"Senkit ne tévesszen meg, hogy tíz évvel a válság után ma csak az innovációt látjuk, mert a válság is itt van."

Matolcsy: "kopogtat a válság"
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Az innovációk, köztük a pénzügyi innovációk kiteljesedésének korát éljük, de válság kopogtat a világban, napjainkban azonban az országnak jobbak az alapjai, mint tíz éve, erősebb a szövetségi háló, ami segítséget jelenthet a válság tüneteinek leküzdésében – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke csütörtökön Budapesten, a jegybank konferenciáján.

A jegybank által most kiadott a "Bankok a történelemben: innovációk és válságok" című kötet bemutatásán Matolcsy György kiemelte: senkit ne tévesszen meg, hogy tíz évvel a válság után ma csak az innovációt látjuk, mert a válság is itt van.

Kiemelte: a történelem azt mutatja, hogy a világban mindig voltak pénzügyi központok, Mezopotámia óta.

Most az angolszász világból Ázsiába helyeződött át a világ pénzügyi központja, ezt mutatja, hogy a világ vezető 10 legnagyobb bankjából 4 kínai

- jelezte Matolcsy György.

Az MNB elnöke elmondta: a közelmúltban részt vett a kínai pénzügyi csúcs rendezvényein és elképesztő volt látni azt a pezsgést, amelyet a fintech cégek idéztek elő Kínában.

"Európában először szabályozunk, utána jöhetnek az innovációk, Kínában pont fordítva történik, először az innovációk jelennek meg, utána lépnek és szabályozzák a folyamatokat"

- mondta Matolcsy György, de nem foglalt állást amellett, hogy melyik a jó megoldás.

A most megjelent kötetről elmondta: a jegybank könyvsorozatának negyedik tagja az elmúlt 10 év, és az előtte lévő évek, évtizedek történetéről szól, a kötet szerkesztői az MNB szakértői, vezető munkatársai, Virág Barnabás és Fábián Gergely.

Matolcsy György kifejtette: tíz évvel ezelőtt elképesztő vihar söpört végig a világgazdaságban, a pénzügyi életben, de ma is adósak vagyunk az okainak pontos feltárásával. Ez a könyv közelebb vihet a válaszokhoz, rengeteg adattal dolgoztak a szerzők, az adatok értékelése segíthet megtalálni a válaszokat, bemutatni a tapasztalatokat, így a jövő kihívásaira felhívni a figyelmet.

Minden pénztörténeti korszakban, minden globális pénzügyi központ működésében együtt van jelen az innováció és a válság – mutatott rá. Minél erősebbek az innovációk, annál komolyabb a kockázata, hogy a folyamatok válságot idéznek elő, miközben az is igaz, hogy a válságból való kilábalás az innovációk sorát hozza.

A pénz fontos a társadalmak számára, mert képes a technológiát és az információt is közvetíteni, ez a szerepe a jövőben még erősödhet is, új pénzkorszak következik – mondta Matolcsy György.

Nagy Márton, az MNB alelnöke a svájci népszavazás eredményére emlékeztette a hallgatóságot, amelyen

a svájciak úgy döntöttek, hogy a bankrendszernek joga van pénzt teremteni.

Kiemelte: a pénzügyi rendszerekben a régi megoldások már nem működnek, a tartalékráta-alapú klasszikus pénzügyi rendszer már a múlté. A jegybankok pénzt teremtenek és a bankok ezt multiplikálják, megsokszorozzák, napjainkban már 90 százalékban a bankoké a főszerep a pénzteremtés terén. A jegybankok most a keretek szabályozásával, vagy épp az elszámolási feltételek meghatározásával, a pénzügyi szereplők felügyeletével igyekeznek keretek között tartani a pénzügyi rendszert.

Maga a pénzteremtés prociklikusságot idéz elő, azaz felerősíti az adott gazdasági folyamatokat, a bankok is prociklikusan tevékenykednek. A kérdés az, hogy ennek mértéke a mekkora, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy a folyamatnak lehet káros hatása is.

A kilengéseket a pénzügyi stabilitás érdekében keretek közé kell szorítani, a hatásokat tompítani szükséges, erre jó példa volt a jegybank növekedési hitelprogramja

- jelezte Nagy Márton.

Az MNB alelnöke szerint a bankok a gazdaság érhálózatát jelentik. Ezért nagyon fontos, hogy a bankrendszer miként viszonyul a digitalizációhoz, ami lényegében felgyorsítja majd a folyamatokat, fontos, hogy a bankrendszer hogyan tudja ellátni gazdaság támogató szerepét.

Windisch László, az MNB felügyeleti alelnöke szerint a korábbi évek egyik fő tévedése az volt, hogy a bankrendszer, a banküzem, a pénzügyi közvetítés csak egy üzlet, amelynek egyetlen célja a pénzintézetek tulajdonosainak haszonszerzése. A valóság az, hogy a pénzügyi közvetítés fő feladata a gazdaság fenntartható növekedésének biztosítása – fűzte hozzá.

Windisch László kiemelte: ma már a pénzügyi közvetítés alapvető társadalmi, gazdasági funkciót tölt be, egyfajta közszolgáltatásnak tekinthető, amelynek célja a közjó szolgálata.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr.Doktorovics trinitron dr.
Szépen felvezetik a válságot, az EU nemcsak elzárja a méz csapot, hanem büntet, visszavesz. Mit gondoltak meddig tűrik még a korrupciós pénz lenyúlásokat? Rohadt kuszaszemű.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
..."Matolcsy: "kopogtat a válság"...

ajaj...ha ő mondja, akkor qurvanagy a baj...ő az előszele...

valami készül tisztelt nyájas olvasó...tanácsos résen lenni..
tudode
Most kéne BELÖKNI az állam kasszájába a DEVIZAHITELESEK lóvéjhából ALAPÍTVÁNNYÁ alakult közlóvét!
Clavigo
Öreg,,,egyszerű ez. Be kell dönteni a forinthiteleseket is,,,,mint a devizásokat.,,, Oszt lesz elkobozni való kégli,,, meg csurran-cseppen a Zalapitványoknak is... Oszt jó napot..,,meg boldog karácsonyt... " hogy a szemed állna egyfelé " ( by Irigy Hónalj Mirigy )
Jozefina
@wagabund: igen. mindenki vegye ki a pénzét a bankokból, mielőtt csődötjelentenek és lenyúlják!
cikicakk55
Ti csináltátok a legnagyobb válságot Kusza szem! A féktelen költekezésetek, a milliárdok elszórása,csak a berendezésekre.bútorokra,festményekre,zongorára,méregdrága virágokra,meg az anyám kínja tudja még mire. Már ti sem tudjátok,hogy mikor mire mennyit adtatok ki,csak elérjék a milliárdot. Az MSZP még megelégedett a milliók ellopásával,nektek erre is rá kellett még tenni..Mi egyszerű emberek,azt sem tudjuk,mennyi halom pénzt jelentene,már fizikai megjelenésében is az az összeg,amit az EU adott és amit a közvagyonból kiloptatok. Az egész EU úgy rohad ahogy van,de Magyarország az élen jár a rohadásban is. Ekkora százalékban egy ország sincs mély szegénységben,mint Magyarország.Az ország lakosságának,majd 70%-a létminimum körül él,de sokan jóval alatta.A középosztály meg hamarosan teljesen leolvad és megy a gödör aljára.
Jozefina
Nem tudom kinek köszönhető a 323.-Ft-os EURO??? Soha nem volt ilyen rossz a forint, mint a fidesz-kdnp alatt!!!
Clavigo
"Elrugaszkodtunk,,szárnyalunk,,,,Tündérország,,you know..."" .. Hogy rohadnál meg a Gazdaállatoddal együtt.
lusta
Mit is írtak 2009-ben?
˝A válság megoldása pedig nem elsősorban gazdasági, hanem politikai kérdés.˝
csak úgy....
Kíváncsi leszek,hogy ezt a szart,kire fogják kenni...
Bedöntötte öket a soros ? 8 év alatt,majdnem mint a mesében ,egy csomó milliárdos lett...
Mi tökömböl építette a lázár jankó a letagadott ,kacsalábon forgó "viskót" ? ...és ez csak 1 a sok közül ...
Dr.Doktorovics trinitron dr.
Szépen felvezetik a válságot, az EU nemcsak elzárja a méz csapot, hanem büntet, visszavesz. Mit gondoltak meddig tűrik még a korrupciós pénz lenyúlásokat? Rohadt kuszaszemű.
Peller Anikó
@Dr.Doktorovics trinitron dr.: ahogy mondod, az Eu pénz farigcsálása is válságoz okoz a dühörgő gazdaságban, hát mi lesz ha meg is vonják?

Hihetetlen mennyiségű milliárdokat basztak el kampányolásra, minden nap egészoldalas hirdetések minden ujságban, tévékben meg még a csatornákban is. Költözünk a királyi várba, épíccsük a stadiomok százait miközben az adósságteher már az égben van.
kereső
Ki volt az aki kacsának minősitette a kötcséről kiszivárgott hirt,miszerint orbán válságot vizionált?
Azt kérdeztem akkor,és most is milyen gazemberségre készülnek?
CsipkeRózsa
@lusta: Jelen esetben a válság is politikai kérdés, hiszen csak nálunk mondogatja most már egyre több kormánybeosztott, és egyéb felelős beosztásban levő "szakember".
CsipkeRózsa
@kereső: Talán új adók kivetésére készülnek. Vagy, lehet, hogy így akarják beadagolni nekünk az EU által levonásra kerülő összegek hiányát.
Jozefina
A kopogtato maga eltolcsi!!! Sok-sok lóvét fog kiszedni belőle!!!
advocat
Matolcsy elvtárs! Lenne egy-két ötletem, hogy mivel játsz, ede arra meg már alkalmatlan vagy! Azért ma már egyes pénzváltók (maffia) 325.- fölött adták az Eurót! Most jön a nyár! Tudom, nem kell külföldre utazni. De lassan olcsóbb minden ott, mint itt!!! Persze nektek van miből, még a 180.-as CHF-ból van még! Szóval mondhatnám, hogy közeli nőági felmenőddel! De én ilyen nem mondok, de azért közeli női hozzátartozódat elégítsd ki e jó magas árfolyammal!
vladimir putin
Én imádom a válságokat, akkor szokták kilőni az emberek szemeit a Blahán.
papa.49
@Clavigo: Most meg kezdődik a ZUHANÁS !!!
papa.49
Szartolcsy eljön az a nap is mikor megismerkedsz az egymenetes fojtóval, hamarosan !!!
Sámannus
dörzsöli a markát ez a köcsög, már alig várja, hogy kib@sszon a néppel.
simmering73
Itt bizony. Már nyolc éve. Ti magatok vagytok a válság. A rossebb álljon belétek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.