A bíróság szerint egyértelműen visszaélt jogával az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde, amikor tavaly eredménytelenné nyilvánított két álláspályázatot, megtagadva ezzel a mindkétszer első helyen végzett pályázó, Vasvári Csaba bíró ítélőtáblai kinevezését.

Kimondta a bíróság: Handó Tünde visszaélt a hatalmával
Fotó: Marjai János/MTI

A pert az elismert büntetőbíró, Vasvári Csaba indította Handó ellen. A HVG szerint Vasvári a Fővárosi Ítélőtábla elnökét is perbe hívta, mondván, asszisztál Handó önkényeskedéséhez, és alperes volt a Fővárosi Törvényszék elnöke is – velük szemben azonban nem volt alapos a kérelem a bíróság szerint, ezért megszüntették az eljárást.

Az ügy azért is pikáns, mert Vasvárit tavaly nyáron még kitüntette Handó a címzetes törvényszéki bírói címmel. Munkája szakmai elismerése sem volt azonban elég ahhoz, hogy – két olyan bírósági pályázat után, ahol papíron rendre az első helyen végzett – ő legyen a befutó a Fővárosi Ítélőtábla egyik bírói posztjára kiírt tenderen Vasvári hiába végzett a pontrendszer szerint első helyen, Handó Tünde hirtelen érvénytelenné nyilvánította a pályázatot, mondván mégsem szükséges a táblabíróságon a meghirdetett, 68-as számú álláshely betöltésére. Nem sokkal később egy másik, a 83-as számú álláshelyre írtak ki pályázatot, megint Vasvári lett az első, Handó pedig megint ugyanazzal az indokkal érvénytelenítette a versenyt. Közben egy szegedi bírót kirendeltek szolgálatra a Fővárosi Ítélőtáblára. Ráadásul az egyik álláshelyet rövidesen újra meghirdették.

„Az, hogy az eredménytelenné nyilvánítás után egy hónapon belül egy új pályázatot írtak ki, egyértelműen alátámasztja a joggal való visszaélést”

– jelentette ki a hétfői ítéletet indokolva Horányi Cintia, a munkaügyi perben eljáró bírói tanács vezetője. Vasvári ügyvédje, Bodnár Zoltán a munkaügyi bíróságon leszögezte, Handónak három jogszerű választása lett volna a pályázat kapcsán:

Kinevezni Vasvárit.

Ha érvényteleníti a pályázatot, azt okszerűen, törvényes indokokkal alá kellett volna támasztania.

Ha pedig másik pályázót szeretett volna kinevezni, az Országos Bírói Tanácstól (OBT) kellett volna kérnie a pályázati rangsortól való eltérést.

Arra egyébként az eljárás során nem volt képes magyarázatot adni az OBH képviselője, hogy miért nem nyerhetett Vasvári.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Szerencsere meg van egy maroknyi jozan biro, akik megprobalnak ervenyt szerezni a torvenyeknek,...
Sajnos, egyre kevesebben vannak, egyre kisebb jogkorrel...:o(((
peterkelemen
Handó Tünde (a fideszes Szájer neje) és Polt Péter is bizonyítja, hogy Magyarország nem jogállam.
karma1
Szerencsere meg van egy maroknyi jozan biro, akik megprobalnak ervenyt szerezni a torvenyeknek,...
Sajnos, egyre kevesebben vannak, egyre kisebb jogkorrel...:o(((
cikicakk55
Még is mit várunk egy olyan országban,ahol a Főügyész asztalára Fideszes bűnöző nem kerülhetett. Ő maga volt a korrupció megtestetítője. A Fideszesek bár mit tehettek,mert a még független bíróságoknak sem volt Polttal szemben esélyük. Az a pár per,ami valami csoda folytàn eljutott Poltig,ott már nem volt semmi esélye. Vissza dobta a legelejére formai hiba miatt,vagy nem volt hiteles a tanú, nem volt beszámítható állapotban a károsult,és még őt büntették meg, a bíróság munkájának akadályozása miatt.Remélem őt az általa megalázott bírók róhatnak ki sok bűntett miatt. Nem ismerem a hivatalos nyelvezetet,de a korrupció, a bírósági tagok zsarolása, megalázása, a tanuk erkölcsi lejáratása,több mikliárd forint kenőpénz elfogadása,ember ölés közvetett módon, bűnpártolás,hazaárzlás. Az ügyészi munka lejáratása. Sajnos több nem jut eszembe,pedig még vagy 50_ ok biztos volt
nezelodo
Ez a Vasvári tudja, hamarosan véget ér a HanciTünci (meg a gazdája) pünkösdi királysága, pedig mindent elkövetett, még apuci vonaton írt alkotmányát is megtaposta a picike 45-ös topánkájával.
quadrocopter
Jól ki - és megérdemelt chummy a kócosnak!
Leáldozóban vagytok, Handó, az önkény többnyire sokba kerül!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.