A KSH legutóbbi felmérése szerint végleges külföldi letelepedést csak a kimenni tervezők 14 százaléka tervez, de főleg szakmunkások mennek ki dolgozni.

Főleg a szakmunkások hagyják el Magyarországot

Legnagyobb számban a szakmunkásképzőt vagy szakiskolát végzett, 20-39 év közötti nőtlen férfiak terveznek külföldi munkavállalást, ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerő-felméréséből – írta pénteki lapszámában a Világgazdaság.

Minden huszadik 15-74 éves válaszadó mondta, hogy a következő két évben munkavállalás céljából külföldre költözne, a megkérdezettek 84 százalékának ugyanakkor nincs ilyen szándéka. Tíz megkérdezettből nyolc az országon belül sem költözne máshová a munkalehetőségért.

A külföldi munkavállalást tervezők 46 százaléka két évnél hosszabb ideig dolgozna másik országban, végleges letelepedést 14 százalékuk tervez.

Tavaly 109 ezren – a foglalkoztatottak 2,5 százaléka – jelöltek meg külföldi telephelyet a KSH munkaerő-felmérésében. A külföldön dolgozók száma egy év alatt 7 ezerrel csökkent, de az öt évvel korábbinál 29 ezerrel nagyobb.

Jellemzően a szakiskolát, szakmunkásképzőt végzett, 25-44 év közötti férfiak vállaltak külföldön munkát, 85 százalékuk Ausztriában, Németországban és az Egyesült Királyságban.

A legtöbben a Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén és Vas megyében, valamint Budapesten élők közül mentek külföldre dolgozni.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Magyarország kibaszottjól teljesít. Mindenki lelép aki képes valamiféle teljesítményre.

Igen @ila: azért mennek ki mert szeretnének megélni a munkájukból. Ők megdolgoznak érte. És a cigánybirodalom nem miattuk épül.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vadsanca
Engem csak egy dolog aggaszt. Nem lehet minden szakmunkás (M.L). és persze gáz-szerelő.
Gratulálok a szerencséjéhez! De másoknak is joguk van az "élethez" itthon! Ideje lenne már normális feltételek mellet, normális béreket adni!
A kormány család-centrikusságot hirdet, akkor miért is mennek az emberek nyugatra dolgozni? Itthon hagyva a családot egy jobb lét reményében és ennek van a legnagyobb ára.
Ja persze, "kalandvágyból".
vadsanca
Anno volt szerencsém egy németországi tartózkodásom során megtudni egy érdekes dolgot
Egy cég kb 10-12% ot alkalmaz improduktív területen és ez a takarítónőtől a vezér-igazgatóig terjed. Ezzel szemben már ez a tendencia megfordulni látszik,- de megközelíti az 50%-ot-.
Emiatt el kell gondolkodni azon, hogy melyik rétegnek legyen magasabb a bére. Természetesen nem a melósé lesz.
Lehet valaki nagyon kiváló mérnök, ha fogalma sincs a kivitelezésről! Én a saját területemen is tapasztalom, hogy technológusok és mérnökök semmit nem érhetnének el a melósok nélkül. Itt most a szakmunkásokról beszélek. Egy szakmunkásnak értenie kell a kiadott dokumentációhoz, ill rajzokhoz ami egyezményes jelöléseket szabványokat tartalmaz. Ezen kívül végre kell hajtani a kívánt feladatot.És mégsem közelíti meg azt a bérszintet.
a harmadik nem
Egyeseknek nem mindegy, hogy 150 ezerért, vagy másfél millióért végzik el ugyanazt a munkát.
És ezen azok csodálkoznak a legjobban, akik milliárdokat LOPNAK EL a magyar néptől.
egyember
@egyvandor: Arról nem is beszélve (írva), hogy a körmös Hoffer traktor használatához sem csak a kormányt kellett tekerni. Egy mai, modern gépben nincs is kormány. A "klasszikus" traktoros, ha beülne egy ilyen vezetőfülkéjébe, úgy járna, mint a szőke nő, aki először ül be a (tanuló) autóba. Körülnéz, majd kiszáll azzal, hogy "Ez nekem nem megy, itt három pedál van és nekem csak két lábam.". Ő azt mondaná: "Repülőgépet nem tudok vezetni."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.