Az ország legnagyobb választóköre, az újbudai Bocskai István Általános Iskola előtt már az urnanyitást követő percekben kora reggel is kígyózó sorokban várakoztak a szavazók, még mindig több órás várakozási idő várható.

Sorban állt, hogy szavazhasson? A Bocskai úti szavazókör láttán biztos nem panaszkodik majd

Fotó: Mónus Márton / MTI

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint 10 ezer 764-en jelentkeztek át oda, ez a szám országos szinten is a legmagasabb. Helyszíni tudósítónk szerint délig közel egy kilométeres hosszúságúra duzzadt a sor.

Én nagyon hamar ideérkeztem, de így is két órát kellett várnom, mire kézhez kaptam a szavazólapokat – panaszkodott az utcán egy nő, aki már hazafelé tartott.

A szavazás lebonyolításában részt vevő szervező lapunknak azt mondta, hogy a tömeg méretétől függetlenül mindenki voksolhat majd, aki este 7 óráig beáll a sorba. A helyi voksolók elsőbbséget élveznek, így ők ácsorgás nélkül járulhatnak az urnákhoz.

A Bocskai úti az egyik leghírhedtebb szavazókör, ugyanis 2010-ben és 2014-ben is óriási problémát jelentett a több ezer voksoló. Négy évvel ezelőtt ugyanitt a számlálóbizottság egyik tagja kénytelen volt pontban 19 órakor beállni a sor végére, így az előírásoknak megfelelően már csak az adhatta le a voksát, aki előtte odaért. Jó üzleti érzékre vall, hogy egy közelben található étkezde, amely általában zárva tart vasárnap, a választás miatt mégis kinyitott.

A Bocskai úti tömeg nem egyedülálló: soproni olvasónk például a kilencedik kerületbe jelentkezett át, neki meg kellett adnia az eljárás során az utcát is, amihez közel szeretne szavazni. Ennek ellenére egy messzebb lévő szavazókörben kellett voksolnia a Bakáts téren, noha a pesti lakása melletti helyen egy várakozó polgár nem volt.

Nem értem, miért nem osztják el az átjelentkezőket, miért egy helyen kell mindenkinek szavaznia, a megadott utcától függetlenül – méltatlankodott olvasónk a több száz méteres sor miatt.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy az átjelentkezők különböző egyéni listákon ikszelhettek a saját körzetük szerint.

A hosszú órákon keresztül vesztegelők jogosan lehettek felháborodva, hiszen a Nemzeti Választási Bizottság korábban azt ígérte, hogy arányosan, a nevek kezdőbetűi szerint ábécésorrendben osztják el őket, így oldva meg az elmúlt két választáson tapasztalt problémákat.

Zuglóban kora délutánra ugyancsak százméteres sorok kacskaringóztak a polgármesteri hivatal közelében. De nemcsak Budapesten, hanem a vidéki nagyvárosokban is óriási sorokat kellett kivárniuk az átjelentkezőknek. Győrben a Révai Miklós Gimnázium előtt rostokoltak a szavazni vágyók, Pécsett pedig a Kossuth teret szelte ketté a tömeg. Ugyanakkor a bocskai úton tapasztaltakhoz képest ezeknél a szavazóköröknél viszonylag gyorsan haladtak az emberek.

(Blikk.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.