Két kormányzati ciklus után lényegében egyetlen független intézményrendszer bevétele maradt hátra a Fidesznek: az igazságszolgáltatásé. Az újabb kétharmad birtokában a bíróságok bedarálása csupán idő kérdése – írja e heti számában a HVG.

Az előző kétharmados parlamenti többség ciklus közbeni elolvadása volt az oka, hogy a regnáló hatalom számára kényes ügyeket tárgyaló úgynevezett közigazgatási bíróságokat a Fidesz eddig még nem tudta létrehozni. Ezek a politikai indíttatású különbíróságok hatásköröket vonnának el már meglévőktől.

HVG: Orbánék megkezdik a bíróságok bedarálását, nyugdíjazzák az 1990 előtti bírákat

Az efféle akadályok mostanra elhárulhatnak a hatalom útjából. A bíróságokon csaknem kész tényként számolnak azzal, hogy rövidesen megalakulnak az új különbíróságok. Ehhez képest csupán technikai kérdés, hogy a bíróságok szervezeti igazgatását az Igazságügyi Minisztérium alá rendelnék, a mind gyakrabban magyarázkodásra kényszerített Országos Bírósági Hivatal pedig megszűnne.

A HVG úgy tudja, már kész, kidolgozott javaslat van arra vonatkozóan, hogy minden olyan bírót nyugdíjba küldjenek, aki már 1990 előtt ítélkezett, ezzel egy csapásra meg lehetne szabadulni számos kritikus és öntudatos szakmabelitől.

(HVG)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@KisGenyo2: Azért a taktika elég nyilvánvaló. Először is lekomcsizták a bírókat, mert nem mindig a fidesz szája íze szerint döntöttek. Most azt mondják eljött az idő, hogy megszabaduljanak ezektől a komcsi bíróktól. A megüresedett helyeket vajon honnan fogják feltölteni? Objektív, független elbírálás alapján választják meg az új bírókat vagy szintén politikai lapon, ahogy a 90 előtti bírókat is eltávolították?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Aztán jön az EU és viszi a pénzt. Nem véletlen, hogy a lengyel testvéreik is megadták magukat.
Jozefina
Hát akkor tessenek mondani!!! Mi ez, ha nem diktatúra??? Erre nagyon gyorsan kellene a hazai ellenzéknek és az EU-nak is reagálnia!!! Gyakorlatilag teljesen megszűnik a független igazságszolgáltatás!!! Migindul a politikai tisztogatás, bemondásra bárkit elítélnek egy-két nap alatt!!! Statárium???
colibri
Orbánt mikor nyugdíjazzák már?? (mert magát sosem fogja!
emerencia
Majd ha bíróság elé kerülünk valami miatt, egy huszonéves "nagy élettapasztalattal" rendelkező bíró fog dönteni a sorsunkról.
Európai téridő
Ezek az intézkedések nem a bedarálást jelentik.
emerencia
@colibri: 07:20 Ő olyan jól él, hogy nincs szüksége pihenésre. Arról viszont gondoskodott, hogy akik már nem bírják, azok is gürizzenek holtukig. Az egészségügy, a szociális rendszer és az oktatás elsorvasztása mellett ezzel is szeretné elérni a belmagyarok várható élethosszának további csökkentését.
KisGenyo2
Ezt már 1991-ben kellett volna... ;-)
Teccettünk volna rendszerváltást csinálni...
KisGenyo2
@emerencia: Aki 93-ban lett bíró, az túl van már az 50-en, nem kell a műpara...
human
@KisGenyo2: Azért a taktika elég nyilvánvaló. Először is lekomcsizták a bírókat, mert nem mindig a fidesz szája íze szerint döntöttek. Most azt mondják eljött az idő, hogy megszabaduljanak ezektől a komcsi bíróktól. A megüresedett helyeket vajon honnan fogják feltölteni? Objektív, független elbírálás alapján választják meg az új bírókat vagy szintén politikai lapon, ahogy a 90 előtti bírókat is eltávolították?
emerencia
@KisGenyo2: Aki '93-ban lett bíró, gyakorlatilag semmit nem tud arról, hogy hogyan éltünk a rendszerváltás előtt, akárhány éves is. Előfordulhatnak olyan ügyek, amikhez szükség lenne a mindkét társadalmi rendszerben megszerzett gyakorlati élettapasztalatra. Ennek hiányában az idősb korosztályt könnyen hátrány érheti egy bírósági eljárás során.Tévedsz, ez nem műpara, hanem nagyon is igazi.
balos
Íme a fejlődés!Szinte minden szinten jumurdzsákok ülnek,ahol emberi életekről kelllene dőnteni!A közép korty vissza jött a köz munkások országába!A bíróság sem lesz kivétel!Kirúgják aztán közmunkásként vissza foglalkoztatják,ha egyszerre lép a rétes adóval!
Ábel
@Shikari: A Te sz@ros életedre is kihathat, ha a peredet egy huszonéves tárgyalja. Azt hiszed sokra mész a fidesz igazolvánnyal?
Eriksson
@colibri: 07:20 Mikor nyugdíjazzák Orbánt? Egyelőre korai lenne. Még csak 30 éves a munkaviszonya. :)))
magyarbakancs
A nép döntött ,és meg kapja a jutalmát.
Commenter
Meglep ez valakit is? Minden ellensúlyt és féket-ami az abszolút hatalmát veszélyezteti-már ki is iktatta vagy ki fogja iktatni a sajátságos "illiberális demokráciájában" aminek annyi köze van a demokráciához mint tyúknak az ABC-hez. Amit ő kiépített azt a világ demokratikus országaiban diktatúrának, egypártrendszernek, pártállamnak, azaz a jogállam teljes hiányának szokás nevezni.
emerencia
@Commenter: Az EU tagsághoz különösen méltatlan egy illiberális tagállam.
advocat
Shikari! Amennyiben a hülyeségedet a Fidesz támogatja, mert ember hülyeséget le nem ír. Magától. A fiatal bíró, Érdekes. Angliában elég függetlenek a bírák. Ott még 80 évesen is ítélkeznek. És azt mindenki tudomásul veszi. Minél idősebb annál többet tudhat. Kivéve a politikusnak nevezett akárkiket. Mert ők már ifjan is csak felejteni tudtak. Ld.:Orbán jogi műveltségét! Lehet, hogy van, de gondosan titkolja.
colibri
@Eriksson: Ne viccelj, sohasem dolgozott munkaviszonyban, Ő csak egy választott tisztségviselő. ( a nép szolgálója kellene, hogy legyen, e helyett egy tolvaj kiszipolyozó)
colibri
@Shikari: Úgy szeretnélek látni milyen leszel vén majom korodban. Még rád is kiabálnám!
Commenter
@emerencia: nem hogy méltatlan, már rég nem (lenne) való oda. És még sem mosták fel tegnap teljesen a (nem)kedves vezetővel a padlót. Mert a külsejére vonatkozóan már úgyis mindegy. Tegnap is úgy nézett ki, mint a mosott rongy...
Eriksson
@colibri: Mi az, hogy nem dolgozott munkaviszonyban?
Há-há-hát a közéleti politika igenis jól fizető munkaviszony. Munkahelye a parlament.
tudode
Tanmesének is beillik Orosházi Ferenc András építész esete a j o g á l l a m i s á g..vitatásával kapcsolatos pere, amely 2016 óta folyik .. e l l e n e!!
.
Azzal vádolják, hogy egy valamilyen NAGYGYŰLÉSEN .szóról szóra .. f e l o l v a s o t t .. Kertész Imre SORSTALANSÁG c. könyvből a holokauszttal kapcsolatban.
.
A perei során a N A P N Á L .. I S ... V I L Á G O S A B B A N kimondásra került úgy az ő, mint védője által, hogy .. ALKOTMÁNYOS VÁLSÁGBAN él az ország, illegitim kormánnyal, és igazságszolgáltatással, és egyebekkel fűszerezve.
.
Közzététel: 2016. dec. 4.
----- "Békét hoztam és az igazságért jöttem!" /Orosházi Ferenc/
www.youtube.com/watch?v=JWD_KeZjErc&t=78s
.
Ennek, a talán MÉG A MAI NAPIG "is" folyó pernek az a tanulsága .. t a b u k é n t, hogy ABSZOLÚTE semmi, mivel . NEM az ILLEGITIM KORMÁNY, a .. f é l e l e m ... t a r t j a RABSÁGBAN az országot!
.
A tanult, tisztességes.. b í r ó k o n, .. ü g y é s z e k e n .. a sor, Stumpfon túl, hogy KIMONDJÁK a tutit, mert most már az ő . b ő r ü k .. van a vásáron!

.
advocat
Az 1990 előtti bírák még nem mind érték el a nyugdíjkorhatárt, Akkor ők milyen nyug/kegydíjat kapnak, ha nincs korkedvezményes nyugdíj? Csak kérdés.
Edmond Dantes
Ez azért elképesztő terv,mert a bírói függetlenségbe rúgnának bele páros lábbal..Arra viszont nem hajlandók,ami pedig logikus lenne,hogy az ügyészséget helyezzék a kormány ill.a minisztérium alá,hiszen az ügyészség a nyomozati szakaszban teljesen természetesen hatóságként működik.Csak a bírósági szakaszban azonos státuszú az ügyész a vádlott védőjével.Persze akkor az ügyészségi témák,akárcsak a kormány, naponta interpellálhatók lennének,ha bukna a kormány,bukna a főügyész is.Így viszont eljátszhatják azt,hogy az ügyészség nálunk teljesen független,a kormánynak semmi köze hozzá,ezért aztán semmiért nem is felel.Tehát Polt Péter tökéletesen független!!! Ehelyett a bíróságot akarják bevinni a végrehajtó hatalom,a kormány alá.Logikus gazemberség,mert hiába szolgálja ki Polt a kormány illteve Orbán elvárásait,a bíróságok zömében kimutatják a disznóságot,bukik a terv.Rémes agyszülemény,Sztálin is megnyalná a szája szélét az ötlettől.A SZU-ban,főleg a harmincas években legalább eljátszották azt,hogy a bíróságok függetlenek,vagyis adtak a látszatra amikor elkövették a szörnyű törvénytelenségeket.
CsipkeRózsa
@advocat: A II. Orbán kormányt is azzal kezdte, hogy a bírák egy részét elküldte nyugdíjba, úgy, hogy törvényt kreáltak az eltávolításukra. Most is hoznak egy törvényt az eltávolítandó bírókra.

Az EU megállapította, :"Uniós jogot sért a bírák nyugdíjazása"

www.origo.hu/itthon/20121106-europai-birosag-unios-jogot-sert-a-birak-nyugdijazasa.html
Desischado
@Edmond Dantes: Edmond, tökéletesen rávilágítottál ennek az ördögi tervnek a lényegére. Így polt "legálissá" válik, és a bíróságoknak semmilyen mozgásterük nem lesz. Ez már a diktatúra első kemény magja. Tiszta Észak Korea leszünk! Hol az ellenzék?!
advocat
Azért Észak-Korea pont mostanság változik!
Fradigege
Ezt azért csinálja, hogy lerabolja országunkat. Gyűlölöm ezt a véglényt!
bencemacska
@Eriksson: május 3. , 10:57
A munkaviszony munkabérrel jár. A választott tisztségek meg tiszteletdíjjal.
De lehet, hogy az illiberializmusban egy titkos határozattal megváltoztatták!
kereső
@Desischado: "Hol az ellenzék?"-kérded. Még nem esküdtek fel,majd holnaptól ellenzékiskednek.Interpellálnak ,...etc. Ma még nem ellenzék...!
bencemacska
@advocat: május 3., 12:56
Semmilyent! Munkanélküliek lesznek, mert más foglalkozásuk nem lehetett a bírói mellett! legfeljebb takarítónők , vagy udvari segédmunkások lesznek!
De Handó felvehet bárkit bírónak, mindenféle gyakornoki idő és bírói szakvizsga nélkül.
Legalább is az érintett bírók között ez terjed!
Ez a korosztály alkotja a tanácsvezető bírók zömét.
A Kúrián eddig a pályázatnál számított a gyakorlatban eltöltött idő is! Ott nincs is fiatal bíró!!!
bencemacska
@Shikari: május3. 10:34
Te nem érzed, hogy a korral együtt változol, meggondoltabb, megfontoltabb, ne adj isten bölcsebb leszel?
Vagy maradtál az óvodai szinten???-:)))
bencemacska
@Shikari: ma, 09:26
Na látod erre nem gondoltam, sokkal fiatalabbnak gondoltalak ennél!
Elnézést-:)))
bencemacska
@Shikari: ma, 11:04
Az én mottóm a "Cogoto, ergo sum".
És ezen keresztül mérek másokat is!-:)))
bencemacska
@Shikari: ma, 11:24
Igazad van.
Sajnos újabban egyre többször ütöm le a mellette levő betűt,vagy mindkettőt.
Az ujjaim nem gondolkodnak önállóan!-:))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.