Mintegy 13 milliárd forint fejlesztés történt 2010 óta Karcagon, ahol a mezőgazdaságnak évszázadok óta meghatározó szerepe van – közölte a földművelésügyi miniszter csütörtökön Karcagon.

Fazekas Sándor, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, a Szövetségben a magyar mezőgazdaságért című gazdafórum előtt sajtótájékoztatón elmondta: jelenleg nehezíti a mezőgazdasági termelést a belvíz, amely sok száz milliós kárt is okozhat. Hozzátette: Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy tízezer hektár van víz alatt. Elmondása szerint országosan mintegy 70 ezer hektárt borít belvíz.

A miniszter a gazdák figyelmébe ajánlotta az agrárkár-enyhítési rendszert

Emlékeztetett:

kárenyhítés akkor jár, ha 30 százaléknál nagyobb a terméskiesés, vagy 15 százaléknál nagyobb a bevétel-csökkenés.

A kárenyhítési hozzájárulás feltétele szántóföld esetén hektáronként 1000, ültetvény esetén hektáronként 3000 forint kárenyhítési hozzájárulási költség befizetése – hívta fel a figyelmet. Fazekas Sándor szólt arról, hogy folyamatban van a jégkármérséklő-rendszer kiépítése, Karcag határában is kihelyeznek három generátort. A helyi fejlesztésekről szólva példaként említette, hogy a karcagi Kátai Gábor Kórházat 3,5 milliárd forintból korszerűsítették. Szavai szerint a nemzeti kormány mindent megtett és meg is fog tenni azért, hogy a vidéki kórházak, az egészségügyi ellátás szintje a huszonegyedik századi elvárásoknak megfelelő legyen.

Megjegyezte: csütörtökön új gyógyszertárat nyitottak a karcagi kórház területén. A miniszter kiemelte azt is, hogy az elmúlt hat-nyolc évben 500 millió forint értékben korszerűsödött a karcagi Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium.

Dobos László, Karcag polgármestere (Fidesz-KDNP) a városban megvalósult fejlesztések sorában megemlítette az infrastruktúra korszerűsítését, a turisztikai célú fejlesztéseket.

Rámutatott: megújultak az intézmények, óvodák, iskolák, továbbá iparfejlesztés történt, megújult a vasútállomás, a sportcsarnok, két új műfüves pálya épült. Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje, választókerületi elnöke arról beszélt, hogy Karcagnak megalapozott fejlesztési elképzelései voltak. A város minden, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében benyújtott pályázata nyert az elmúlt években – hangsúlyozta.

Ismertette: anyaszállást adtak át az elmúlt hónapban; több mint egymilliárd forintos beruházás keretében épül a rendőrkapitányság új épülete; a Szolnok-Záhony közötti vasútvonal felújítása keretében egy felüljáró és egy aluljáró épült. Megújult és korszerűsödött a százéves vasútállomás épülete, az autóbusz-pályaudvar, továbbá felújítottak utakat.

Karcag fejlődése dinamikusan folytatódik – hangoztatta. Fazekas Sándor az MTI kérdésére beszélt arról, hogy szinte minden mezőgazdasági területen szakemberhiány van.

Rámutatott, hogy a magyar mezőgazdaságban mintegy 70 ezer új álláshely jött létre 2010 óta, ebből 22 ezer az élelmiszergazdaságban. Ma már országosan háromezer bejelentett álláshely van üresen, elsősorban állatgondozókat, végzettséggel rendelkező mezőgépészeket keresnek traktorokra, kombájnra, de kertészből, kétkezi munkásból is kevés van – mondta el.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.