A hírügynökség véleményoldalán megjelent cikk azt állítja, az Orbán-kormány tapasztalatai relevánsak lehetnek az Egyesült Államok számára is.

Orbán gazdasági modelljét méltatta a Bloomberg
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Orbán Viktor gazdasági modellje Donald Tump amerikai elnök álmát valósítja meg – írta Magyarországgal foglalkozó elemzésében pénteken a Bloomberg hírügynökség, amelynek újságírója szerint a magyar gazdasági modell néhány eszköze az Egyesült Államokban is működőképes lenne.

"A magyar kormányfő folyamatosan nyeri a választásokat, a globalizálódás áldozatait előnyben részesítő unortodox gazdaságpolitikájának köszönhetően"

- állapította meg az elemző, majd feltette a kérdést: vajon megvalósítható-e Donald Trump amerikai elnök álma, hogy visszaszorítsa a globalizálódást és megsegítse annak kárvallottjait? A szerző szerint a

"2010 óta immár harmadik földcsuszamlásszerű győzelmével Orbán Viktor magyar kormányfő bebizonyította, hogy ezt meg lehet tenni, legalábbis egy ideig".

Az elemzés utalt arra: Orbánt azzal vádolják, hogy önkényuralmi kormányt alakít, orosz stílusú propagandagépezetet hoz létre és az állampolgárok alapvető idegengyűlölő ösztöneire épít. Magyarország azonban – fogalmazott a cikkíró – "továbbra is működő demokrácia és a Fidesz olyan gazdaságpolitikának köszönheti sikerét, amely emelte a béreket és csökkentette a munkanélküliséget".

Hitel-visszafizetés, rekordmagas áfa, különadók

A cikk emlékeztetett rá, hogy 2010-ben, amikor az Orbán-kormányt megválasztották, Magyarország az összeomlás szélén állt. Az ország a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió által irányított, görög stílusú adósságprogramban "evickélt". De azután nagyon határozottan elindult az ország pénzügyeinek rendbe tétele felé. 2011-ben 5,3 százalékos, 2012-ben pedig 2,4 százalékos gazdasági növekedést mutatott fel, visszafizette az adósságot az Európai Uniónak és az IMF-nek, és csökkentette a külföldi valutában nyilvántartott adósság mértékét is. Ehhez a magyar kormány

államosította a magán-nyugdíjpénztárakat, 15 százalékos egykulcsos jövedelemadót vezetett be, és 27 százalékra emelte az áfát, amely így Európában a legmagasabb lett.

Emellett különadókat kényszerített a külföldi vállalatok által uralt szektorokra – például az energetikára, vagy a pénzügyi szektorra és újraállamosított néhány kulcsfontosságú vállalatot is, amelyet aztán magyar beruházóknak, a Bloomberg szerint gyakran a szövetségeseinek és a barátainak adott el.

A szerző Budapesten beszélgetett a Századvég intézet vezető közgazdászával, György Lászlóval, és idézte a véleményét. A magyar gazdaságpolitika kiigazította azzal a gazdaságpolitikával történő kacérkodást, amelyet Bill Clinton korábbi amerikai elnök munkaügyi minisztere, Robert Reich 'szuperkapitalizmusnak' nevezett" – fogalmazott az amerikai újságírónak György László. Hozzátette: ezt a "szuperkapitalista" rendszert a globális vállalatok uralma jellemzi, amelyeknek a költségek csökkentésére való törekvése oda vezetett, hogy a bérek növekedése elmaradt a termelékenység növekedése mögött.

"750 ezer új munkahelyet teremtett az Orbán-kormány"

"Magyarország a posztkommunista átmenet idején elveszítette munkahelyeinek egyharmadát, miközben Lengyelországban az az arány 20, a Cseh Köztársaságban 10 százalékos volt" – idézte a Bloomberg György László érvelését. Ugyanakkor az ipar kulcsfontosságú ágazataiban döntő pozíciókat elfoglaló külföldi vállalatok jóval kevesebb adót fizettek, mint a magyar vállalkozások: a gyógyszeriparban például 2010-ben 18 százalékos adót fizettek, miközben a magyar középvállalkozásoknak 52 százalékos volt az adójuk. "Az Orbán-kormny egyszerűen ezt az igazságtalanságot korrigálta" – fejtette ki az amerikai elemzőnek a magyar közgazdász. A Bloomberg a magyar gazdaságpolitika bemutatásakor kiemelte a jövedelemadó csökkentését, a családoknak nyújtott – és a Bloomberg által "nagylelkűnek" nevezett – adókedvezményeket, és a külföldi adósságállomány csökkentését. Megjegyezte, hogy az Orbán-kormány 2010 óta 750 ezer munkahelyet teremtett.

"Orbán lényegében azt csinálta, amit Donald Trump elnök ígért: enyhítette a globalizálódás veszteseinek, elsősorban is az alacsony jövedelmű dolgozóknak a terheit. S ők a voksukkal honorálták ezt az ország legszegényebb vidékein"

- állapította meg az elemzés.

A Bloomberg ugyanakkor idézte Chikán Attilát, az Orbán-kormány egykori gazdasági miniszterét is, aki azt fejtegette: ma már nem dolgozna Orbán Viktornak, mert szerinte radikálisan különböznek a gazdasági elképzeléseik.

Chikán korruptnak minősítette a tőkének a barátok számára történő újraelosztását, kifogásolta a magánnyugdíjpénztárak államosítását, és úgy vélte, hogy a gazdasági egyensúly megteremtése az oktatás és az egészségügy kárára történt. A volt kormánytag, aki jelenleg egyetemi professzor, túlzónak tartotta a munkanélküliségi adatokat is, mondván, hogy

a 750 ezer új munkahelyben "benne van" a magyarországi lakhellyel rendelkező, de külföldön dolgozó 70 ezer ember munkahelye is.

Magyarország – tette hozzá Chikán Attila – az Orbán-kormányok éveiben – 400-500 ezer embert veszített el, aki külföldre ment dolgozni.

A Bloomberg leszögezte: talán Európa bölcs is, ha finanszírozza az olyan nacionalista kormányok kísérleteit, mint a magyar, vagy a lengyel, mert így megláthatja, hogy eredményeik fenntarthatók-e az ortodox gazdaságpolitikát folytató szomszédos országokéi mellett.

"Mindaddig, amíg a nacionalisták nem követnek el durva makrogazdasági és pénzügyi hibákat – és Orbánnal nem fenyeget ez a veszély – üdvös dolog inkább az eltérő gazdasági modellek gyakorlati megvalósítását, sem mint az akadémikusok által elképzelt ideákat vizsgálni"

- fogalmazott az elemzés. A hírügynökség véleményoldalánmegjelent cikk hangsúlyozta: az Orbán-kormány tapasztalatai relevánsak lehetnek az Egyesült Államok számára is. "A magyarok néhány módszere működhetne itt is, ha a republikánusoknak lenne bátorságuk kipróbálni őket" – állapította meg az elemzés.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
"A magyar kormányfő folyamatosan nyeri a választásokat, a globalizálódás áldozatait előnyben részesítő unortodox gazdaságpolitikájának köszönhetően"

Már nem igaz. A Petőfi rádión - ami nagyon nem vádolható kormánytól való függetlenséggel - a hírekben a fidesz győzelmének kulcsaként egyáltalán nem beszéltek a gazdasági vagy oktatási, egészségügyi, szociális program sikeréről. Egyedül a migráncsozást és az európaiságtól eltérő különutasságot jelölték meg a siker titkának.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
"A magyar kormányfő folyamatosan nyeri a választásokat, a globalizálódás áldozatait előnyben részesítő unortodox gazdaságpolitikájának köszönhetően"

Már nem igaz. A Petőfi rádión - ami nagyon nem vádolható kormánytól való függetlenséggel - a hírekben a fidesz győzelmének kulcsaként egyáltalán nem beszéltek a gazdasági vagy oktatási, egészségügyi, szociális program sikeréről. Egyedül a migráncsozást és az európaiságtól eltérő különutasságot jelölték meg a siker titkának.
Clavigo
@Pegero: Aha...,,,.Te,,,,,,mint benfentes szarosnyelvű ánuszfényesítő...! Ha mondanál valamit a Gazdaállatod programjáról,,4 évre ,előre.Nem arra vagyok kíváncsi,,mikor az öt órai tea -kávé után " belógat" a legközelebbi Szopó Autómatáinak...Ez a magán ügyetek ..Ennél azért többre kíváncsi egy épeszű állampolgár...útlevéllel a kezében...
Rumcájsz 2
@Pegero: Az tartja vissza, hogy lófasz a seggedbe!
Amennyiben győzött a fidesz, legyen meg a népakarat és vezesse hazánkat!
De amennyiben csalás által győzött, börtön jár minden bűnsegédnek.
Pártsemlegesként karcolom írásom...
Igaz fizetek elég sok adót, áfát, tb, ect...
Jogom van az igazsághoz cserében!!!
Érted?
Equus1
Bloombergről írnak következetesen a véleményrovatból. Kinek a véleménye ez? Vmi orbáncsicska megírta, jó pénzért meg leközölték. Arra szabad véleménye lehet még talán Goebbelsnek is...
kulabombaafityiszre
@Pegero: tegnap, 23:39
Például a folytatjuk,ami nagyon komoly,az egészségügyet,gazdaságot,oktatást érintő program.
Ílletve Soros ami megoldás minden problémánkra.
Valamint változott a ne mi lopjunk a legtöbbet,a mi lopjunk a legtöbbet-re.
kulabombaafityiszre
@Pegero: ma, 01:26
Ha ,minden gondolkodó ember elmegy,akkor mi lesz veletek?
Apropó a siserehad segnyalása mennyivel növeli GDP-t.
mackoka46
Kitűnő a bankrendszer. A hárombetűs ősrégi bank most vont le az egészségpénztáramból fidesz kampányra 2%-ot hozam címén. Te feslett erkölcsű szégyentelen ócska botrány ország elkezdődött a padlásseprés ?
kereső
A fidesz-kdnp fizetett hirdetését olvashatták a Blomberg olvasói,amit itthon el lehet adni "független"elemzői véleményként.
CsipkeRózsa
A cikket Leonid Bershidsky írta, az elején levő írás lehet az övé, aztán megszólítja a Szazadvegi Ökotanárkutató Intézet kutatóját, György Lászlót, majd Chikán Attilát a Corvinus Egyetem professzorát.

Olvassátok el a Chikán Attila által elmondottakat is.
cs.n.
@CsipkeRózsa: Chikántól persze nem idéz annyit az MTI, mint a századvéges közgazdásztól. Ennél azért jóval több van a cikkben, többek között azt is kihagyták, amit a közmunkáról mondott. Meg hogy nálunk már az is munkahelynek számít, ha valaki egy napot dolgozik egy hónapban. Stb.
namihami
Ennek az ""újságírónak"" helye lenne az MTv1-nél vagy a Tv2-nél. Már csak szakértelem vagy se..nyalás címén is.
Élne itt, majd más lenne a véleménye.
Pálinkás Pál
@Pegero: Te belegondoltál majom,ha érettségihez kötnék a szavazati jogot,még a parlamentbe sem jutottatok volna be!!!Titeket a félanalfabéták tartanak életben,csak ha mindenki elmegy ,akkor marad nektek a szavazóbázisotok,azzal aztán jól jártok!!! Nem lesz aki adót fizet,mert ugye nem gondolod hogy a cigányokat termelő munkára fogod szoktatni???
Pálinkás Pál
@Pegero: Nem is a szegénységről beszéltem,hanem a szavazóbázisotokról...de kimondom nyiltan neked ,hogy ne tudd megkerülni a ti szavazóbázisotok zöme ,tanulatlan emberekből áll plusz a sonkáért ,krumpliért megvehető cigókból...és én nem mondom hogy a csalások hozták ezt az eredményt,mert sajnos ez az ország ilyen /lásd arab számok..stb/
Pálinkás Pál
@Pegero: Nos tisztázzunk valamit..ugye te sem gondolod komolyan hogy a diplomások fújtak be titeket 2/3-dal?? Mint mondtam ez nem a ti hibátok,sőt nagyon okosan csináltátok...rágyúrtatok a rasszizmusra!!! Ősz óta mondtam,a migránssimogatás keresztbe tesz az ellenzéknek...csak a hülye ellenzék nem merte meglépni a lakóság többségének tetsző dolgot...hogy szembemenjen a migránskvótával,egyebek!!
kulabombaafityiszre
@Pegero: tegnap, 18:30
No,az effajta hozzászólásokhodhoz írom:
Apropó a siserehad segnyalása mennyivel növeli GDP-t.
Multik,úniós pénz nélkül mennyi lenne az a remek gazdasági nutató?
A kkvk-nak elég szerény eredménye van ebben a versenyben,ami létezik az is vagy bedolgozói
tevékenység,vagy úniós projekt leosztott része ,aminek a nagyrészét gazdáid pofátlanul ellopnak.
kulabombaafityiszre
@Pegero: tegnap, 18:30
Milyen lesz az új kormány összetétele?
Rogán Antal helyett Tóni Rogán?Lázár János helyett János Lázár?Stb.
koszpeko
@Pegero: Milyen érdekes a Bloomberg ezt írta Orbánról 2017.10.19-én

Bloomberg vélemény Orbánról, Erdoganról: az autokrata vezérek nem akarnak gondolkodó embereket látni

Ezért küzd Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Erdogan török elnök a független oktatás ellen. De nem fognak nyerni- állítja Leonid Bershidsky, aki a Bloomberg üzleti hírügynökség weboldalán fejti ki a véleményét a két furcsa rendszerről, mely meglepően hasonlóan cselekszik az oktatás terén.

Erdogan elnök 1043 magániskolát záratott be a fuccsba ment puccs után. Tizenöt egyetem jutott erre a sorsra. 1229 nemkormányzati szervezetnek kellett beszüntetnie a működését Törökországban. A többi oktatási intézmény sem úszta meg: ezreket bocsájtottak el azon a címen, hogy a puccsot állítólag megszervező Fetullah Gülen prédikátor hívei voltak. Gülen kezdetben Erdogan fő támogatója volt, de később szembekerültek és a vallási prédikátor az Egyesült Államokba ment, hogy megóvja magát régi barátjától.

Magyarországon Soros György kezdetben a Fidesz egyik fontos támogatója volt. Maga Orbán Viktor is tőle kapott ösztöndíjat. A magyar kormány mégis el akarja lehetetleníteni a CEU-t. Pedig Soros György kedvenc egyeteme megszerezte a szükséges amerikai partnert, de a kormány mégsem akkreditálta az intézményt, hanem helyette egy évvel meghosszabbította a határidőt. A CEU nem örül, mert nehéz úgy hallgatókat toborozni, ha bizonytalan az egyetem jogi helyzete. Pedig Magyarországnak szüksége van nívós intézményekre, hiszen a kormányzat egyre kevesebbet költ az oktatásra.

A szerző a Világbank adatait idézi. Ezek szerint a GDP-hez viszonyított egy főre jutó oktatási kiadások terén Magyarország siralmasan áll. A statisztikából kiválasztott tizenegy résztvevő közül csak Azerbajdzsán és Irán teljesít nála rosszabbul. Az élcsoportban nemcsak a jóléti államok vannak, mint Dánia, hanem olyan országok is mint Dél-Afrika vagy Brazília. Magyarországnál még Törökország és Lengyelország is egy picit jobban teljesít ezen a...
koszpeko
@Pegero: Ezt külön kiemelném CSAK neked:

A szerző a Világbank adatait idézi. Ezek szerint a GDP-hez viszonyított egy főre jutó oktatási kiadások terén Magyarország siralmasan áll.
Eladott Ország
24.hu/fn/gazdasag/2017/09/12/a-magyar-gazdasagi-modell-nem-sikeres-hanem-a-leggyengebbek-egyike/
A magyar gazdasági modell nem sikeres, hanem a leggyengébbek egyike. régiós országok egy főre jutó, vásárlóerő-paritáson mért GDP növekedését 2010 és 2016 között, akkor a következő számokat kapjuk:
Szlovákia 22 százalék
Magyarország 24 százalék
Csehország 25 százalék
Bulgária 28 százalék
Lengyelország 32 százalék
Románia 38 százalék
Vagyis utolsó előttiek vagyunk ebben a rangsorban, ráadásul úgy, hogy egy főre jutóan a legtöbb EU-támogatást Magyarország kapta – tehát valójában a magyar gazdaság ebben az időszakban a leggyengébb teljesítményt nyújtotta a régióban.
Eladott Ország
@Pegero: Neked mi a hiteles orgánum, fideszes tahó, faszkalap! Az összes megyei napilapokat felvásárolta a rohadt fideszes bűnbanda. Így vagytok ti hiteles trágyadomb!
GDP-növekedés: sereghajtók vagyunk a régióban az EORUSTAT szerint. Szlovákia gazdaságát ánuszrózsán csókoljuk, de a románok is beértek. Milyen elfogultságról dumálsz, te tahó!
karma1
@Pálinkás Pál: 19.34-re: Ne mondj mar hulyeseget: ha az ellenzek is "ragyurt" volna a kvotaellenessegre, akkor mi a lof@szban kulonbozott volna a fide$$tol? Semmiben sem!
A problema kizarolag a valasztasi torveny gyokeres megvaltoztatasaban van, ha azt vissza tudnak allitani az eredeti formajaba, 2 fordulosra, akkor lehetne mas az eredmeny - de addig nem. Lajkoltalak, amikor a szavazasi lehetoseget iskolazottsaghoz kotned, de az erettsegit nagyon eros tulzasnak tartom. Ismerek olyan embert, aki mernoki munkat vegez a gepiparban, kizarolag egy esztergalyosi szakkepzettseggel,maganvallalkozokent a NASA-nak is dolgozik, viszont nincs erettsegije, mert akkoriban, amikor o vegzett, csak iparitanulo iskolak leteztek. Ettol fuggetlenul rendkivul muvelt, naprakesz ember.
En minimum a 8. altalanost tartanam egy beugro szintnek, amikor legalabb nem analfabetak, es emiatt az analfabetizmus miatt egy ravasz "segito" nem oda huzza be az o X-et, ahova o szanta volna, hanem egy masik rubrikaba.
Ha megnezed, akkor mar eleve kiesne a melyszegenyek azon resze, akiket egy kilo krumpliert, egy golyostollert meg lehetne vasarolni a fide$$ szamara, es mar ez is meghozna a kello aranyokat.
A Romaniabol atutaztatott szavazok nagy resze sem tudott magyarul beszelni, nekik is "segitok" huztak be az X-et - gondolhatod, hogy hova
Pálinkás Pál
@karma1: Pillanat...az érettségit vona mondta nem én...én személy szerint IQ teszthez kötném!!! tudom ez "kivitelezhetetlen:)
Levendula
A havi 47 ezer forintnak megfelelő amerikai dollárnak, amit közmunkáért kapnának - ami jelen pillanatban átszámolva 187 dollár - kurv@ra örülnének az amerikai állampolgárok.
kulabombaafityiszre
@Pegero: április 15., 17:12
"Multik,úniós pénz nélkül mennyi lenne az a remek gazdasági nutató?"
Erre válaszolj inkább ne az igét hírdesd.Igen emlékszem rá,hogy amikor az mszp volt hatalmon a fideszes nyuggerek,illteve a fideszre szavazó bolondok tömegével küldték vissza a különböző juttatásokat a feladónak azzal a megjegyzéssel, hogy nincs rá szüksége és nem tart rá igényt.Ne légy már ilyen szánalmas,ügyeletes vezérsegge fényező(nyalás útján).
csipetke
Ha most kibaszarintanak bennünket az eu-ból,azonnal elhúznak innen a külföldi befektetők,na majd akkor fog szárnyallni a gazdaság,csak már mélyrepülésbe.
Chikán Attila egy rendkívül okos ember,pár riportot láttam vele,és lám,ő mit mond,már nem dolgozna orbánnal.A százhalombattai volt polgármester 5 évet kapott 5 millió ft miatt,A fidesznél a korrupció teljesen elfogadott,ezek hány évet kapnának?
Eladott Ország
@Pegero: Te akkora elfogult fidesz szervilis tahó vagy, mindegy hogy írom.
Macskaszem
Kissé csökkenti a hír valóságtartalmát, hogy a Bloomberg a századvég gazdasági szakemberétől kapta a "szakszerű" tájékoztatást, és annak alapján hordta össze ezt a sok baromságot.
Eladott Ország
@Pegero: Te most tényleg ennyire hülye vagy, vagy csak tetteted az elvhűségből adódóan.
kulabombaafityiszre
@Pegero:tegnap, 22:26
"Multik,úniós pénz nélkül mennyi lenne az a remek gazdasági nutató?"
Erre persze nem válaszolsz.
Köcsög szaros száju igehírdető faszkalap troll vagy.
Egy jellemtelen gyíkember,szaros nyelvvel.
Egy össze-vissza hazudozó féreg.
F_Viktor
@kulabombaafityiszre: Cikkből:
"...2011-ben 5,3 százalékos, 2012-ben pedig 2,4 százalékos gazdasági növekedést mutatott fel..."

Igen, a századvéges György elfelejtette megemlíteni, hogy mindez nem történhetett volna meg a német gazdaság felpörgetése nélkül, ami jelenleg is 2-2,2 százalékot dob a magyar gazdasági mutatókon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.