Európa legnagyobb szénszálgyártó központját teremtik meg Magyarországon.

Szijjártó: folytatni kell a magyar gazdasági sikereket
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A hagyományos ipari korszakban elért sikereket a digitális forradalom után is fönn kell tartani, ennek érdekében adókedvezményekkel és támogatásokkal kell magyarországi beruházásokra ösztönözni a fejlett technológiát teremtő nagyvállalatokat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, a Zoltek beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető hangsúlyozta, Magyarország gazdasága nyitott, teljesítményét ezért a külföldi vállalatok beruházásai jelentős mértékben befolyásolják.

Szijjártó Péter ismertette: a japán Zoltek 30,8 milliárd forintos beruházással 357 új munkahelyet teremt nyergesújfalui üzemében, a fejlesztéssel 8 új gyártósor jön létre és 10 ezerről 15 ezer tonnára emelkedik az éves szénszálgyártó kapacitás.

A kormány 8,1 milliárd forinttal támogatja a beruházást, amely Európa legnagyobb szénszálgyártó központját teremti meg Magyarországon, így az európai szélerőművekhez túlnyomórészt az itt készült termékeket fogják fölhasználni

- tette hozzá.

Szijjártó Péter közölte, hogy a nyergesújfalui gyár megrendelői között a Mercedes, a BMW és a Toyota is ott lesz, hiszen – mint mondta – a szénszálas technológiát az autóipar is felhasználja a karosszériaelemek készítéséhez. A miniszter kiemelte, hogy a szénszálgyártás folyamatos kutatást, fejlesztést és új technológiákat igénylő, innovációt eredményező ágazat, amelyben a Zoltek világszinten is vezető szerepet játszik, Magyarország mellett az Egyesült Államokban és Mexikóban folytat gyártási tevékenységet.

Jogelődjével együtt a vállalat 23 éve működik Magyarországon és jelenleg 1260 embert foglalkoztat, a szénszálas technológiát a Budapesti Műszaki Egyetemmel kötött együttműködés alapján a felsőoktatásban is tanítani fogja

- közölte. Szijjártó Péter a magyar beruházási környezet elismeréseként értékelte, hogy újabb jelentős befektetés érkezett a világ harmadik legnagyobb gazdaságából.

A Magyarországon működő 170 japán cég 26 ezer embernek ad munkát, a két ország kereskedelmi forgalmának értéke tavaly meghaladta a 2 milliárd eurót, a távol-keleti vállalatok technológiai szintje megújulást hoz az európai gazdaságba – tette hozzá. Takeucsi Josihiro, a Zoltek vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a cég biztosítja a világ szénszálgyártásának a felét és évről évre növekvő vásárlói igényt elégít ki. A szénszálas termékeket – mint mondta – szélerőművek turbináinak megerősítésére és repülőgépek fékrendszereihez használják föl, de az olajkutatásban és olajfúrásban, valamint a hajó- és a sportszergyártásban is alkalmazzák.

Hozzátette, hogy a technológia az elektromos autók gyártásához is nélkülözhetetlen, ezért a vezérigazgató várakozása szerint a Zoltek magyarországi csoportja az európai elektromobilitási kutatásokba is bekapcsolódhat. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) üdvözölte, hogy a nyergesújfalui gyár termékei a környezetvédelmet és a legfejlettebb technológiákat egyesítik.

A beruházás megfelel annak a kormányzati törekvéseinek is, hogy termelő és munkahelyteremtő beruházásokat kell Magyarországra telepíteni

- tette hozzá.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
reméljük ezt nem , s főleg a ti gazdagodásotokat nem! =))
volvós
A börtönben a zacskóragasztást...neked, meg a társaidnak !!
papa.49
Oszt. mekkora adókedvezményt, és hány évre adjátok nekik erről regélj szopottfejűszarpeti ???
ibn Said
Magyarország lenni német szerelőüzem! Szép gazdasági siker!
Nem termelni semmi önállóan már semmit, csak szerelni más dolgait!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.