Rendőrök menekítettek ki három református egyházvezetőt az Országgyűlés keddi alakuló ülése után a Parlament elől.

Egyházvezetőket köpködtek meg a tüntetők a Parlamentnél – rendőrök menekítették ki őket – videó

Fotó: MTI /Kovács Tamás

Megtámadtak és köpködtek három református egyházvezetőt az Országgyűlés alakuló ülése után kedden a Parlament előtt tartott demonstráció résztvevői

- írta meg a református.hu portál.

Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke, Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke, és Gér András, az egyház zsinati tanácsosa meghívott vendégként vettek részt az Országgyűlés alakuló ülésén május 8-án délelőtt, azonban mikor elhagyták az épületet, a tüntetők rájuk támadtak, így végül az élő rendőrkordonnak kellett biztosítania, hogy ép bőrrel hagyják el a helyszínt.

A 76 éves egyetemi tanár, műfordító Huszár Pált megviselték a történtek, erről is beszélt a reformatus.hu-nak miután visszatért a zsinati székházba:

Először is hálás vagyok Istennek, hogy ép bőrrel megúsztuk. Közeledem a nyolcvan év felé, de még nem fordult elő soha, hogy készenléti rendőrök menekítsenek ki egy épületből. Már napokkal ezelőtt lehetett olyan híreket hallani, hogy tüntetők megrohamozzák majd az Országházat, de amikor megérkeztünk, még csendes volt minden. Bezzeg, amikor hazaindultunk volna, a feldühödött tüntetők megakadályozták, hogy békében távozzunk. A gazembertől a csalóig mindennek lehordtak minket, de mi nem szóltunk vissza senkinek. Hála Istennek mellettem volt két fiatalember, Szenn Péter püspök úr, és Gér András zsinati tanácsos úr; összekapaszkodtunk mind a hárman, és vigyáztak rám, nehogy fellökjenek. Közben a rendőrök utat nyitottak nekünk, hogy elérhessük az autót, ami már várt ránk.

Hozzátette: 

Nem szeretnék semmi rosszat mondani a tüntetőkről, de mintha arra játszottak volna, hogy kiprovokáljanak egy pofont a rendőröktől. Az egyenruhások viszont végig higgadtak maradtak, ezt köszönöm nekik.

Gér András zsinati tanácsos a Parlamentből kilépve hiába próbálta elmagyarázni a tüntetőknek, hogy ők nem politikusok, hanem meghívott vendégek, ez senkit nem hatott meg – fogalmazott a református.hu.

Gér András a lapnak elmondta:

A tüntetők tovább pocskondiáztak, lökdösődtek és gúnyos megjegyzéseket tettek ránk. Szenn Péter püspök úr bocskait viselt, ez különösen irritált néhány tüntetőt, akik többször is megköpdöstek minket.

Hozzátette:

Az egész atrocitás azért is volt fájó, mert Huszár Pál egy idős, köztiszteletben álló egyházi vezető, egyetemi tanár, aki mindig büszke volt a magyarságára és sokat tett az országért, valamint a református egyházért. Szenn Péter ötgyermekes édesapaként a horvátországi református magyarok lelki vezetője, aki sokat tesz azért, hogy a délvidéki magyarság megmaradhasson. Az inzultus végül úgy zárult, hogy Bogárdi Szabó István püspök úr taxival jött elénk, és rendőri biztosítás mellett elhagyhattuk a helyszínt

Az incidensről készült felvételt az Index örökítette meg:

Forrás: reformatus.hu, Index, Blikk

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Nem tévedtek a tüntetők!!! Mindenki megérdemli a kritika bármely formáját, aki résztvevője és támogatója orbán diktatúrájánK!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mobil123
kár hogy tőkés nem volt köztük :-)
Zeta
@Pálinkás Pál: meg kell hálálni az egyházaknak nyújtott érdemtelen hasznot!
Ne csodálkozzanak , ha az emberek elcordulnak az egyháztól. Divat ma templomba járni, példát vesznek Orbánról, aki ha az szolgálná az érdekeit, akkor az egyházakat tenné kitaszítottá! Mint tette a szegények istápolójával, az Ivanyi Gábor által vezetett evangelikus felekezetet. Talán azért, mert komolyan veszi a szegények, rlesettek támogatását!
advocat
Csizmás Kond! Azért - úgy 1789 környékén - márt volt olyan állam amely elválasztotta az államot az egyháztól. Természetesen látogatóként, mint bárki bemehet. Egyébként is aki bemegy a parlamentbe az megérdemli! Gondolják. Ennyit a politikusok és az ott megjelentek iránti "szimpátiáról". A képviselők meg elmentek, a garázsból. Csak úgy.
evacica
@Shikari: Remélem akkor is ez volt a véleményed, mikor a zsidó országos főrabit leköpték a Károly körúton?!
evacica
@Shikari: Mint ahogy ez is, ha nem is elegáns!
kulabombaafityiszre
Nem kell a diktátor seggét nyalni,nincs köpködés.
Ilyen egyszerü.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.