Magyarország Európa legversenyképesebb beruházási övezete – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Biharkeresztesen, a Viastein Kft. ünnepségén, amelyen felavatták a cég térkőgyárát és elhelyezték az új térkőnemesítő üzemcsarnok alapkövét.

Szijjártó kijelentette, hogy "Magyarország Európa legversenyképesebb beruházási övezete"

Barabás Ferenc független polgármester, Balázs Attila, a Viastein Kft. ügyvezető igazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Vitányi István, a térség fideszes országgyűlési képviselője, képviselőjelölt elhelyezi az időkapszulát a térköveket gyártó Viastein Kft. biharkeresztesi üzemének megnyitója és az új részleg alapkőletétele alkalmából tartott ünnepségen Biharkeresztesen 2018. április 5-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Viastein Kft. 8,9 milliárd forintból építi meg az új gyárrészleget, amelyben 180 új munkahelyet hoz létre. A magyar kormány 2,18 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a beruházáshoz.

Szijjártó Péter hangoztatta:

a befektetések szempontjából fontos, hogy Magyarország Európa legbiztonságosabb országa, emellett az Európai Unióban itt a legalacsonyabb – egyszámjegyű – a társasági adó.

Hozzátette: az elmúlt nyolc évben 750 ezer új munkahely jött létre, aki tehát akar, annak van lehetősége dolgozni.

Elmondta, a magyar gazdaság az elmúlt években új dimenzióba került, az ország közel áll a teljes foglalkoztatottsághoz. 2010-ben 12 százalékos volt a munkanélküliség, ami országosan 3,8 százalékra, a bihari térségben is 5 százalék alá csökkent.

A gazdaság növekedési üteme 4 százalék, amit a következő években is szeretnének megtartani. Az új munkahelyek, a kiszámítható jövedelem segíti itthon tartani azokat, akik munkát keresve hagynák el az országot – tette hozzá.

A nagy multinacionális cégek mellé kezdenek felnőni a magyar tulajdonú vállalatok is, amelyek képesek a nemzetközi piacokon is megállni a helyüket – tette hozzá.

Vitányi István (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében emlékeztetett: a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban a támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre használják. A bihari térségben másfél milliárd forintot fordítanak az ipari parkok fejlesztésére, többek között a biharkeresztesire, amely 400 millió forintot kap.

Balázs Attila, a Viastein Kft. ügyvezetője elmondta, a tavaly nyáron próbaüzemben megkezdett térkőgyártás egyedülálló Európában, mert a legmodernebb technológiával végzik.

A fejlesztés második ütemében épülő térkőnemesítő üzem után a harmadikban előre gyártott épületelemeket gyártó részleget helyeznek üzembe 2020-ra. A teljes beruházás 13,5 milliárd forintba kerül, és 240 munkahelyet teremt.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Ébresztő, kócsag !!! Még 3 nap. és mehetsz vissza Gyórbe kapálni !!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Zeta
Bérben a legkedvezőbb, ha jönnek is csak emiatt.
De mért járnak át egyre többen Szlovákiába? Na Peter? Csak nem a bérek miatt?
quadrocopter
és meddig lesz még hatályban Európa legmagasabb áfája, zselés köcsög?
Ugyanis abból fizetitek a betelepülő cégek kedvezményeit és még lopásra is jut!
Nessy
Versenyképesek vagyunk az állami támogatás tekintetében.
Viszont az oktatásunkat tekintve még pár év NAT 1 - 2 - 3 - n és nem lesz értelmes, képezhető munkaerő az országban.
nezelodo
Ezek vajon csak viccelődnek egymással, vagy el is hiszik ezeket az adomákat?
cs.n.
Kijelentheti, attól még hazugság marad.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.