Az egészségügyi szűrővizsgálatok "házhoz vitelének" fontosságáról beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Vácott.

Fontos, hogy "házhoz vigyük a szűréseket", ezt szolgája az a tíz plusz tíz szűrőbusz is, amely a következő hetekben a magyar településeket járja

- mondta Rétvári Bence abból az alkalomból, hogy egy általános szűrőbusz Vácra érkezett.

Az államtitkár szükségesnek nevezte, hogy azokon az 5000 fő alatti településeken is igénybe vehetők legyenek szűrővizsgálatok, ahonnan az emberek nehezebben vagy kisebb hajlandósággal utaznak el különböző szűrésekre.

Hozzátette: tíz általános és tíz mammográfiás szűrőbusz indul el a napokban, hogy "házhoz is vigyük a szűréseket". A mammográfiás szűrés azért is fontos, mert hiába ingyenes, az érintetteknek mindössze 40-50 százaléka megy el – fűzte hozzá az államtitkár.

Beszélt arról is, hogy az általános szűrőbuszon dietetikai és életmód-tanácsadással, valamint vércukor- és vérnyomásméréssel találkozhatnak az emberek. "Igyekszünk minél több helyen" szájüregi és bőrelváltozás-szűrést is ingyenesen biztosítani – mondta.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a vastagbél-vizsgálatok és -szűrések száma 2010 óta 74 ezerről 92 ezerre emelkedett, ami 25 százalékos javulást jelent.

Hozzátette, hogy nemcsak a vizsgálatok száma emelkedett, hanem a minőségük is javult: az erre jutó finanszírozás a 2010-es 477 millió forintról 724 millió forintra emelkedett.

Igyekszik a kormány "visszatölteni az egészségügybe" azokat a forrásokat, amelyeket 2010 előtt elvettek, s "szeretnénk az emberek egészségben eltöltött éveinek a számát növelni"

- fűzte hozzá az államtitkár.

Urbán Edina, a váci Jávorszky Ödön Kórház főigazgatója arról beszélt, hogy a korán felismert betegségek könnyebben és jobban kezelhetők.

Kifejtette, vannak olyan betegségek, amelyek a szűrésnél még tünetmentes fázisban derülhetnek ki. Ilyen népbetegség a cukorbetegség és a magas vérnyomás, amely "csendben károsítja" a szervezetet, s amikor már tünete van, megbetegít más szerveket is – jegyezte meg a szakember.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kukac50
6 milliárdból képtelenek voltatok elindítani pár év volt ameddig megtehettétek volna, most hogy az unió kéri vissza a pénzt most kapkodtok ? Ne csináljatok semmit mert azzal is a Népnek okoztok kárt! Április 8-án húzzatok el a picsába!
quadrocopter
A seggünket mikor akarjátok tisztára nyalni? "Itt az idő"! csak azé'...Hordamajom!
dr. prédikátor
Retekvári a kurva anyátokat!!!A választások előtt ez miért nem jutott eszetekbe???Most szállt meg benneteket a jótékonykodás??? Szemét gecik!!!
Yoda69
"Rétvári Bence kitért arra is, hogy a vastagbél-vizsgálatok és -szűrések száma 2010 óta 74 ezerről 92 ezerre emelkedett, ami 25 százalékos javulást jelent."

Tegnap olvastam, hogy az Unio megvon tolunk 5 milliadr forint tamogatast, mert meg mindig nem tetteuk kotelezove a Vastagbel rak szurest, holott az Unioban mar az.
Ugyhogy erre az adatra ne legyen buszke te nagyon marha. Az unioban nalunk van a legmagasabb rakos halalozas.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.