A Brazíliavárosban rendezett Víz Világfórum második napján, kedden Áder János köztársasági elnök felvetette, hogy a klímakatasztrófa már nem a jövő, hanem a jelen.

A köztársasági elnök erről a "Víz és finanszírozás" című tematikus ülésen beszélt. Hozzászólásában hangsúlyozta, hogy a fenyegető vízproblémák – a vízszennyezés, az elsivatagosodás, a tisztítatlan szennyvíz – miatt évente, a világ szintjén 600 milliárd dollárt kellene költeni új technológiák bevezetésére.

Áder János szerint a klímakatasztrófa már nem a jövő, hanem a jelen

Áder János köztársasági elnök (j2) beszél a 8. Víz Világfórum vízügyi finanszírozási tematikus ülésén Brazíliavárosban az Ulysses Guimaraes Kongresszusi Központban Brazíliában 2018. március 20-án. Mellette Miguel Angelo, a zöld-foki köztársaság nemzeti vízügynökségének elnöke (b), Sasha Koo-Shina vízügyi tanácsadó az Amerika Egyesült Államokból (b2) és Henk Ownik holland vízügyi kormánybiztos (b3). MTI Fotó: Bruzák Noémi

A vízzel kapcsolatos katasztrófák ma még kevesebb kárt okoznak évente, de ha a fejlesztések elmaradnak, akkor néhány év múlva a katasztrófák már többet fognak felemészteni, mint évi 600 milliárd dollár – mondta Áder János. Hangsúlyozta, hogy a víz ezért mára élet-halál kérdéssé vált, a klímakatasztrófák pedig már nem a jövő jelenségei, hanem a jelené.

Áder János hétfőn érkezett a nyolcadik Víz Világfórumra, Brazíliavárosba. Beszédet mondott a megnyitó ceremónián, és találkozott Michel Temer brazil elnökkel is.

Beszédében emlékeztetett arra, hogy az adatok drámai képet mutatnak: ötből két ember a Földön már napjainkban is vízhiányos régióban él. Emellett 2,1 milliárd ember kénytelen szennyezett vizet fogyasztani, 4,5 milliárd ember – az emberiség kétharmada – szennyvizének kezelése nem megoldott. A szennyvíz 80 százaléka napjainkban is tisztítatlanul kerül vissza a természetbe. Az 1990 óta bekövetkezett ezer legpusztítóbb természeti katasztrófa 90 százaléka vízzel összefüggő volt – hangsúlyozta.

Áder János arról is szól, hogy a víz a gazdaság "hajtóereje". Ha "jól gazdálkodunk vele, hosszú távon is a jólétet gyarapítja", rossz döntésekkel viszont növekedés helyett 2050-re a világ különböző régióiban akár 14 százalékos GDP-veszteséggel is számolni lehet.

(MTI)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Itthon miért nem tud ilyen okos lenni? Városliget? Római parti mobilgát? Kopaszi-gát?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
@Qqberci: Mert a Főnök ezt engedi neki. Amíg azzal foglalja el magát, addig se szalad bele semmi kósaizmusba, vejizmusba és hasonló malőrökbe.
Ott és azzal nem tud kárt csinálni
human
Aztán Áder hazajön és aláírja, hogy Mészáros Lőrincnél nem is lehetne jobb kézben a magyar vízkészlet. Persze ez nemzeti érdekről és nem mutyiról szól majd. Áááá, dehogy.
Yoda69
Aderjanos, ti pedig a múlt vagytok.

Még 19 nap!
simmering73
A főnöködnek mondjad ezt Jani, aki nemrég kifejtette, hogy nem érdekli (magyarul leszarjaí) a vízügyet.
Levendula
ádernek csak a klíma a fontos, mert mindene megvan már.
A NÉP-nek viszont a mindennapi életben maradáshoz kell küzdenie!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.