Szükségünk van a diktatúra működéséről való tudásra, kik és milyen alapon döntöttek emberéletekről – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az 1956 utáni megtorlás adatbázisát bemutató konferencián, Budapesten pénteken.

Gulyás Gergely: tudnunk kell, hogyan működött a diktatúra

Fotó: Kovács Attila/MTI

A rendszert emberek működtették, akkor is sok minden múlt rajtuk. A kutatások feltárják, kik öltek kéjjel, kik parancsra, karrierért vagy éppen félelemből. Az adatbázist létrehozó Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) a maga összetettségében mutatja be annak a rendszernek a működését – mondta a miniszter.

Megjegyezte:

a rendszerváltás fájdalmas velejárója, hogy a régióban többnyire elmaradt a számonkérés, és ahol volt, ott is felemásra sikerült. Nemcsak a pofonok, de a törvényes felelősségre vonás is elmaradt

- fogalmazott.

Ennek oka lehetett a rendszerváltás megegyezéses jellege, az utódpárti törekvések vagy akár maga a jogrend, hisz a tettesek személyiségi jogai gyakran fontosabbak voltak, mint az áldozatok joga, továbbá az sok évtizedes időmúlás miatt a források is hiányoztak. A NEB tudományos igényű adatbázisa ezeket a hiányokat igyekszik pótolni – tette hozzá.

Gulyás Gergely kiemelte:

bár gyakran elégedetlenek vagyunk a jogállam helyzetével, van javítani való, de értékelni kell a rendszerváltás óta e téren elvégzett munkát.

Az igazságszolgáltatás függetlensége semmilyen sérelmet nem szenvedhet – szögezte le a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hozzátette, demokratikus jogállamban a törvényhozó és a jogalkalmazó szövetséges, aki végzi a hatalmi ágak elválasztásából rá háruló feladatokat.

Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke a Megtorlás fogaskerekei című konferencián emlékeztetett arra, hogy 1989. június 16-án, Nagy Imre és társai újratemetésekor a Hősök terén a 6. koporsó az 1956 utáni megtorlás összes áldozatának állított emléket, és ez az esemény a kommunista rendszer morális összeomlásának szimbólumává vált. Azóta a feladat a tényfeltárás, információs kárpótlás, az áldozatok emlékének megőrzése és azoknak a megnevezése, akik a rendszer fogaskerekei voltak, részt vettek a megtorló perekben nyomozóként, ügyészként, bíróként. Ugyanakkor azok megörökítése is, akik nem vállalták a részvételt ezekben az eljárásokban.

A NEB elnöke elmondta: egyes nagy pereket kutatta már a történettudomány, de az adatbázis összeállításakor kellett szembesülni azzal, hogy a hétköznapi áldozatok sorsa még jelentős részben feltáratlan.

Darák Péter, a Kúria elnöke Gulyás Gergely felszólalásával összhangban kiemelte: demokratikus jogállamban elsődleges az igazságszolgáltatás függetlensége, a jogalkotó és a jogalkalmazó pedig szövetségesként működik együtt.

A magyar állam és a magyar igazságszolgáltatás 1956 oldalán áll, mai szabadságunk az 1956-os forradalomból sarjadt ki

- hangsúlyozta a főbíró a Kúria épületében megrendezett konferencián elmondott zárszavában.

Polt Péter legfőbb ügyész a bűnösök megnevezésének fontosságát emelte ki. Mint mondta, éppen ez a NEB, a Kúria és a Legfőbb Ügyészség együttműködésével zajló program célja.

Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai 1958. június 16-ai kivégzésének 60. évfordulója alkalmából a pénteki konferencián bemutatott adatbázist a NEB a Kúriával és a Legfőbb Ügyészséggel együttműködve hozta létre az 1956-os megtorló perek feldolgozásának első lépéseként. Az adatbázisban 110 ezer oldalnyi iratanyag átvizsgálása alapján 126 kivégzéssel záruló per 231 halálos áldozatának, valamint sok száz nyomozónak, ügyésznek, bírónak az adatait tették közzé a perek56.hu internetes oldalon.

Az adatbázisból kiderül többek között, hogy Borbély János vett részt bíróként a legtöbb 1956 utáni megtorló jellegű halálos ítélet meghozatalában: a "mosolygó halálként" is emlegetett férfi 66 ilyen döntésnél volt az eljáró bírói tanács elnöke vagy a bírói tanács ülnök tagja. Az adatbázisban az egyes ügyek, illetve nevek alapján lehet keresni. Az ügyek a vizsgálati, ügyészi és bírói szakaszra tagolva ismerhetők meg, a mintegy 1000 rendőr, ügyész és bíró több mint felének, illetve a 231 kivégzettnek pedig az életútja is megismerhető az internetes oldalon.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Gulyás úr! Ha a diktatúra működésére kiváncsi, akkor már most tanulmányozhatja, a jövőheti szavazás után meg már itt is lesz!
Egyetlen kivétellel, hogy nincs halálbüntetés, csak karaktergyilkosság!
A bíróságok pont úgy fognak működni!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Hogyan működött? Hiszen most is működik, tehát tudják.
Nessy
Gulyás úr! Ha a diktatúra működésére kiváncsi, akkor már most tanulmányozhatja, a jövőheti szavazás után meg már itt is lesz!
Egyetlen kivétellel, hogy nincs halálbüntetés, csak karaktergyilkosság!
A bíróságok pont úgy fognak működni!
RonaGyuri
na ezt az egyet megtanultátok, s másoljátok! =))
Commenter
Ez beszél arról hogy a diktatúra miben rejlik? Hogy nem szakad rá a plafon! Mintha nem tudná! Épp a múlt héten mondta hogy "be lehet fejezni a tüntetéseket..." pontosan tudja mint kormánytag és párttag hogy a diktatúra ideológiai síkon és a hatalom koncentrációja révén hogy működik, a fegyveres részéről inkább ne beszéljünk!
F_Viktor
@Peller Anikó: Írod:
"Mert szükségünk van a diktatúrára."

Helyesen: Mert szükségük van a diktatúrára.
justhpeter
Szegény Gulyásban is megindult már a fideSSben kötelező agyhalál. Szerencsétlen nem tudja hogyan működik a diktatúra, mikor a gazdaállata már nyolc éve gyakorolja ? A másik variáció, hogy nem degenerált csak totálisan pofátlan. Ha ez a variáció áll fenn, lassan elkezdheti tanulmányozni a fülke-ellenforradalmakat tanulmányozni. Szüksége lesz rá, ha máshoz nem, a meneküléshez.
Peller Anikó
@F_Viktor: Oóó, félreérthető voltam? Ez a sok rühes debil meg tapsikol hozzá.
Commenter
@justhpeter: az utóbbi variációra tippelek.
GeoCravker
Gulyásnak csak körül kellene néznie, de nem lát ki a farpofák közül.
Madácsi Pali
Nem működott, működik! És ezt nagyon tudjátok můködtetni. A szektásaitok már nem hisznek a szemüknek, hanem azt vélik valáóságnak amit Viktor Viktorovics Gecikov annak hirdet. Akár egy város is lehet személy aki egymaga ellátja az únió összes szervezetének feladatát.
mackoka46
Nincs új a nap alatt úgy működött, ahogyan ma. Annyi a különbség, hogy, mint minden így az elnyomás is hatékonyabban működik a technika jó voltából.
Peller Anikó
@mackoka46: jól mondod, szegény Volta forog a sírjában.
Clavigo
Kérdezd meg orbán elvtársat,,Kövér elvtársat... Ők tuti,,hogy emlékeznek rá,,mint haszonélvezők.
egyvandor
"kik és milyen alapon döntöttek emberéletekről"
Azok akik hatalomra jutottak minden érdem nélkül és azért döntöttek mások nyomorban tartásáról akár fenyegetéssel, erőszaktól sem elreettenve, hogy kivételes pozíciójukat meg is tarthassák. De ezt neked sokkal jobban kellne tudnod ha már befogadtak maguk közé.
egyvandor
"Amikor ő beszél, a népe figyelmesen hallgatja. Azt akarom, hogy az én népem ugyanezt tegye” - mondta az amerikai elnök (Trump) Kim Dzsongunról."
Ha belső kontrollal nem rendelkező suttyók kerülnek hatalomba és akadnak fenéknyalók akik ebből akarnak megélni (ugye gulyasmarton?), a diktatúra kérdése mindig aktuálissá válik.
Eladott Ország
Gulyás titeket is felelősségre vonnak majd mert ismételten kiépítettétek a diktatúrát. A helyzeteteket tovább rontja, hogy ti még bűnözők is vagytok, mert közpénzt is loptok.
Nessy
Gulyás úr!Ha már diktatúra! Rákosiék hozzátok képest liliomos kiscserkészek voltak sok szempontból! Nekik nem adatott ennyi lehetőség az agymosásra!Nem adatott ennyi ellopható pénz! Nem vásárolhattak szavazatot a határon túlról! Nem volt olyan modern titkosszolgálati rendszerük mint most, amit aztán egy hónap múlva teljes egészében be lehet vetni törvényesen!
De ücsörög egy - két MSZMP-ből fideszbe igazolt hívő a parlamentbe, meg a hívek között is akad, kérdezzétek! Bayer Zsolt is tud segíteni szükség esetén! A CÖF vezérkaráról nem is beszélve!
kereső
Mi az amit még nem tudtok a diktatúra természetéről ?Mi az amit még orbán megálmodott,csak nem tudjátok,hogy hogyan lehetne megvalósitani?
"Láncos kutya"-Soros megvan, belső ellenség-civilek,tudomány,megvan.
Esetleg egy 56 -os események nélküli megtorlás?Kivel kezdtek?Saját emberekkel,vagy ...?Ehhez is kellenek a biróságok?
Mi jön még az alapizé módositáson kivül?
tudode
Nem akárhol hangzott el az a KITÜNTETŐ megtiszteltetés, hogy "diktátor"
.
---- "Jön a diktátor" - Orbán Viktor megszégyenítése
www.youtube.com/watch?v=UYLEiP3vCnM
.
És ez még "csak" a KEZDET volt!
.
Az idomítás .. c s o d á i .. azok, akik KÉPES-ek szolgálni, összehasonlítva a XXI. században, ahol NORMÁLIS KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT nem lenne helye egy ilyen HADICSELES diktátornak!
lampa laz
Nemcsak, h tudjátok, hanem gyakoroljátok is már jó ideje, hülye gyerek. A müködését pedig most fektetitek le a tákolmányotokba.
papa.49
Mondjuk ez a faszkalap soha nem élt benne, de megtalálhatók a írott utasítások, azokat másolják bőszen !!!
bakegya
Akkora kakába tenyerelni kinek tetszene mint 56,mondd gergőke-putyinnak tetszeni fog-hát nem hinném-Friss lopkovicokkal mi van-a diktihez pénz kell,de sok-hát meg van már-akkor meg minek a bűnbakkeresés-ja hogy orsos vikinek fontos,hogy ellegyenek maszatolva a bűncselekmények amit a pereputty és a gázbúvár művel?-
Lepényleső
Elődeit ha másolja,ha valaki csinálja,csak tudja?
Eladott Ország
Az ügynökaktákat tegyétek közzé, b@sszátok meg. Kis szarházi narancskeltetőben nevelkedett tróger. Gulyás Gergely rendkívüli módon megokosodott, mióta ő lett Lázár János. És olyan szépeket tud mondani, hogy igazán. Remélem, jó ritmusban sikerül haladni a diktatúra természetének feltárásával és gyorsan eljutunk napjainkig. Annak kifejezetten nagyon örülök, hogy Gulyás Gergely leszögezte, ezek szerint volt nála kalapács is. De esetleg nem kellene az egypártnak olyan ütemben nyomulnia az igazságszolgáltatásban és akkor mindjárt nem sérülne annyira. Tessék kedves szólni Polt Péternek és Handó Tündének is erről a nem sérülésről, hátha ők még nem értesültek róla! Köszi.
magyarbakancs
"Gulyás Gergely: tudnunk kell, hogyan működött a diktatúra"
Jól működött mer olyan emberek is tanulhattak mint a maga főnöke.
advocat
Jár a szájuk, de hol vannak a "listák"? Így csak azok kerülnek bele akik már nem élnek, vagy nem hódoltak be! Nem pofázni Gergely! Intézkedni. Csendben, de mindenre kiterjedően. Ez nem megy? Akkor...?
cikicakk55
"Szükségünk van a diktatúra működéséről való tudásra, kik és milyen alapon döntöttek emberéletekről – mondta Gulyás Gergely "

Ennyire nem lehetsz hülye Gergely fiam! Nézz körül. Ilyen a diktatúra,mint amit ti csináltok,már 9. éve. Egypárt rendszer. Ellehetetleníteni azokat akik nem pártkatonák. A média és az újságok teljes kormány alá vonása. Ti még éppen nem nyírjátok ki fizikai értelemben az ellenetek szavazókat,de arra törekedtek a jelenlegi törvénykönyv átírásával. Már meg is csináltátok a listát,csak nem halállistának hívjátok,hanem Soros listának. Nem lelövitek az ellenetek gondolkozókat,hanem tönkre teszitek,úgy,hogy vagy beledöglik,vagy itt hagyja az országot. Most még a pórnépet békén hagyjátok,még mi az Interneten irkálhatjuk a mi meglátásainkat,de nem vagyok benne biztos,hogy nem vagyunk már mi is valami listán felsorolva.Elveszitek a Demokráciát. Ennek a megszűnése a Diktatúra,de ne légy hülye Gergely,ezt ti is tudtátok,hisz ti építitek hatalmas lendülettel.
human
Te, Gergő. Eddig egész ügyesen másoljátok.
desiro57
"tudnunk kell, hogyan működött a diktatúra"
gergő te pondró ne múlt időben beszél,j hanem jelenben mert mi is ezt szeretnénk tudni...
karma1
Na nema',... Hat lassan a vezir diktaturaja szerint fognak alakulni a kesobbi diktaturak mas orszagokban! Mintha nem tudnanak mar mindent: hisz volt honnan megtanulni: eleg csak visszamennie a puhosnak a sajat multjan, a parttitkar apuka multjan, de kerdezoskodhet koverlaca meg a szijjaspetya szuleitol is, nagyon jo tippeket fog kapni!
karma1
@kereső: Mi jonne? Szuksegallapot, amikor tilos a gyulekezes, kijarasi tilalom van, a vezir kezeben osszpontosul az egyszemelyes vezetes - kifejezetten diktatorikus modszer! - ha megvonja a - jelkepes - foparancsnoksagot adertol (marpedig megvonja), akkor ez is ertelemszeruen az o fennhatosaga ala kerul , esetleges jegyrendszer (ha elelmiszer ellatasi gondok merulnenek fol, de ez inkabb a haborus vagy katasztrofa esetere ervenyes), es az, hogy egyaltalan nem lesz szamonkerheto vagy vitathato a szemelye. Nem engedte pintert nyugdijba vonulni, (pedig arrol volt szo tavaly, ugy latszik fogy a kinevezheto gazemberek szama a kornyekerol), felevente megujithatja a szuksegallapotot, katonai orjaratokat szervezhet, partok, civilszervezetek mukodeset tilthatja be - egypart rendszer -, de az egyik legfontosabb: hogy minden indoklas nelkul MINDENKIT megfigyelhet, lehallgathat, letartoztathat.
Es ez alol nem lesz kivetel az a 2.6 millio vadbarom sem, akik ra szavaztak aprilisban, mert nincs a homlokukra irva, 24/7-ben (ejjel-nappal egesz heten at), hogy ok fideszhivok.
Mi mondtuk, hogy ok is megszivjak, ha a potrohost segitik ujra a barsonyszekbe, de mivel mindegyiknek egybites szivacsallatka agya van, ezt nem tudtak felfogni. Az itteni trollok is nezhetnek majd mas tevekenyseg utan, amig meg lehet,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.