Életének 79. évében elhunyt Choli Daróczi József író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő. A hírt a család a RomNet hírportállal tudatta szombaton.

79 évesen elhunyt Choli Daróczi József

A magyarországi cigány közélet egyik ismert alakja 1939. május 26-án született a Hajdú-Bihar megyei Bedőn. A RomNeten olvasható életrajz szerint Choli Daróczi József 1975 óta tagja volt a Magyar Írószövetségnek és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének, szerkesztette a Romano Nyevipe, az Amaro Drom és a Rom Som nevű lapot. Számos publikációja, verse jelent meg cigány és magyar nyelven egyaránt.

1987 és 1988 között a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének ügyvezető titkára, majd a Hátrányos Helyzetű Fiatalok Életmód és Szabadidő Szövetségének elnöke lett; a rendszerváltás után betöltötte a X. kerületi cigány önkormányzat elnöki tisztét is.

A pedagóguspályára 1994-ben tért vissza, a zsámbéki Apor Vilmos főiskolán romológiát, cigány nyelvet, történelmet tanított. Innen vonult nyugdíjba.

1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje kitüntetésben részesült. Choli Daróczi Józsefre szűk családi körben emlékeznek, nyilvános, közös megemlékezést és virrasztást csak a gyászszertartást megelőző napon tartanak. A temetés időpontját és a megemlékezés helyszínét a család később tudatja – írja a RomNet.

(MTI)

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eriksson
Azt is fontos lett volna megemlíteni, hogy ő fordította le cigány (azt hiszem lovári) nyelvre a Bibliát.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@Cicamama55: Én sem nézek HírTV-t, az internetről tájékozódom. K.Olga olyan dolgokat kérdez tőle, ami nem is annyira a munkássága, hanem inkább a politika felé tereli. Kár, hogy hagyja magát.
Eriksson
@Cicamama55: Nem fér bele. De F.Flóri dolgainak elemzése sehogy se illik a személyiségéhez.
Cicamama55
@Eriksson: Én nem politizálok, de bizony a véleményemet ha kérdezik, mindig megmondom. Ha valamivel nagyon egyetértek, vagy ha valami nagyon nem tetszik, itt -ezen az oldalon- meg szoktam írni. A televíziós hírcsatornákra nagyon dühös vagyok, már jó ideje. Az M1-re a mérhetetlen elfogultsága miatt, az ATV-re meg azért, hogy minden sza.rt kibeszéltetnek előre az ellenzéki meghívottakkal. Egy ideje képtelen vagyok nézni a hírműsorokat, az internetről szoktam tájékozódni.
Eriksson
@Cicamama55: Ezzel így vagyok én is. A tv-t be se kapcsolom, az interneten se muszáj mindent megnézni. Az ATV meg egy ócska, uszító pletykaláda lett, egyre kevésbé a valóságról szól, inkább a nézők befolyásolásáról. Kálmán Olga egy kifejezetten irritáló hölgyemény, aki a saját véleményét ráerőszakolja a riportalanyára, mintegy szájába adva, hogy miről szeretne hallani. S természetesen a néző is.
A Rónai Egon sokkal korrektebb ezen a téren.
Cicamama55
@Eriksson: Én is így gondolom, egyetértek Veled.
Eriksson
@Cicamama55: Örülök, hogy egyetértünk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.