A tévéműsorok túlnyomó többségénél teljesült a médiatörvényben előírt akadálymentesítés – állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2017 második félévben végzett vizsgálata.

Az NMHH Kommunikációs Igazgatósága pénteken MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a hatóság azt vizsgálta, hogy a hét országos közszolgálati és a két nagy kereskedelmi televízió műsorszámai mennyire voltak befogadhatók a hallássérült nézők számára.

A tévéműsorok túlnyomó többségénél teljesült az akadálymentesítés

Az eredmény szerint a több mint ötezer vizsgált műsorórában a kínált műsorok hozzávetőleg 83 százaléka elérhető volt a hallássérültek számára, ez a közszolgálati televíziók esetében 86,2, míg a kereskedelmi televíziók esetében 71,3 százalék volt.

A segédlettel kötelezően ellátandó műsoridő 99,9 százalékában valóban teljesült az akadálymentesítés, az M1, az M3 és az M4 esetében maradéktalanul – olvasható a közleményben.

A szolgáltatók elsősorban – 99,6 százalékban – feliratot alkalmaztak, a jelnyelvi tolmáccsal ellátott műsorszámok aránya minimális, 0,4 százalék volt. Minden magyar nyelvű zenei és sportprogram, illetve élő műsor hozzáférhetővé vált, de anomáliák – felirathiány, tartalmi vagy időbeli pontatlanság – továbbra is előfordultak minden vizsgált médiumnál.

A hatóság emlékeztetett, hogy a médiatörvény a közérdekű közlemények, a politikai reklámok, a hírműsorszámok – beleértve a közlekedési híreket, a sporthíreket és az időjárás-jelentést is –, a politikai tájékoztató műsorszámok, a fogyatékos személyekről és esélyegyenlőségről szóló műsorszámok, a filmek, a játékok és a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok esetében írja elő azok magyar nyelvű felirattal vagy jelnyelvi tolmácsolással történő elérhetővé tételét.

Az ellenőrzött napokon észlelt jogszabálysértések miatt a hatóság tizennégy esetben indított eljárást, illetve szabott ki bírságot összesen 13 millió forint értékben – közölte az NMHH.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ez olyan szép, hogy sírok. Az NMHH Kommunikációs Igazgatósága aztán tudja, mi a fogyatékkal élők legfőbb gondja és a jó kormány tényleg, de nagyon segít nekik. Mennyire szép az a foglalkoztatás-bővülés is! Könnyek árján ring csónakom, meg minden. Ebben egészen biztosan nincs szerepe annak, hogy a fogyatékkal élőket kilökték a munkaerőpiacra – úgy, hogy annak háttere nem volt előkészítve – és akár két mankóval, félvakon is mehettek közmunkáért kuncsorogni, ugye? A fogyatékkal élők, rokkantak száma gyönyörűen csökken. Ennek bizonyára az az oka, hogy a jó kormány visszaadta a bénáknak a mozgás, a vakoknak a látás örömét. Szó sincs statisztikai bűvészkedésről, sem arról, hogy egyszerűen gyógyultnak nyilvánítottak olyan embereket, akik nem képesek megoldani a napi létüket sem. Az akadálymentesítés pedig szárnyal, mint a jókedvünk. Csak meg kell nézni a közintézményeket az országban. A lift nélküli harmadik emeletre költöztetett irodát, ahol a rokkantak ügyeit intézik, a közel 45 fokos dőlésszöggel megtervezett és kivitelezett lehajtókat az aluljárókba, a tömegközlekedés akadálytalan igénybevételi lehetőségét, a gyalogátkelőhelyeken ügyesen beállított lámpákat, ahol simán átér bármelyik sérült, vagy akár csak idős ember is, ha 10 másodperc alatt futja a százat.
Eladott Ország
Az önmagában nem lenne hír, hogy egy szolgáltató agyát elönti a szar, és kicserél X csatornát Y csatornával. De történik mindez egy olyan helyen, ahol éppen mostanság zajlik az embereket felvilágosítani/összezavarni hivatott nem kormánypárti média egész pályás letámadása és beszántása. Ahol nincs már úgynevezett független keresekedelmi rádiócsatorna, egy egész ország rá van ellenben kapcsolva a közpénzmédia országos pornócsatornájára moslékos bödönére, Mészáros Lölövics vidéki lapjaira és mostmár szinte hetente változnak tulajdonosi viszonyok, és tűnnek el a süllyesztőben médiaorgánumok.
Lassan már nem kell két kéz (láb már régóta nem kell) annak összeszámolásához, hogy hány nem kormányfelszopó médium maradt még talpon, ahonnan nem ugyanaz a hamisított valóság ömlik bele a pofánkba. Lassan a Vajna-Mészáros-Fidesz cég hiteles hírforrásain kívül – úgy tűnik – csak a pornó marad néphülyítésül. Az ilyen kormányfelszopó médiát nem kell akadálymentesíteni. A régi mondás; Amikor a kommunistákat elvitték nem szóltam, mert nem vagyok kommunista, mikor a szakszervezetieket elvitték nem szóltam, mert nem vagyok szakszervezeti tag, most, mikor engem visznek, már nincs aki szóljon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.