28 milliárd forintot venne el a Magyar Tudományos Akadémiától a kormány előzetes egyeztetés nélkül, Lovász László elnök nem vágott jó képet hozzá.

Nem írta alá Lovász László, a Magyar Tudományos Akadámia (MTA) elnöke a jövő évi költségvetés tervezetét, holott a költségvetési intézmények vezetői eleddig mindig zokszó nélkül szignózták a tervezetet, amolyan szokásjog alapján – olvasható a Zoom.hu cikkében.

Tiltakozásból nem írta alá a jövő évi költségvetési tervezetet az MTA elnöke

Lovász László, az MTA elnöke és Áder János köztársasági elnök

Fotó, címlapi kép: MTI/Illyés Tibor

A lap szerint a kormány múlt héten terjesztette be a 2019-es költségvetéshez az úgynevezhett fejezeti köteteket, ezek a minisztériumok és önálló költségvetési szervek előirányzatait tartalmazzák. Ezeket a pénzügyért felelős miniszterrel szokták előtte átbeszélni a minisztériumi vezetők, az aláírás pedig annak hitelesítése, hogy egyetértenek a számokkal. 

A lap szerint utoljára 1990-ben történt olyan, hogy valamely intézményvezető ne látta volna el kézjegyével az előirányzatot. 

Ez nem lehet független attól, hogy a kormány az Innovációs és Technológiai Minisztériumon (ITM) keresztül 2019-ben 28 milliárd forintot vonna el az MTA-tól úgy, hogy erről előzetesen az intézményt nem tájékoztatták. 

"Az akadémiát hidegzuhanyként érte az ITM szándéka, illetve a kormány terve, amiről június 22-én, egy elektronikus levélből értesültek. A feladó az ITM közigazgatási államtitkára volt, aki a kormánytól teljesen független akadémiai elnöknek mindössze 54 percet adott a tervről szóló jogszabálymódosítás véleményezésére. A modortanul rövid határidő ellenére még aznap válaszoltak a tárcának, amelyben kifejtették: az MTA meg kívánja őrizni önkormányzati elven működő függetlenségét. A kormányt nem hatotta meg az intézmény ellenvetése. A költségvetést már úgy nyújtották be, hogy az MTA pénzei az ITM büdzséjében szerepelnek" – olvasható a cikkben.

Jelenleg úgy tűnik, a tiltakozás dacára az ITM oszthatja el az Akadémának szánt pénzek egy részét, amely metódus erőteljesen csökkentené az ország első önálló közintézményének önállóságát (1825, Szchenyi István egyéves jövedelmét ajánlja fel a Tudományos Akadémia létrehozására).

Ám az ITM nemcsak az MTA, hanem minden, kutatás-fejlesztésre szánt pénzre ráteheti a kezét a lap szerint, és magának vindikálhatja a jogot, hogy ő mondja meg, ezen összeg (közel 70 milliárd forintról van szó, az egyetemeknek és a kutatóintézeteknek lett volna kiosztva a forrás) hogyan legyen elosztva.

Az MTA vezetője és Palkovics László miniszter kedden újabb találkozót tartanak, hogy átbeszéljék az Akadémia költségvetését – olvasható a Zoom.hu cikkében.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zeta
Mit szól ehhez Vizi E. Szilveszter, vajon ő aláírná?
Vagy mit szól a Bathyányi kör?
CsipkeRózsa
A költségvetést többnyire nem is szokták teljesíteni az elosztásnak megfelelően, mivel Orbán egy személyben dönt és rögtönöz a pénzek felhasználásáról.

Most még az is bejátszik, hogy az eurót 311 Ft-tal számolták, ami már most 320 körül van.
namihami
Gond egy szál se.
Majd akad ott másik ""áder-szintű"" aláíróember.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.