A jövő évi európai parlamenti (EP-) választások után az európai politika súlypontja globalista irányból nemzeti szuverenista irányba fog tolódni – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán a felvidéki Ógyalla közelében rendezett Martosi szabadegyetemen tartott fórumán.

Kövér: Európa egy idegen civilizációkban feloldódó kontinens lehet, ha nem vigyázunk
Fotó: Soós Lajos/MTI

Az EP-választásokat Kövér László úgy jellemezte, hogy "az igazság pillanata lesz". Mint mondta, azért, mert

most először lesz a választás tétje az, hogy merre haladjon Európa: egy idegen civilizációkban feloldódó kontinens legyen, vagy sikerül megfordítani ezt a folyamatot.

A szabadegyetem első kiemelt fórumának résztvevői – Kövér László, Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár és Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke – az elmúlt egy évet értékelték, illetve a jövőbeli kilátásokat mérlegelték Európa, a Kárpát-medence és a felvidéki magyarság szempontjából.

"Nemcsak a magyarországi, de az európai baloldal is vesztésre áll"

- vélekedett az EP-választások kilátásait latolgatva a házelnök, megjegyezve:

Nyugat-Európában fokozatosan hátrál meg az a politikai garnitúra, amely felvállalta az "Európai Egyesült Államok" vízióját.

A visegrádi négyekkel (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) kapcsolatban Kövér László azt mondta: bár azok kormánypártok tekintetében lefedik az egész európai pártstruktúrát, fennáll a paradigmaváltás lehetősége, megvan a lehetőség arra, hogy felülemelkedjenek régi problémáikon, tekintve, hogy most a "nemzeti államok egymás közti pitiáner küzdelmeinél nagyobb a tét".

"Ez egy remény, egy esély, amely még nincs itt karnyújtásra" – tette hozzá Kövér László, aki szerint ezzel összefüggésben a közép-európai identitás kialakítására is szükség lenne.

Kövér László beszélt arról a levélről is, amelyet az Amerikai Egyesült Államok vezetése a napokban küldött európai NATO-tagországoknak, felszólítva őket arra, hogy tartsák a vállalt szinten védelmi kiadásaikat. Ezzel kapcsolatban Kövér László úgy vélekedett:

ha az európai NATO-tagállamok teljesítenék ezeket az elvárásokat – vagyis bruttó össztermékük (GDP) két százalékára emelnék védelmi költségvetésük szintjét –, az többszöröse lenne annak az összegnek, amelyet Oroszország védelmi célra költeni tud – így ebből az összegből akár magukat is meg tudnák védeni.

Potápi Árpád János felszólalásában egyebek mellett az elmúlt négy év nemzetpolitikai eredményeiről beszélt. Elmondta: 2010 egy alapvető nemzetpolitikai fordulatot hozott, 2014-re pedig megteremtették azt a keretrendszert, amelyre alapozva a nemzetpolitika máig dolgozik, s megindították tematikus éveik sorozatát is. Hozzáfűzte: 2015-ben új vetületet kapott a nemzetpolitika, a szülőföldön való boldogulás elősegítése került az előtérbe, amit a nehezebb helyzetben élő nemzetrészeknek juttatott gazdasági támogatás eszközével segítenek elő.

"Nem minden a pénz, de nagyon fontos eszköz az olyan negatív folyamatok megállításában, mint az asszimiláció, az elvándorlás és a gyerekvállalás csökkenő tendenciája"

- mutatott rá Potápi Árpád János. Az államtitkár jövőbeli terveikkel kapcsolatban elmondta: egyetlenegy magyar emberről sem mondanak le, tovább akarják erősíteni a magyar identitást Magyarországon, a külhonban és a diaszpórában egyaránt.

Menyhárt József az elmúlt évet összefoglalva a tavaly őszi szlovákiai megyei választások eredményeiről beszélt, kiemelve: megtartották azt az erőt, amelyet addig képviseltek. Említette a Minority SafePack kezdeményezést, amelynél – mint mondta – a felvidéki magyarság megmutatta, hogy nem alvó közösség, hiszen 68 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Az elmúlt év pozitívumai között említette a Magyarországgal közösen végrehajtott Baross Gábor Terv (a Felvidék gazdaságfejlesztési tervének) eddigi eredményeit, az óvodaprogramot és a ma7 médiacsalád létrehozását is. A jövőről beszélve kiemelte: az MKP "elkezdte az alvók felrázását", az új arcok keresését, az ősszel sorra kerülő helyhatósági választások összefüggésében pedig civil összefogásról beszélt.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vladimir putin
szerintem az egészségügyi és az oktatási rendszer elpusztítása, stadionok, kisvasutak, közvilágítási rendszerek, alkotmányozás, meg a kisvasút a megfelelő védekezés az efféle invázió ellen.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vladimir putin
szerintem az egészségügyi és az oktatási rendszer elpusztítása, stadionok, kisvasutak, közvilágítási rendszerek, alkotmányozás, meg a kisvasút a megfelelő védekezés az efféle invázió ellen.
Gauntlet
eddig is feloldódott egy csomó kultúrában: görög-római-zsidó-germán-kelta-jóistentudja.
Ábel
Idegen civilizáció? Megjöttek az Asgardok egy másik Univerzumból?
Equus1
kövér NERtárs az Unió egyik tagállamának nemzeti méltóságaként ellenséget lát az oroszokban, akiktől gigahitelt vesz fel az országa... nem skizoid ez egy kicsit?
szaboria1
Miket vizionál már ez is össze vissza. Kezd a gazdájára hasonlítani. Lehet már együtt járnak Grazba.
RonaGyuri
Laca a civilizáció kérdésében is kívülállóként nyilatkozhat! =))
justhpeter
@szaboria1: Most is egy helyen kellene lenniük. A börtönben.
justhpeter
@RonaGyuri: Még ez is hízelgő Lacára nézve.
human
Kövér nem szokott beszélni még a fideszes környezetével sem? Korábban Varga Mihály beszélt több tízezer külföldi foglalkoztatásáról. Mostanában meg Parragh László beszél harmadik világból érkező munkások alkalmazásáról. Akkor most hogy van ez?
tudode
A MINDEN LÉBEN két kanál mestersége: karaktergyilkolás, amerre járnak, kelnek.
.
Magasztos szavak mögött azért tabu, tabu hátán az I-GAZI liberálisok etetőjéből
.
Közzététel: 2015. okt. 2.
------ liberális
www.youtube.com/watch?v=crRGp7aL3Ow

----- Orbán Viktor és Kövér László volt kommunista ügynökök
propeller.hu/itthon/3340537-orban-viktor-kover-laszlo-volt-kommunista-ugynokok
.
""""Orbán Viktor és Kövér László volt kommunista ügynökök. Ők ketten amellett, hogy kommunista proli ivadékok. Valóban nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. És pont ők komcsiznak. Orbán, aki volt már kommunista, majd liberális (akkoriban Soros pénzén élősködött) mára meg neofasisztává vedlett. Röhej!""""
.
És bejött nekik a POFAKARATE!
.
Ők "győztek", az ország VESZTETT mindent, még azokat az alapvető jogokat, amelyekért VÉRÁLDOZATOT is hoztak a NÉVTELEN HŐSÖK!
.
RémeSS duó!
kulabombaafityiszre
Ti vagytok itt idegenek,bajszos majom.Diktatórikus tolvaj népség.
cs.n.
@Ábel: Azok jó srácok, a goaul'd-októl kell félni, beültetik a kormányzati parazitájukat a felvásárolt gazdatest-médiába.
Zeta
Mondja ezt a házmester, aki kommunista ként kezdte, ma nem biztos, hofy negtudná fogalmazni elvi hovatartotását, mert az esti lefekvés után , a reggeli ébredés mindig hozhat vmi újat a fidesznek.
qxy
Ha ez mind így lenne, akkor mesébe illő lenne. .- A Gyevi bíró? meg a Döbrögi uraság.? De semmi gond. Jönnek a Ludas Matyik és annyi.
nevemnick
,,Nemcsak a magyarországi, de az európai baloldal is vesztésre áll"

Ez teljesen a sündisznó és a gyökérkefe esetére hajaz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.