A Transparency International szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes svédországi vadászata nagy értékű ajándéknak minősül, ami után adózni köteles.

A Transparency International szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes svédországi vadászata adóköteles – olvasható a Népszava cikkében.

Transparency: Semjén svédországi vadászata is adóköteles

Fotó: Facebook/Semjén Zsolt

Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója a lapnak elmondta, míg a köztisztviselőkre szigorú etikai szabályok vonatkoznak, az országgyűlési képviselőknél lazábbak a a szabályok, hogy milyen ajándékot fogadhatnak el. 

Az Országgyűlésről szóló 2012-es törvény értelmében "egy képviselő parlamenti munkájával összefüggésben csak egyhavi tiszteletdíjának megfelelő összegben fogadhat el ajándékot. Ez nagyjából 800 ezer forint évente."

Csakhogy Semjén vadászata ötmillió forint értékű volt a sajtóhírek szerint, vagyis hatszorosan meghaladja az elfogadható ajándék maximumát.

Ligeti Miklós jogi igazgató szerint "Semjén Zsoltnak fel kellett volna tüntetnie képviselő vagyonnyilatkozatában ezt a nagy értékű ajándékot, amelyhez hasonlót – miként az a Magyar Nemzet cikkeiből kiderült – az elmúlt néhány évben több alkalommal is kapott.

Az adózási törvényeknek megfelelően az ilyen juttatások után minimum 15 százalék jövedelemadót kellene befizetni az államkasszába, de egyes szakértők szerint akár egyéb járulékok is terhelhetik az ajándék felhasználóját.

Ráadásul kérdéses az is, hogy pontosan hány és milyen értékű út után kellene fizetnie Semjénnek, hiszen ő maga fogalmazott úgy: idő hiányában a rengeteg meghívásnak csak a töredékét tudja elfogadni. Vagyis adódik a kérdés, hogy a svédországi vadászatokon túl vajon milyen egyéb meghívásokból "mazsolázott még" a kereszténydemokraták elnöke" – olvasható a cikkben.

A Transparency International mindenestre több eljárást is kezdeményez az ügyben. A Népszava kereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy Semjén fizetett-e a vadászatok után adót, de egyelőre nem kaptak választ. Azt mindenesetre a lap hozzáfűzte, hogy Semjén a kezdetektől megpróbálta eltitkolni a nyilvánosság elől a vadászatokat.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Zsóti, mint adócsaló? Szerintem belefér a fidesz-kdnp retorikájába.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Peller Anikó
Nem tudom bevallotta az adóbevallásában, vagyonnyilatkozatában ez a rusnya féreg?

Al Kapónét is adócsalásért bírták elkapni. Szegény El Semmilyennére is nyomorú sors vár ezért mindenki menjen és savazzon a fideszre.
magyarbakancs
Amit gondolok meg amit tudnák kezdeni evvel a keresztény kupaccal.
magyarbakancs
Az emberből a leglassabb dolgot tudják ezek az embernek nevezett @zarok kihozni.
wagabund
valahol azt olvastam, hogy Semjén jegesmedvére is vadászna...ez nem hozza, hanem viszi azt a csekélyke szavazatot is...a jegesmacikra még az inuitu indiánoknak is tilos vadászni..ugyanis védett állatok. Még az önvédelemből lelőtt macit is be kell szolgáltatni egy vaskos magyarázó jelentéssel..

méghogy Semjén jegesmedvére? bááár... lehet, hogy le van vajazva? (stílszerűen: fókazsírozva?)
Clavigo
A mi Zsóóótink... Nem létezik...!! Orbán elvtárs első,,parlamenti " ánuszfényesítője ".
Eladott Ország
Szóval nekem aztán ne mondja senki, hogy az évi kb. 16 millió forintos bruttó jövedelméből, amiből jelenleg a középiskolai tanár, karmester és egyházzenész feleségével együtt, a háromból már csak egy velük közös háztartásban élő gyermeküket kell valahogy szerényen eltartani, nem tud évente minimum 4-5 milliót még luxusvadászatra költeni (akár többször is), megvenni a luxusfelszereléseket, edzésben tartania magát, stb. Tényleg, saját lovai ne lennének?! És mindezek mellett még 4 millió forint megspórolt pénze is van, no meg másfél milliót kölcsön is tudott adni. Merné valaki azt mondani, hogy bizony többre vitte ő, mint a szeretett főnöke, mert annak még rongyos egymilliója se jött össze Anikó asszonnyal felesben ugyanennyi év alatt?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.