A keleti nyitás nemcsak a magyar termékek és szolgáltatások piacszerzését, hanem a tőkeerős ázsiai cégek belföldi befektetéseit is támogatja, így új fejlesztések jelenhetnek meg Magyarországon – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, az indiai SRF Group beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján.

Szijjártó: a keleti nyitás új befektetőket hoz Magyarországra

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy

a globális kereskedelem és gazdaság változásai is felértékelik a keleti nyitást, mert a digitális forradalmat meghatározó újítások jelentős része keletről indul. Ehhez hasonlóan ma már a tőke sem csupán nyugatról áramlik keletre, hiszen egyre gyakrabban szereznek tőkeerős ázsiai vállalatok nyugati cégeket és piaci részesedést

- tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte a meggyőző befektetési környezet jelentőségét a keletről érkező fejlesztések megnyerésében és hozzátette, hogy Magyarország az SRF beruházását is ennek köszönhetően tudta az erős nemzetközi versenyben elnyerni. Hozzátette, hogy a sikerhez többek között a rugalmas munkaerőpiac és az alacsony adóterhek, a duális szakképzés és a már Magyarországon működő indiai cégek, az Apollo Tyres vagy a Tata Group sikerei is hozzájárultak.

Az SFR 18 milliárd forintból hozza létre 100 alkalmazottat foglalkoztató, első európai telephelyét a Samsung és a Thyssenkrupp üzemét is befogadó Jászfényszarun.

A kormány 1,13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segíti az új üzem létrehozását, és további 4 indiai beruházásról tárgyal jelenleg is

- közölte a miniszter. Hangsúlyozta, hogy a jászfényszarui üzem az élelmiszeripar számára állít elő csomagolóanyagokat, tehát – mint mondta – az egyik leginnovatívabb termelési ágazatot erősíti Magyarországon, valamint hozzájárul a több mint 95 ezer embert foglalkoztató és tavaly 5300 milliárd forint termelési értéket előállító belföldi vegyipar teljesítményéhez. Erősíti egyúttal a gazdasági kapcsolatokat is, amelyeknek köszönhetően tavaly az India és Magyarország közötti kereskedelmi forgalom több mint 17 százalékos bővüléssel elérte a 666 millió dollárt – tette hozzá.

Győriné Czeglédi Márta, Jászfényszaru független polgármestere üdvözölte, hogy a beruházó Magyarországot tekinti Európa kapujának és a jászsági település ipari övezetét erősíti. Hozzátette, hogy az önkormányzat minden eszközzel támogatja a vállalat helyi oktatási és képzési tevékenységét.

Asis Bharatram, az SRF Group ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy a 15 hektáros telephelyen 2019-től állítanak elő csomagolóanyagokat a legkorszerűbb technológiával. A magyarországi gyártóegység felépítésétől azt várja, hogy az SRF a világ legnagyobb csomagolófólia-gyártójává válva, közelebb kerül az európai ügyfelekhez, akiket így gyorsabban és hatékonyabban szolgálhat ki. A helyszín kiválasztását elősegítette, hogy a magyar kormány gyorsan reagált a vállalat érdeklődésére, és átlátható viszonyokat teremtett a beruházás számára – tette hozzá. Asis Bharatram ismertette, hogy a túlnyomórészt vegyiparban érdekelt cég majdnem 50 éve gyárt műszaki textíliákat, műanyagokat és csomagolóanyagokat, jelentős kutatási és fejlesztési tevékenységet végez, a profittermelésen túl pedig kiemelkedően fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást. Az indiai központú SRF világszerte 15 gyárat működtet és 6300 munkavállalót foglalkoztat, csomagolási termékeit csaknem 100 országban értékesíti.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Kínai vasút, kínai hitelből, ami a kínaiaknak lényeges!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
A történelem folyamán Keletről eddig csak a pusztulás érkezett,most a főherceg kedvéért ez
megváltozik,s a bőség kosara ontja javait. - szólt a mese,s elaludt egy ország népe?
Eladott Ország
Ez itt sokadszorra is a rezsim kendőzetlenül, büszkén vállalt kvintesszenciája: Orbán Viktor, akinek büdös az európai levegő, aki nem tud és nem is akar európaiként viselkedni Európában, a keleti nyitásra hivatkozva bomlaszt, ahol tud és gyengíti a nyugati szövetségi rendszert, amelynek Magyarország jelen állás szerint még tagja. Már nem nagyon maradt idő azon gondolkodni, hogy mindez hova vezet. De persze ez merő rosszindulat, nem feltételezném a világért sem, hogy a 700 ezer forintos megtakarításból tengődő, talpig becsület ilyesmire adná a fejét.
advocat
Rendben. De ki fog dolgozni? Mert már nincs munkavállaló. Aki képes valamit létrehozni. Itt a piros, hol a piros nem az a műfaj.
advocat
Jut eszembe. Az Ázsia Centerben még rengeteg üres hely van. És ők eléggé keletiek.
kereső
@advocat: ezeknél a tőkeerős keleti! cégeknél nagy divat a gyermek rabszolgamunka.
kereső
@kereső: Indiában,Kinába,de még Szingapúrban is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.