Megcsonkítva, fejbelőve találta meg szeretett lovát a dögtelepen a Nemzeti Vágta egyik zsokéja.

Megrázó videót osztott meg Facebookon Szabó Erzsébet csütörtök este – írta meg a beol.hu. A sarkadi Nemzeti Vágta előfutamán bukott lovas megtalálta a helyi dögtelepen elhelyezett lovának megcsonkított, fejbe lőtt tetemét; könnyek között kereste a felelősöket. (A videót sorra törlik a megosztók, majd a felhasználók újra feltöltik.)

Csak erős idegzetűeknek!

Csak később vallották be, hogy lelőtték

A 444 kérdésére a Vágta szervezői először azt válaszolták, hogy elaltatták a lovat, később beismerték, hogy lövéssel végeztek vele. Állításuk szerint a több évtizedes gyakorlattal rendelkező állatorvos két megoldás közül választhatott, miután elkábította a sérült lovat:

vagy méreggel végez vele, ezzel hosszabb szenvedésnek kitéve, vagy egy emberibb megoldást választ és egy szakember lelövi, hogy pillanatok alatt veszítse életét az állat – utóbbi mellett döntött.

A folyamat alatt a ló tulajdonosának képviselője jelen volt. Mielőtt a debreceni székhelyű ATEV Zrt. elszállította volna a gyepmesteri telepről a tetemet – illetéktelen személyek megcsonkították – írták.

A Magyar Állatorvosi Kamara főtitkára, Dr. Horváth Lászlót a beol.hu-nak elmondta, nem ütközik törvénybe, hogy a lovat fejbe lőtték.

Az állat szenvedésének megrövidítésére szokták alkalmazni a fejbelövést. Ez egy régi, bevett szokás, hiszen abban a pillanatban véget ér a szenvedése, hogy megtörténik a lövés. Egy laikus számára egy kicsit horrorisztikusnak tűnő megoldás, de évszázadok óta alkalmazzák. Haszon állatok esetében nagyon gyakori, hogy ezt a megoldást választják, ha éppen nincs más.

A sérült ló egyébként menthetetlen volt, végzetes sérülést szenvedett – például nyílt lábszártörést –, komoly fájdalmai voltak. 

Az állatorvos előre tudta, hogy jönnek majd a hústolvajok

A beol.hu-nak nyilatkozott a lovat túlvilágra küldő állatorvos is. Azt mondta, nyomós okai voltak, hogy a lovat végül más módszerrel kellett halálba segíteni.

Először beadott 2 milliliter altatót, fájdalomcsillapítót az állatnak, ám az is nehezen ment, mivel a sokktól és a vérveszteségtől össze voltak este a vénák. Utána kellett volna beadnia 50 milliliternyi adagot – ami tulajdonképpen méregnek is tekinthető – a lónak, ez tehát lehetetlennek látszott.

A másik ok, ami közrejátszott a döntésében, hogy

sejtette: a tetem legalább egy napig a dögtelepen lesz, és elképzelhető, hogy bizonyos emberek visznek és esznek majd a húsából. 

Ezért nem merte vállalni a kockázatot.

A ló teteme egyébként három egész napig rohadt a telepen.

A Nemzeti Vágta Szervezőbizottsága közleményt adott ki, melyben azt írják, minden a szabályok betartásával történt. A ló tetemét azonban – mielőtt a debreceni székhelyű ATEV Zrt. elszállította volna a gyepmesteri telepről –

illetéktelen személyek megcsonkították.

A további ilyen esetek elkerülése érdekében az üzemeltető azonnali intézkedéseket vezetett be és intézkedett a lerakóhely kiürítéséről is.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

levarosbukta
Idióta hülye picha, ha annyira imádja a lovát nem viszi erre az ocsmány versenyre. Ettől eltekintve minden résztvevője az esetnek megérdemelné hogy egy ló mögé kössék és addig húzzák míg meg nem murdel.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Ennek az egész ""versenynek"" semmi keresnivalója nincs és nem lenne a város egyik díszterének épített és kinevezett helyén.
Lóversenyt az erre a célra létesített és épített helyen kell tartani. Ez a ""Hülyék Vágtája"" csak egy szűk kör anyagi bevételeinek növelésére lett kitalálva. A lovak lábát (még a talaj felszórása mellett se) nem azon az altalajon kellene gyötörni. És a környezet és a tér szennyezéséről már szó se essék.
Élhetetlen
@Csizmás Kond: „ki bánik emberségesebben egy állattal”. Nem erről van szó. Ez a terep egyszerűen alkalmatlan. Nem jó a talaj, szűkek a fordulók, minden évben van valami baleset, palánkra kenődés, súlyos bukás. Gyerekkorom óta imádom (nézni) a díjugratást, és lehet, hogy csak szerencsém volt, de nem láttam drasztikus dolgokat. Néha lepottyan egy lovas, ez elsülhet rosszul is, de nem jellemző. És legfeljebb lepöccinti a ló a felső rudat. Szóval, felőlem lehetne Nemzeti Vágta, ha kell, csak megfelelő helyen.
Csizmás Kond
@Élhetetlen: ...szóval alkalmatlan a terep...és ha márt ezt te tudod, és általad már én is akkor gondolom a ló gazdájának is volt némi fogalma a terepviszonyokról, a ló állapotáról, az ő képességeiről, egyszóval ki a hibás ?
Dr plágium
@Yeromos: Igazad van, de ezt a lovat még a gyepmesteri telepen megcsonkították. Gondolom ott is nagyon magasak a bérek :)
Élhetetlen
@Csizmás Kond: Ez nehéz játék. Végülis sokan megússzák, és van, aki meg is nyeri. A hiúság, főleg, ha ez egy-egy terület hiúsága, az súlyos dolog. Akik a nevezési díjakat összedobják, nem a saját életüket kockáztatják. A másik oldal, aki kitalálta, üzemeltette, vagy most üzemelteti, azt meg csak a saját zsebe érdekelte, lehet, hogy soha nem ült lovon. És, ugye, itt nagyobb, látványosabb a felhajtás, mint egy külvárosi versenypályán.
www.nlcafe.hu/ezvan/20080412/geszti_peter_a_lovak_koze_csap/. „egyszerre hagyományőrző és hagyományteremtő, országos kulturális esemény". Legfeljebb annyi, amit egy cikkben olvastam: „Vágta közben csak annyit tennénk hozzá: a lovak aligha gondolják így.”.
Megfelelő PR, és nem tudod összehozni, hogy egy lovas se nevezzen. „egyszóval ki a hibás ?” A gátlástalanság a szervezők részéről. A Hősök tere tökéletesen alkalmas lenne egy két napos néptánc fesztiválra, versenyre, erre nem alkalmas. „Hőbörögni pedig lehet, főleg azoknak akik még az anyjuk kínjában is a kormány mesterkedéseit igyekeznek felfedezni.”. 2008-ban volt az első, a mostani kormány csak folytatja, úgyhogy te se hőbörögj, nem politikáról van szó. Persze, nem kell egyetértened velem.
balos
Szóval!A nemzeti vágta,csak egy ujabb böszmeség valamelyik polgári körös baromtól!Olyabón országban,ahol az állatot mérgezik meg mert a "gazdája" nem képes a végtermék összeszedésére nincs miről beszélni!A "divatból" tartott "állatok" szenvedik meg a bunkóságát egyes homoidáknak sem nevezhető állatoknak!Szeretném egyszer már azt látni,mikor az "ember" hátára veszi a lovát!A nagy nemzeti vágtán!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.