A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn elutasította a Kósa Lajos Fidesz-KDNP-s képviselőjelölt kampányvideója miatt benyújtott kifogást.

Felnyomták Kósa Lajos kampányvideóját az NVB-nél, a bizottság döntött

A Momentum Mozgalom azért nyújtott be kifogást a bizottsághoz, mert Kósa Lajos kampányvideójában több aláírásgyűjtési jelenet látható,

ám a jelölt – a látszattal ellentétben – nem a jelöltséghez szükséges ajánlásokat gyűjti.

A Fidesz támogató ívét íratja alá emberekkel, és arra is felhívja az egyik választópolgár figyelmét, hogy az életkorát is írja oda.

A Momentum szerint ez megtévesztő, a választópolgárokat elbizonytalanítja, sérti a tisztességes választás, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

Az NVB a kifogást egyhangú döntéssel elutasította. Arra hivatkoztak: nem vitatható, hogy a felvétel bizonyos részén a tárca nélküli miniszter valóban ajánlóívről beszél, de a videó egészének megtekintéséből egyértelmű, hogy támogatói aláírásgyűjtői ívre kéri az aláírásokat, és a felvétel végén külön is hangsúlyozza, hogy támogatókat gyűjtenek. Mindezeken túl Kósa Lajos a videót március 4-én tette közzé, akkor, amikor már 12 napja leadta ajánlásait a választási irodának.

Jogszabályt sért egy ellenzéket lejárató plakát

Az NVB szerint jogsértő viszont az a plakát, amely – a készítő, illetve a készíttető feltüntetése nélkül – azt állította, hogy az Együtt csepel-soroksári jelöltje, Szabó Szabolcs és az ellenzéki pártok 15 ezer bevándorlót akarnak beköltöztetni. A kifogást első fokon az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította, az NVB azonban 3-3 szavazattal, az elnök Patyi András döntő voksával megállapította, hogy a plakát azonosító nélküli kihelyezése jogszabálysértő volt.

Az NVB határozatai nem jogerősek, három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani ellenük a Kúriához.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wpym
Már kezdtem örülni, hogy kósának nyomtak fel valamit...
namihami
Komolyan hihette bárki, hogy el fogják a Kupakot meszelni?
Az sűrgősen keresse fel orvosát vagy gyógyszerészét.
quadrocopter
Nem baj Patyi Mutyi, a te időd is eljön egyszer...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.