Május 8-ára hívja össze az Országgyűlés alakuló ülését Áder János köztársasági elnök, aki Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP pártszövetség listavezetőjét kérte fel a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére – olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal oldalán kedden megjelent közleményben.

Áder János felkérte Orbán Viktort a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére – ekkor ül össze az új Országgyűlés

Áder János és Orbán Viktor a Parlamentben 2017. május 8-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését az országgyűlési képviselők választását követő harminc napon belüli időpontra hívja össze.

Az új Országgyűlés május 8-án, 10 órakor kezdi meg munkáját

- olvasható az államfő kommünikéjében.

Áder János ezzel egy időben az Országgyűlésbe bejutott, országos listáról mandátumot szerző pártok és pártszövetségek listavezetőit levélben kérte fel, hogy kezdjék meg az Országgyűlés alakuló ülésével kapcsolatos egyeztető tárgyalásokat.

A parlament megbízatása az alakuló üléssel kezdődik, és a következő Országgyűlés megalakulásáig tart.

Áder János felkérte Orbán Viktort a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére – ekkor ül össze az új Országgyűlés

Fotó: Pixabay cco

A köztársasági elnök az alakuló ülésen tesz javaslatot a miniszterelnök személyére, akinek megválasztásához a képviselők több mint felének a szavazata szükséges.

Szintén az alakuló ülésen választják meg – az országgyűlési törvény szerint a frakcióvezetők indítványára, a korelnök javaslata alapján – titkos szavazással a házelnököt, valamint nyílt szavazással az alelnököket és a jegyzőket. Közös indítvány híján a legnagyobb létszámú képviselőcsoport vezetője jogosult a házelnök személyére indítványt tenni. Ez esetben az alelnököket és a jegyzőket már az ő javaslatára választják meg, a frakcióvélemények meghallgatása után. A háznagyot a házelnök javaslatára választják meg.

A megválasztott képviselők megbízólevelüket az Országgyűlés alakuló ülését megelőzően a köztársasági elnöknek nyújtják be.

Az alakuló ülést az államfő nyitja meg, majd tájékoztatást ad a megbízólevelek átvételéről. A korelnök és a korjegyzők hivatalba lépése után a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és a Nemzeti Választási Iroda elnöke számol be a választásról az Országgyűlésnek.

A képviselők a mandátumvizsgálat eredményéről szóló határozat elfogadása után esküt tesznek, majd vita nélkül határoznak a választással kapcsolatos beszámolók elfogadásáról.

Szintén az alakuló ülésen, a választási beszámolók elfogadása után jelentik be a frakciók megalakulását.

Az április 8-i parlamenti választáson a Fidesz-KDNP 133 országgyűlési mandátumot szerzett, a Jobbik 26, az MSZP-Párbeszéd 20, a Demokratikus Koalíció 9, a Lehet Más a Politika 8 parlamenti helyet kap. Egyéni választókerületből szerzett mandátumot az Együtt egy jelöltje, továbbá egy független képviselőjelölt, és kedvezményes mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.

Forrás: MTI

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dodóka
G. Orbán megkezdi a kormányalakítási tárgyalásokat magával.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bakegya
Á-DER a drága előbújt a barlangjából???
dodóka
G. Orbán megkezdi a kormányalakítási tárgyalásokat magával.
RonaGyuri
tárgyalások??? Ja hatökör & félkegyelmű és 2 kerékkel többje van! =))
36
Felkérhetné Orbán Viktort egy valódi ellenzék létrehozására is.
papa.49
Ezzel az erővel a csornai kanászt is felkérhette volna a kÁder Jankó, ennyire mint ez az is értene hozzá )))))))))))))))
nezelodo
A bárányok meg hallgatnak és el vannak ájulva ettől a felkérős színjátéktól, Orbán meg cinikusan röhög.
Yoda69
Azert megvarhatta volna hogy jogeros legyen az eredmeny. Tudtommal a DK 40 helyen fellebezett. Borsodban mar egy helyen tuti lesz uj valasztas.
Es az is jo lenne ha megnyugtatoan kivizsgalnak az osszes gyanus esetet. Legfokebb az ukran buszoztatott szavazokat, akik nagy valoszinesg szrin 3 szavazatot is leadtak, ugy hogy sokuk meg magyarul se tud. Valamint azt hogy mi torten t a programmal a valasztas ejszakajan, miert allt se, es hova tunt tobb szazezer szavazat? Amig ezeket nem tudjuk addig nem lesz legitim kormanya az orszagnak. Bar ez oket ugysem zavarja.
peterkelemen
Mindenért az ellenzék felel, ha beül a parlamentbe >>> nepszava.us/bartus-laszlo-mindenert-az-ellenzek-felel-ha-beul-a-parlamentbe/

Orbán választási rendszere már önmagában véve is egy nagy csalás >>> www.youtube.com/watch?v=yy37idHwIws
bakegya
@tudode: ezt világgá kellene posztolni-ilyen igazán tragikomikus fax nincs még egy a világon-
bakegya
@Yoda69: sietős-nehogy lemaradjanak a helikopter vásárlásokról,tengerentúli utazásokról-ja és a soron következő rénszarvas vadászatról.Na és indul a balatoni szezon ,piszkosul építik a campingjaikat,a nádasba is bevették magukat Ábrahámhegynél-nekik lehet közművesítettek is hamar hamar-lakókicsikat is szabad volt itt lepakolni-csakkk a halandónak tilos saját telken is
és hát vízre kell tenni a yachtokat az Adrián---- hogy ezek minden disznóságot megúsznak???
lampa laz
@bakegya: Sajnos nem tudom elolvasni, mert azt írja ki, h az oldal nem található..
justhpeter
Az a baj ezzel a történettel, hogy akármit is csinált vagy nem csinált Orbán, az még nem menti fel azt, hogy az ellenzék semmit sem csinált.
lampa laz
@kulabombaafityiszre: Nagyon köszönöm, itt el tudtam olvasni.
Mindig sejtettük, h csalások sorozatával tud csak nyerni a fidesz. Nálam most leginkább az ukrán és orosz magyar lakcímmel rendelkezők verték ki a biztosítékot, akik tömegesen (százával) be vannak jelenkezve még a temetőkbe is, és ez is rendben van, senkit nem érdekel. Ismét szomorú 4 év vár ránk.
Borsodi
Egy normális Országban újra kellene rendezni a szavazást,és egyenlő feltételekkel,ezt jelenthetné be a köztársasági elnökünk.
bakegya
@lampa laz: sajnálom -leszedték-de a fasen talán még fent van-Az erdélyi levélszavazóknak egy sima gyűjtőpontra(és nem a hivatalosan ackreditált magyar konzulátusra) orbán személyesen gyűjtette be a borítékokat és nem volt szabad leragasztani-simán megcsinálták a 99%-os fityiSS-RE SZAVAZÓK TÖMEGÉT-ezt adja közre a cikk-
lampa laz
@bakegya: Köszi, közben @kulabombaafityiszre-től megkaptam a linket.
bakegya
@lampa laz: a minimum kell hogy legyen-Straszburgba menni ezzel a mocskos közjátékukkal-
Ó-buda
@Borsodi: persze ehhez gerinc kellene ! Ha gerinces lenne akkor beirná magát a Magyar Történelembe...
Borsodi
@Ó-buda: Orbán beírta magát rendesen,fogják még emlegetni azok is akik most mellüket verve ellenségnek kiáltják ki azokat akik tüntetnek a változás reményében.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.