Az MSZP-Párbeszéd szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke fián keresztül összeférhetetlen módon szerezte "majd 500 millió forintos" budai villáját, ami miatt le kell mondania tisztségéről.

Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, Matolcsy György nem meri bevallani, hogy övé a szóban forgó villa, amelyet fia úgy tudott megvásárolni, hogy ahhoz az unokatestvére bankja adott hitelt.

MSZP-Párbeszéd: Matolcsy Györgynek le kell mondania!

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Mindez amellett, hogy összeférhetetlen etikailag és törvényesen is megkérdőjelezhető – jelentette ki, majd aláhúzta, Matolcsy Györgynek az MNB-n keresztül kellene felügyelnie a fiának kölcsönt adó bankot. "El tudjuk képzelni, mennyire lesz ellenőrizve ez a bank" – tette hozzá.

A szocialista politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a jegybank etikai kódexe szerint az MNB vezetőinek kerülniük kell minden olyan helyzetet, ami felveti a korrupció, pártatlanság lehetőségét.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő ugyanitt arról beszélt, hogy amikor Orbán Viktor miniszterelnök a családok évének nyilvánította 2018-at, akkor valójában "saját, illetve a haverjai családjaira" gondolhatott.

Kiemelte, míg több millió család szenved, "közben Orbán Ráhel sorra szerzi meg a hoteleket, Orbán Viktor veje, Tiborcz István sorra nyúlja le a milliárdos uniós pályázatokat, Kósa Lajos sertéstelephez jut és most látjuk, hogy a Matolcsy-család is folyamatosan gyarapszik".

A Párbeszéd politikusa kitért arra is, hogy a kormány még mindig nem segített 2 millió devizahitesnek, több mint 900 ezer végrehajtás van folyamatban, és több tízezer családot közvetlenül fenyeget a kilakoltatás.

A kormány eközben a "bankok, a lopás és a luxus oldalán áll" – fogalmazott, és megerősítette, az MSZP-Párbeszéd kormányra kerülve felfüggesztené az összes végrehajtást az Európai Bizottság döntéséig, a devizaárfolyam-változásból eredő többletterheket pedig igazságosan elosztanák a bankok, az állam és az adósok között.

Szakács László kérdésre válaszolva elmondta, jegybank elnökének és a kormányfőnek is tudnia kellett arról az egész világon "szemet szúró" összegről, amely felett sajtóhírek szerint Kósa Lajos rendelkezhetett, Orbán Viktornak pedig március 15-i beszédében szólnia is kell erről.

Szabó Tímea egy másik kérdésre reagálva közölte, továbbra is folynak az ellenzéki egyeztetések, amelyek végére biztosan meg tudnak majd állapodni minden választókerületben.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.