Londonban a diákok is kapnak pénzt a megélhetésükre, nem kell fizetni a tanulásukért úgy mint Magyarországon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.