Az elkövetkező parlamenti ciklusról beszélt Kövér László, aki szerint a Demokratikus Koalíció önálló frakciója színvonalcsökkenést hoz.

Nem változik az ülésezés rendje a Parlamentben

Nyugodt, kiegyensúlyozott törvényhozói munkára számít a következő parlamenti ciklusban Kövér László. Az Országgyűlés elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtök este arról is beszélt, hogy a parlamenti ülésezés rendje nem módosul, s bár a házszabályban lesznek kisebb változások, ezek technikai jellegűek. Szerinte azzal, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) Gyurcsány Ferenc vezetésével önálló frakciót alakíthatott, csökkenni fog a parlamenti viták színvonala.

Kövér László: a magyar demokrácia ünnepe lesz, ha a kormány a Várba költözik

Orbán Viktor és Kövér László az Országgyűlésben

Fotó, címlapi kép: MTI/Kovács Tamás

Az Országgyűlés elnöke a némileg átalakított kormánystruktúra miatt a parlament és kormány együttműködésében nem vár változást, ugyanakkor további javulást remél, mivel nyolc év tapasztalata van mögöttük.

Azt mondta: nyugodt, kiegyensúlyozott, higgadt, ilyen értelemben kicsit lassú törvényhozói munkára számít. Ha ez így lesz, több időt fordíthat a kormány saját parlamenti frakcióira is. Hozzátette: elvárja a parlamenti államtitkároktól, hogy intenzívebb kapcsolatot ápoljanak a kormánypárti képviselőkkel a félreértések, megoldatlan ügyek elkerüléséért.

Technikai jellegű változtatásokat akar

Kövér László kitért arra is: hivatali munkatársai már gyűjtik a problémás pontokat, amelyeknél a házszabályban módosításra van szükség, ezek a Ház működését teszik majd gördülékennyé. Reméli – mondta –, hogy meg tudják nyerni az ellenzéket is a változásokhoz, amelyek technikai jellegűek.

Új házszabályra nincs szükség, a frakcióknak nagy az autonómiájuk, beleértve a pénzügyi források felhasználását is.

A parlamenti alelnökökről szólva azt mondta: a jobbikos Sneider Tamás és a szocialista Hiller István hasonlóképpen gondolkodnak az Országgyűlés tekintélyéről mint ő. Felvetette, hogy informális beszélgetésre kéri fel őket a kormánypárti alelnökökkel együtt, arra, gondolják át, milyen magatartást tanúsítsanak, ha a képviselők egyike-másik átlépi a tiszteletlenség határait. Szerinte érdemes lenne megpróbálni közös zsinórmértéket meghatározni, ugyanakkor mindig a konkrét szituáció dönti el, mit kell tennie a levezető elnöknek.

Július 20-ig el akarják fogadni a jövő évi költségvetést

Az ülésezés rendje nem változik a következő ciklusban, a jövő évi költségvetés miatt azonban az elkövetkező időszakban minden héten ülésezik az Országgyűlés. Az őszi ülésszaktól pedig visszatérnek a megszokott ülésezési rendre – jelezte Kövér László.

Ha minden jól megy, július 20-ig el tudják fogadni a költségvetést, ha nem, akkor a következő héten – tette hozzá.

Kérdésre kitért arra is: a törvényalkotási bizottság szerepe olyan marad, mint amilyen volt.

Kövér szerint a cél: Magyarországot meg kell védeni

A házelnök arra számít, hogy a kormányfő inkább politizál majd, mint eddig, a kormánynak világos irányokat szab a stratégiával kapcsolatban, ebben erőteljesebben részt vesz majd, mint eddig. Ezt eddig az a rengeteg ügy, amely a miniszterelnököt leterhelte, nem tette számára lehetővé – mondta Kövér László.

Arról, mi lehet a cél a ciklus végére, azt mondta: Magyarországot meg kell védeni, a biztonságát fenn kell tartani, a családokat meg kell erősíteni. Nem a migrációban látják Magyarország népességének megújulási lehetőségét, hanem a családok támogatásában – közölte. Hangsúlyozta a népesedési helyzet javításának fontosságát, szerinte ezt nemhogy három, négy ciklus alatt is nehéz megoldani. Személyes ambíciójának nevezte, hogy 2022-ben elmondhassák a választóknak, mindent megtettek, amit meg lehetett ebben az ügyben.

Színvonal-csökkenést vár a DK önálló frakciója kapcsán

A Demokratikus Koalíció önálló frakciójának alakításáról azt mondta: Gyurcsány Ferenc és a DK "pódiumra lépésével" nem emelkedni fog a parlamenti viták színvonala, hanem tovább csökken, ami nem tölti el örömmel. Azzal is megelégedne, ha a következő négy év "nem lenne borzalmasabb", mint a hátuk mögött hagyott időszak – jelentette ki.

Mellár Tamás független és Bősz Anett liberális képviselő helycseréjéről a Párbeszéd frakciójában azt mondta: így automatikusan megmenekül a Párbeszéd-frakció, ezzel nincs teendője a házbizottságnak és a házelnöknek sem, csak regisztrálni kell, és bejelenteni a következő ülésen. Megjegyezte, Mellár Tamás függetlenként lépett fel, és azt mondta, nem csatlakozik egyetlen frakcióhoz sem. Most megmásította a saját szavát, "lelke rajta, a politikában vannak ilyen furcsaságok".

A magyar demokrácia ünnepe lesz, ha  kormány a Várba költözik

Kövér László a kormánynak a budai Várba költözésére vonatkozó kérdésre azt mondta, egyáltalán nem mindegy, hol van a kabinet székhelye, ennek szimbolikus jelentősége van. Az államhatalmi ágak elválasztásának elvéből az is következik, hogy a két hatalmi ág, bár együttműködik, de helyileg elválik egymástól.

A házelnök azt mondta: nagyon készül a költözésre, amely a magyar demokrácia nagy ünnepe lesz. Optimális elhelyezést kap az Országgyűlés teljes gépezete, a félemeleti és emeleti szinten visszaállítják a régi tereket, amelyeket a kommunista időkben felszabdalta – tette hozzá.

A leendő európai parlamenti képviselőjelölti listáról szólva azt mondta: nem lát indokot arra, hogy változtassanak azon, hogy külhoni magyar képviselők is felkerüljenek a kormánypártok listájára.

Arról, hogy az Országgyűlés épülete a 10. helyre került azon a nemzetközi listán, amely a látogatottság szempontjából vonzó épületeket gyűjtötte össze, azt mondta: tavaly több mint 640 ezer vendége volt a Parlamentnek, és ha minden jól megy, és még nő is a látogatók száma, "éjszakás műszakot kell majd elrendelni". Közlése szerint a növekedés a Magyarország és fővárosa iránti turisztikai érdeklődés bővülése mellett annak is köszönhető, hogy az elmúlt években "európai minőségű rendet" teremtettek a Kossuth téren és a Parlamentet belül.

(MTI)

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
1.bp.blogspot.com/-bglXNiK9E2M/VjShkJCLdZI/AAAAAAAALAE/T_BV6fhcfWc/s320/orban%2Blovag.jpg Bár csak parasztként - fent vagyunk az amerikai – orosz sakktáblán. Hogy aztán mikor lépnek durvábbat az amerikaiak, az a jövő titka, de a hepciáskodás nem fog jóra vezetni.
Lehet, kiderül, hogy Orbán atombomba előállítására törekszik, erre a célra kell neki Paks 2. – a Makovecz kazánház már készül a szükséges energia előállítására, míg Anikó asszony centrifugájában lassan elkezdik dúsítani az uránt, jelenleg az üzemi próbák folynak Viktor gatyájának felhasználásával. Az csak a félelmem, hogy mire az amerikaiak ideérnek, itt is sivatag lesz, mi meg ott ülünk majd a számum közepén a sátorban, Godotra várva.
Utóbbi arról volt nevezetes, hogy sosem érkezett meg…
magyarbakancs
"Kövér László: a magyar demokrácia ünnepe lesz, ha a kormány a Várba költözik"

Ez megfoghatatlan hülye ,idióta beszédtől amit nyomnak mint erős,független Magyarország,meg demokrácia okádni kell.
Mitől demokratikus mitől lesz ünnep ha a várba költözik a kormány?
Lenéz Dakota Viktori népére?
Koronázás a Duna jegén mikkor lesz?
tulipan
Tévedés! Ez A MAI Magyarország legnagyobb gyalázata lesz!!!
advocat
Miért is? Jobb a vár, mint a kormányzati negyed? És majd az idegenforgalom elvész? Ki megy majd az agyonőrzött helyre? És minden marad szanaszét.Mert azért egy kormányépület nem a levéltár, és hasonlók. És akkor hol lehet parkolni, nézelődni, stb.
Eladott Ország
@troll5: majus 24., 21:24; A csúti kancigány bal alsó ötös fogát koronázzák meg. Az lesz a király, egy bal egyenessel együtt.
csipetke
Kérdem szeretettel,ha orbán a várba költözik,ezzel egyidőben visszatér Magyarországra a demokrácia?Kövér is szokott oltárinagy baromságokat mondani,néha túltesz a főnökén is.Reméljük,hogy a Duna jege sose fog befagyni,mert a kis puhos képes lenne megkoronáztatni magát,amilyen megalomániás kis izéééé

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.