Februárban folytatódott a várólisták csökkenése, a friss adatok szerint az év második hónapjában kevesebben voltak a listán, mint az év elején.

Rétvári: tovább csökkentek a várólisták
Fotó: Kovács Attila/MTI

A polgári kormányzás óta jelentősen csökkent a várólisták hossza és a műtétre várók száma – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek pénteken. Rétvári Bence tudatta: 2012 óta 70 ezerről 27 500-ra csökkent a várólistán lévők száma, 35 százalékkal csökkent az átlagos várakozási idő.

Jelenleg már Magyarországon az egyik legrövidebb a várakozási idő az OECD-országok között. Idén is újabb ötmilliárd forintot különítettek el a várólisták csökkentésére

- tette hozzá.

A legfrissebb, februári adatok szerint az egyes műtéttípusoknál is csökkenés figyelhető meg, így például a gerincsérvműtétre várók száma 91-ről 78-ra csökkent, a térdprotézisműtéteknél több mint százzal, 5631-ről 5512-re csökkent a páciensek száma. Az egyik legtöbbször elvégzett beavatkozásnál, a szürkehályog-műtétnél 150-es csökkenés volt mindössze egy hónap alatt, ami 11 591 várakozót jelent. Ez a szám 2012-ben, az online várólisták bevezetésekor 23 ezer volt, ami így több mint 50 százalékos csökkenést jelent az elmúlt 6 év alatt – jegyezte meg az államtitkár.

Rétvári Bence arra hívta fel a figyelmet, hogy a március elején regisztrált kevesebb mint 28 ezer beteget számláló lista 61 százalékos csökkenés a 2012-ben regisztrált 70 ezerhez képest.

Jelezte: a kormány 2012-ben vezette be a jelenleg is működő, átlátható várólistarendszert, amelynek köszönhetően a betegek nyomon követhetik, hányadikak a várakozók sorában.

Az elmúlt 6 évben több mint 20 milliárd forintot költött a kormány arra, hogy a listákon lévőknél minél gyorsabban elvégezzék a beavatkozást. Ehhez jön az idei évre biztosított további 5 milliárd forintos forrás. Ezt megelőzően, 2012-ben 1000-ből 7,2 magyar szerepelt valamilyen kórházi várólistán, ez az arány mára 62 százalékkal csökkent, alig haladja meg a 2,5-et.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Ja ,,vazze.. Lassan megdögölnek,,,akik sorba állnak...,,,Te faszfej.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Úgy vigyorog, mint aki el is hiszi, amit mond!
kisrigó
@Nessy: Vigyorog, mert ő is tudja, hogy kész röhej, amit mond! Igen, én is csökkentettem a listát, miután az egyetemi nagyvárosban egy ambulanciára három hét múlva kellett telefonálni IDŐPONTÉRT! Január vége volt, és már április végéig kiosztották az időpontokat! Igaz, hogy a magánklinikán is egy hét múlva mehettem, +tizenhatezer ft. Tehát valóban csökkent: a pénztárcám, illetve bocs. a bankkártyám!
szaboria1
Rétike akkor nyilatkozzál ha egy szakrendelőbe is nem hónapokra kapni idő pontot. A szakrendelőkbe nem kellett idő pontot kérni. Oda akkor ment a beteg amikor a háziorvosa beutalta mert fájdalmai volt.
nezelodo
Nekem ne hazudozzon ez az ájtatos manó! Másfél éve még szűk egy hónapon belül kaptam módot egy szemészeti szakvizsgálatra, most már két és fél hónapja várok, de még messzebb van mint a választás... Akkor elhiggyem, hogy csak ebben az egyetlen dologban hazudnak?
ittott
levágták a lista elejét.úgy ollóval és segített a teremtő is. nyugodjanak békében.
nihil
Már nem két évet, csak 24 hónapot kell várni az életmentő műtétre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.