Elindult az Élet menete a budapesti a Március 15. térről vasárnap délután. A holokauszt áldozataira emlékező menet az Erzsébet hídon keresztül a Friedrich Born rakpartra vonul.

A gyülekezőket köszöntő Róna Tamás főrabbi azt kérte a résztvevőktől, őrizzék meg annak a 600 ezer zsidónak az emlékét, "akiknek az élete sosem teljesedhetett ki, s akiket úgy próbáltak eltörölni e föld színéről, hogy nyomuk se maradjon".

Elindult Budapesten az Élet Menete

Fotó, címlapi kép: MTI/Mónus Márton

Leibovits Imre holokauszttúlélő beszédében úgy fogalmazott: az elmúlt 2000 évben a zsidóság sok üldöztetésnek volt kitéve, s nincs olyan állam, ahol ne lettek volna pogromok.

Az emlékséta résztvevői a sófár hangjára indultak el.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
Azért ez érdekes...a zsidókkal minden korban,mindenhol probléma volt...nos akkor ki megy forgalommal szemben???
CsipkeRózsa
@Pálinkás Pál: Az antiszemitizmus nem azt jelenti, hogy a zsidókkal probléma volt, van! Elég csak embereket gyűlölni, mert mások, mert nem tetszenek, mert csak. Neked mi a problémád velük?
Pálinkás Pál
@CsipkeRózsa: Személy szerint semmi...de
"Mind alkotmányos, mind politikai szempontból meglepőnek tűnhet, hogy Izrael, a zsidó állam, amely a diaszpóra-zsidóság otthonaként, illetve védelmezőjeként és képviselőjeként határozza meg magát, a mindenkit megillető önmeghatározás jogának elve helyett igen szigorú, lényegében nürnbergi elvek[10] szerint (lásd alább), vagyis faji alapon határozza meg az államalkotó „zsidóságot”.
de nem szemezgetek...olvasd el az egészet..
beszelo.c3.hu/cikkek/ki-a-zsido-izraelben-es-a-diaszporaban
CsipkeRózsa
@Pálinkás Pál: Jó cikk, most nem olvastam el végig, majd folytatom.

Az állampolgárságot megkapja az a kivándorló is, akit a szigorú ortodox vallási elbírálásnak nem felelnek meg. Tehát ilyen hátrány nem éri őket. Egyéb jogai is biztosítottak.

A felekezeti esküvő vagy a temetkezési hely, vagy egyéb zsidó esemény megtartása nem lehet olyan nagy probléma, hiszen más helyen azt is meg tudják oldani. Amennyiben valaki nagyon vallásos, és azt a hagyomány kívánja folytatni a szertartásokban is, betérhet a zsidó vallásba szabályosan, jogosult lesz rá. A betérés más vallásról is lehetséges, akár katolikus, akár egyéb vallásból.
Azt természetesnek tartom, amit a cikk példaként említ, hogy aki kitért a zsidó vallásból, nem minősülhet az ortodox elbírálás szempontjából zsidónak.

Egyébként az Izrael Állam politikai v. kormányzási nem tetszése, nem kellene, hogy antiszemitizmusban nyilvánuljon meg. A kettő nem ugyanaz.
Pálinkás Pál
@CsipkeRózsa: Ebben igazad van...de ha átolvasod az izraeli alkotmányt...az konkrétan különbséget tesz ember és ember között...ami engem nem zavar...de hát mégis ők hivatkoztak mindig erre...hogy a zsidó is ugyanolyan ember mint a többi...remélem érted mi nem tetszik???
CsipkeRózsa
@Pálinkás Pál: Persze, a zsidók nem csak Izraelben élnek, talán az izraeli zsidók máshogyan érzik ezt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.