A pulai magyar kulturális napok keretében a Szent István csatahajó elsüllyedésének 100. évfordulójára is emlékeztek szombaton Horvátországban.

A Szent István csatahajó elsüllyedésének 100. évfordulójára emlékeztek a horvátországi Pulán

Fotó: Wikimedia.org

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke az MTI-nek telefonon úgy nyilatkozott: az emléktábla felállítását tíz évvel ezelőtt helyi magyarok kezdeményezték. Az Országgyűlés 2016-ban június 10-ét a magyar hősi halott haditengerészek emléknapjává nevezte ki, és kötelezte a kormányt, hogy állítson emléktáblát a pulai temetőben.

"Abban, hogy ez ma itt állhat a haditengerészeti temetőben, nagy szerepe volt a helyi magyar szervezetnek és a zágrábi magyar nagykövetségnek is" – mondta.

Emlékeztetett, hogy az emléktáblát tavaly Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avatta fel. "Fontos, hogy ennyi év után megemlékezzünk mindazokról, akiknek a sírjára már senki nem hoz virágot" – húzta alá.

A pulai haditengerészeti temetőben a magyar tengerészek hősi halálának 100. évfordulóján tartott beszédében kiemelte, hogy a megemlékezés és maga az emlékhely is erősíti a nemzeti együvé tartozást.

"Az itt élő magyarok és a városba látogató magyar turisták számára is emlékezési pont" – jegyezte meg.

Európa hatodik legnagyobb és legerősebb flottája volt a monarchia tengerészete, a legénység húsz százalékát pedig a magyarok adták – mutatott rá.

A Szent István csatahajó elsüllyedésének 100. évfordulójára emlékeztek a horvátországi Pulán

Fotó: Wikimedia.org

A Szent István csatahajó elsüllyedésének 90. évfordulóján, 2008. októberében magyar búvárok a csatahajó maradványainál is emléktáblát helyeztek el. A magyar ipar- és hadtörténet kiemelkedő alkotása a nyílt tengeren, 65 méter mélyen, fedélzetével lefelé fordulva fekszik a hullámsírban. Felkutatására több expedíció is indult, roncsait az 1970-es években jugoszláv búvárok derítették fel. Az utóbbi több mint két évtizedben a hajóroncsot magyar búvárok több alkalommal (1994, 2008) is átkutatták, de állapota és a kiemelés költségei miatt alig van rá remény, hogy valaha is a felszínre kerüljön. A hajó elsüllyesztésénél 89 magyar tengerész vesztette életét a hullámsírban.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Rezsisziszit legalább leküldhették volna melllé...
papa.49
@Qqberci: Na de a szar mindig felúszik ))))))))))))))
tudode
Azon kevesek közé tartozom, akik MEGTISZTELTETÉSNEK veszik a SZENT ISTVÁN csatahajó elsüllyedésének 100. évfordulójáról a .. m e g e m l é k e z é s t, mivel anyai nagyapám is ezen a hajón teljesített szolgálatot, és a hullámsír lett ÉLETERŐSEN a nyughelye!

Számtalan utódja "is" elsodródott, na NEM A TENGERREL, az országból a JOBB ÉLET reményében!
.
tudode
@durbincs: .
Nagyapámat ELNYELTE a tenger, a NAGYMAM élete végéig (49 évet élt) várta vissza, egyedül nevelte fel az I. világháború után viszontagságos körülmények között Édesanyámat.
.
Köszönöm a részvétét. Nem tudtam a CSATAHAJÓ elsüllyedésének időpontját!
Sámannus
@Qqberci: Lóháton küldjük le az a módi, hátrafelé nyilazva.
@Szeparepa2: Tulajdonképpen akkor már nem a miénk volt. Amikor átadták az antantnak, a hajót, akkor kapták el a mini tengeralattjárót, ami aláaknázta, és amikor elmagyarázták, már csak annyi idejük maradt, hogy a robbanás elől meneküljenek. csak vízbe ugrálva tudtak menekülni, akik megtudták mi a helyzet. A többiek elpusztultak Az olasz zsebtengeralattjáró személyzete még nem tudott a háború kimeneteléről, és az utolsó parancs szerint elsüllyesztette a hajót.
@tudode: Részvétem. A halál mindig értelmetlen, de így különösen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.