A KSH legutóbbi felmérése szerint végleges külföldi letelepedést csak a kimenni tervezők 14 százaléka tervez, de főleg szakmunkások mennek ki dolgozni.

Főleg a szakmunkások hagyják el Magyarországot

Legnagyobb számban a szakmunkásképzőt vagy szakiskolát végzett, 20-39 év közötti nőtlen férfiak terveznek külföldi munkavállalást, ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerő-felméréséből – írta pénteki lapszámában a Világgazdaság.

Minden huszadik 15-74 éves válaszadó mondta, hogy a következő két évben munkavállalás céljából külföldre költözne, a megkérdezettek 84 százalékának ugyanakkor nincs ilyen szándéka. Tíz megkérdezettből nyolc az országon belül sem költözne máshová a munkalehetőségért.

A külföldi munkavállalást tervezők 46 százaléka két évnél hosszabb ideig dolgozna másik országban, végleges letelepedést 14 százalékuk tervez.

Tavaly 109 ezren – a foglalkoztatottak 2,5 százaléka – jelöltek meg külföldi telephelyet a KSH munkaerő-felmérésében. A külföldön dolgozók száma egy év alatt 7 ezerrel csökkent, de az öt évvel korábbinál 29 ezerrel nagyobb.

Jellemzően a szakiskolát, szakmunkásképzőt végzett, 25-44 év közötti férfiak vállaltak külföldön munkát, 85 százalékuk Ausztriában, Németországban és az Egyesült Királyságban.

A legtöbben a Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén és Vas megyében, valamint Budapesten élők közül mentek külföldre dolgozni.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Magyarország kibaszottjól teljesít. Mindenki lelép aki képes valamiféle teljesítményre.

Igen @ila: azért mennek ki mert szeretnének megélni a munkájukból. Ők megdolgoznak érte. És a cigánybirodalom nem miattuk épül.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ila51
azért , mert nekik meg is kell dolgozni a pénzért
KisGenyo2
@ila51: Azaz kellene, de mivel itthon nem fizetnek, nem is dolgoznak. Az itthon maradottak igen hitvány teljesítményre képesek, viszont legalább a magyar átlagbérből megfizethetetlenül drágán. ;-)
Peller Anikó
Magyarország kibaszottjól teljesít. Mindenki lelép aki képes valamiféle teljesítményre.

Igen @ila: azért mennek ki mert szeretnének megélni a munkájukból. Ők megdolgoznak érte. És a cigánybirodalom nem miattuk épül.
Jozefina
Sok szakmában a nyelvtudás sem szempont (festó, heggesztő, köműves, stb. Ha már egyszer kimentek valószínűleg két év múlva se jönnek vissza.
"Tíz megkérdezettből nyolc az országon belül sem költözne máshová a munkalehetőségért."
Jellemző a magyar mentalitásra! Várják a sültgalambot??!!
karma1
idiota KSH es mas csokosok: ki ma Magyarorszagon az az idiota, aki egy fideszes kozvelemenykutatonak elmondja, hogy vegleg ki akar menni Magyarorszagrol, letelepedesi szandekkal.
karma1
@Jozefina: Most nem egeszen ertek Veled egyet. Nincs ma olyan szakma - plane a szakmunkakban - ahol nem kellene tudni az idegen nyelvet! Nincs az a munkaltato, aki bejelenti a magyar dolgozot peldaul munkavedelmi eloirasokbol letett vizsga nelkul! Ahhoz pedig kell egyfajta , legalabb konyha- es szakmai nyelvi ismeret! Kepzeld el a szitut, amikor mondjuk egy epitkezesen egy magyar, egy lengyel meg egy roman dolgozik egyutt, es egyik sem tud sem a masik nyelve'n, sem az orszag nyelven, ahol a munkaadoja van. Barmilyen baj tortenik egy epitkezesen, az egyik munkasnak minimum hivnia kell a segitseget, de AZONNAL! (Kepzelj el egy magasepitot, aki mondjuk acel elemeket hegeszt. ) Itt, ahol en vagyok, az a legelso, hogy a munkavedelmi eloirasokat ELOLVASSAM, MEGERTSEM, es LEVOZSGAZZAK BELOLE...
Az orszagon beluli koltozesnek pedig semmi ertelme: az orszagban mindenhol ugyanaz a szarul fizeto rendszer van eletben, ugyanazzal a letbiztonsaggal, viszont egy kozepkoru parnal peldaul a gyerekek elegge kotve vannak az iskolakhoz. En tutira nem adnam fel a lakasomat (amire esetleg torlesztesem van), hogy aztan mashol egy meregdraga alberletben tartsam az egesz csaladomat. Ha valaki VALOBAN penzt akar keresni, akkor csak a nagy valtozast eri meg meglepni.
Eladott Ország
Mert itt, a nagyfene magyar Magyarországon az a helyzet, hogy a fedezet és nyakló nélküli ígérgetések és válogatott pénzszórások mögött egy uniós támogatások hiányában gazdasági növekedést produkálni képtelen, bezárkozó, kirekesztő, összeráncolt homlokú társadalom húzódik. Ahol lassan minden ötödik gyerek külföldön születik meg, ahol a kivándorlók jelentős része nem akar visszajönni, és ahol a külföldi munkavállalók száma lassan meghaladja a versenyszférában foglalkoztatott, adót fizető állampolgárok számát. A kör bezárult, pedig minden kör természeténél fogva eleve zárt. Nem lehet már a dübörgő sikernyilatkozatokkal elfedni, hogy a tartós munkaerőhiány a gazdaság termelékenységét veszélyezteti. És nem az a baj, hogy az Orbán család esetleg nem tud lángost zabálni a Balaton partján, mert nincs ki megsüsse azt a rohadt lángost, hanem hogy íme hát meglett a böjtje annak, hogy néhány szupertehetséges országépítő zseni feneketlen étvágyában nem tudta, mikor elég a harácsból.
Eladott Ország
Pár éven belül 370 ezer ember hagyhatja el Magyarországot. a 18–40-es korosztályból mintegy 680 ezren, minden harmadik ember gondolkodott már azon, hogy más országban folytassa az életét. A kivándorláson gondolkodó magyarok 35 százalékának komolyak a szándékai, 19 százalékuk pedig azt mondta, hogy már meg is hozta a döntést. A megkérdezettek hat százaléka azt mondta, ha elmegy, nem fog többé visszaköltözni Magyarországra. A helyzet az, hogy ez a munkarő-tartalék mozgósítás valóban totális siker, sőt, annál még egy kicsivel több is. A magyar kormány nélkül, mint hasított fa, heverne egymás hegyén és hátán a nyugati, halódó Európa, így viszont a fülkeforradalom generálta hét éve tartó általános elégedettség a tetőfokára hágott határokon belül is. Az óránként ki tudja már követni hány millióval zsírosodó Mészáros kollégának egészen biztosan nem lehet oka panaszra, igaz, ő nem is szokott megélhetésileg lángost sütni a Balaton partján eddig sem. Látástól mikulásig főleg nem. Igaz, hogy tegnap speciel – éppen miközben az Orbán nevű ember döngette a már így is téglaporos büszke mellkasát – egy hét és fél milliárdos üzlet ütötte az ő kimagaslóan szorgos mellső végtagját, tehát kit érdekel, hogy emberek százezreinek emberhez méltó megélhetés perspektíváját sem kínálja a kormány. Nem is kínálhatja: a gyűlöletkommunikáció és Soros hajszolása közben a hátsó kapun maximumon pörgő törvényesített korrupciós úthenger zaja mellett nemigen futja másra, mint erre. A munkaerő-tartalék menekül, amerre lát.
Macskaszem
Azért főleg a szakmunkások, mert a mobilis diplomások már régen elmentek. Itt már lassan csak azok maradnak, akik családi, egészségi, vagy érzelmi okból, esetleg koruknál fogva nem tudnak elmenni. Ők viszont nemigen fognak nagymértékben szaporodni.
Jozefina
@karma1: részben igazad van. Vegyük kétfelé a dolgot. Vannak akik egyedül vágnak neki a kalandos útnak (annó a céh legények) és vannak akiket szervezett formában (akár külföldi, vagy akár magyar hirdetések alapján) toboroznak.(mInden esetre nagyon meg kell nézni, hogy kivel és milyen feltételekkel szerződik valaki) Az előbbiek vagy rendelkeznek némi nyelvtudással, vagy vállalva a rizikót neki vágnak. Az utóbbiak már nincsenek ennyire magukra hagyatva. Minden esetben gondoskodnak a bejelentésükről és betegbiztosításukról. Legtöbb esetben van egy valaki, aki segíti őket az esetleges nyelvi problémák áthidalásában. De egy burkolónak, egy köművesnek, festőnek, gipszkartonozónak, vasbetonszerelőnek, vítvezetékszerelőnek nem sokat kell beszélnie az adott nyelven. A munka ugyanolyan mint bárhol!!! Nekem van ismerősöm aki minden nyelvtudás nélkül két átizsákkal ment az Egyesült Királyságba évekkel ezelőtt. Ma egy megbecsült, jól fizetett lovász, és már némi angol tudása is van. Németországban van egy heggesztő ismerősöm, aki egyedül vágott neki szintén semmi nyelvtudással és boldogul. A másik egy esztergályos (INC) ő már jó német nyelvtudással, de nagyon jó fizetéssel dolgozik. Eszük ágában sincs hazaköltözni!! Hasonló a helyzet a privát betegápolóknál. Őket keresik a legtöbben. Itt megjelölik a nyelvtudás szintjét! Viszont nagyon jól fizetnek érte!!! Náluk viszont egy jó szempont, hogy válthatják egymást és bizonyos időközönként haza utazhatnak.
tudode
Kapkodhatják a fejüket azok, akik a RENDSZERVÁLTÁS óta , kivétel nélkül SS módon szerezte meg a HATALMAT a LÓVÉJÁVAL együtt.
.
Alig lehet találni KISIPAROST, aki a háztartásban megjavítaná a kütyüket, mert a kisvállalkozókhoz az Istennek sem jut el a VÁLLALKOZÁSUK fenntartásához szükséges lóvé, emiatt ELHAGYJÁK ezt a MAGYARORSZÁG JOBBAN MŰKÖDIK, csak nem mindenki számára. kódis országot, mert
.
Sötét az utca, kihalt a város
Végére megtudják, ki lesz a káros
Ha rajta vesztünk, nem lesz több estünk
Nem lesz több CSOK-os éjszakánk!
.
www.youtube.com/watch?v=6LnMC24AYgA
justhpeter
Amíg nem lesz a politikai rendszerben meghatározó jellegű változás és marad a kleptokráciára épülő hatalomgyakorlás, addig ez az állapot marad megspékelve azzal, hogy már a mai szakmunkásképzés sem jó semmire.
karma1
@Jozefina: Lajkoltalak, de meg mindig nem tudtal meggyozni; nagyon-nagyon keves az a hely, ahol MINDEN nyelvtudas nelkul el tudnal helyezkedni. Hat itt, nalunk egesszen biztosan hogy nem.
Ha egy munkaszervezo tarsasag viszi ki a dolgozokat, akkor ok max. segitenek kitolteni az adoszam megkapasahoz szukseges nyomtatvanyokat, meg talan segitenek szrezni valami kozos albrletet, ahol max. van egy szobajuk, + kozos helyisegek (elsore mindig ez a legjobb megoldas), de hosszutavon ez a legrosszabb. Az illeto soha a budos eletben nem fog tudni megtanulni az orszag nyelven, nem fog tudni beilleszkedni, semmifele kozossegbe nem fog bekerulni, igy az egesz kinntartozkodast egy tragedianak fogja megelni.
(Mondjuk egy lovasznak valoban nem kell tudni tul sokat beszelnie, ez igaz, de egy caregivernek nagyon is kell, legalabb az alapokat).

Ha egy munkakozvetito visz ki dolgozni, az rendesen leszedi a sapot, meg akkor is, ha tisztessegesek Veled, de a szazalekukat konyortelenul leveszik, hiszen abbol elnek.
Egy ilyen kozvetito viszont nincs ott melletted napi 8 oraban az uzemben, epitkezesen vagy hospice-ban, amikor a kollegaiddal kell megertetned magad, es azt ne felejtsd el, hogy a kinti kozossegek befogadoak, ok akarnak megismerni Teged, beszelgetest kezdemenyeznek, de ha megsem ilyen kornyezetbe kerulsz, akkor viszont a munkad miatt MUSZAJ veluk kommunikalni. Es akkor ugy fogod erezni magad, hogy kb. 1 5 eves gyerek szintjen vagy, holott ismered a vilagodat (sokszor sokkal jobban, mint a nemet munkatarsad), de egy szot sem tudsz szolni, nem tudsz valaszolni, es mi van, ha fiatalok koze kerulsz, ahol raadasul inkabb a mindennapi szleng szerint kene beszelned...
A mai napig utalom felvenni a telefont, mert tobbnyire indianok akarnak valamilyen szolgaltatast ramtukmalni, de olyan is van, amikor egy kozmuvel kell targyalnom, (telefonosokkal, elektromosokkal), es ott fogsz ki magadnak egy masik bevandorlot, akinek aztan tenyleg erthetetlen a kiejtese.
ila51
@justhpeter: 11:58 ...bizony nem sokra jó , nincs mester aki a gyakorlatban bajlódna velük , a padban pedig nem sok tapasztalatra tesznek szert
Jozefina
@karma1: hát ilyen is van. És nem is akartalak meggyőzni, de vannak jó példák is!!
wagabund
amikor nagyon rég kiküldtek(kimehettem) egy igengazdag országba dolgozni az itthoni művezető fizetésem kilencszeresét kaptam ott...na, azt már lehetett szabadszemmel is látni...az itteni fizetésem csak szemüveggel..

tehát aki elmegy, és tud is, azt nagyon megfizetik...mi is a probléma ezzel? hogy nem marad itt szaré-hugyé?
ittott
aszta. úgy hallottam,. hogy az orvosokat, a szakápolókat, a mérnököket már a portás sem engedi be a kapun. annyi van belőlük.
szóval valaki hazudik.
az tegye a szívére a kezét, és tépje ki. szarházi.
Jozefina
@ittott: van sebész orvos, aki hétvégén ingázik Bp és London között. Hétvégén többet keres, mint itthon két hónap alatt!! Így is lehet!!!
Sámannus
Igaza van Orbán Viktor miniszterelnök úrnak! A migránsokon a HAZÁJUKBAN kell segíteni, hogy ne kelljen nekik elvándorolni. No, ő mindenhol segíteni akar, csak a saját hazáját üldözi kibaszottúl. Ebből még qurva nagy szívás lesz! Mát olyan perverz gondolatok kezdenek megszállni, hogy ő fog kerítést építeni a sógorok felé, hogy el ne szökjünk az kisvasutas kánaánból. Meglássátok, így lesz.
Grafix69
Itt valaki megfogalmazta egyszerűen az egész lényegét . Az 1990 évek elejétől minden fiatalból diplomás érettségizett , lehetőleg egyetemi végzettség elvégzésével szándékoztak munkaerőt létrehozni . Olyan szakok keletkeztek amiknek sem jelenük sem jövőjük nem volt és nem is lett , például a világbanki környezetvédelmi előadó szak . A fiatalokat arra ösztönözték ,hogy főiskola vagy egyetemi végzettségük legyen , és erősen degradálták mint a kétkezi munkát mint a szakmunkát. Igazából már akkor is a melósok keresték a legkevesebbet . Mindenki főnök akart lenni vagy pénzügyi területen dolgozni . A termelő szférát és a szakmunkás képzést alantas sok esetben a cigányság maximális iskolai végzettségének titulálták. A fiatal társadalomban a szakmunkás tanulókat a gimnazisták lenézték ,kiközösítették és megalázó módon nyilatkoztak róluk.A társadalomban az a kép alakult ki ,hogy akik kétkezi munkát végez az egy senki , jelenleg is ez a helyzet . Nem baj ,hogy elmennek a szakmunkások , nem voltak megbecsülve . Én is 40 évig csak rabszolga voltam , egy rohadt rabszolga és már 5 év alatt többre vittem egy idegen országban mint otthon , pedig nem érzem magamat butának , csak becsületesen akartam élni ennyi .
tulipan
@Grafix69: Helyesen tetted! Nagyon igazad van!!!
egyember
@Eladott Ország: A sokmilliárdos üzletről csak annyit, amit a vak mondott: Majd meglássuk!
egyember
@Grafix69: Úgy tudom (hallottam), hogy arrafelé (nyugat felé, pl. Dániában) egy "földművelő" apa fia elmegy tanulni, egyetemre. Végez, hazamegy, felül a traktorra, kombájnra és műveli a család földjét. Nem veszik kárba a tudása, mert átlátja a termelés minden területét, felismeri a szükséges változtatásokat és végre is tudja hajtani azokat.
"A (szak)tudás hatalom!" Az okos ember csodákra képes. A hülye mindenre.
egyvandor
Mondjuk a politikusainkból és jól fizető állásra váró utódaikból speciel nem kérnek, meg azok igencsak jól elboldogulnak itthon is.
egyvandor
@egyember: A szakértelem bolsi trükk! A traktorkormány fogatásához elég hat általános is. Ha nem hiszel nekem kérdezd meg magát harrachot.
egyvandor
@Mirabilis: Biztosan sokan vannak közülük is, de azért az idegennyelv nem anyanyelvi szintű ismerete elég nagy hátrány azokban a szakmákban ahol ezt hasznosíthatnák.
Borsodi
A melós megy a fidesz szavazók maradnak,sokasodnak.
Lepényleső
Tehát akik dolgoznak. Akkor csak az öregek,a gyerekek és a naplopók maradnak? Milyen jó ez
kilátásnak,mint fénye van a vakablaknak?
Desischado
Ha a képzett munkaerő elmegy, akkor az országnak annyi. Erről nincs mit vitatkozni.
vadsanca
Engem csak egy dolog aggaszt. Nem lehet minden szakmunkás (M.L). és persze gáz-szerelő.
Gratulálok a szerencséjéhez! De másoknak is joguk van az "élethez" itthon! Ideje lenne már normális feltételek mellet, normális béreket adni!
A kormány család-centrikusságot hirdet, akkor miért is mennek az emberek nyugatra dolgozni? Itthon hagyva a családot egy jobb lét reményében és ennek van a legnagyobb ára.
Ja persze, "kalandvágyból".
vadsanca
Anno volt szerencsém egy németországi tartózkodásom során megtudni egy érdekes dolgot
Egy cég kb 10-12% ot alkalmaz improduktív területen és ez a takarítónőtől a vezér-igazgatóig terjed. Ezzel szemben már ez a tendencia megfordulni látszik,- de megközelíti az 50%-ot-.
Emiatt el kell gondolkodni azon, hogy melyik rétegnek legyen magasabb a bére. Természetesen nem a melósé lesz.
Lehet valaki nagyon kiváló mérnök, ha fogalma sincs a kivitelezésről! Én a saját területemen is tapasztalom, hogy technológusok és mérnökök semmit nem érhetnének el a melósok nélkül. Itt most a szakmunkásokról beszélek. Egy szakmunkásnak értenie kell a kiadott dokumentációhoz, ill rajzokhoz ami egyezményes jelöléseket szabványokat tartalmaz. Ezen kívül végre kell hajtani a kívánt feladatot.És mégsem közelíti meg azt a bérszintet.
a harmadik nem
Egyeseknek nem mindegy, hogy 150 ezerért, vagy másfél millióért végzik el ugyanazt a munkát.
És ezen azok csodálkoznak a legjobban, akik milliárdokat LOPNAK EL a magyar néptől.
egyember
@egyvandor: Arról nem is beszélve (írva), hogy a körmös Hoffer traktor használatához sem csak a kormányt kellett tekerni. Egy mai, modern gépben nincs is kormány. A "klasszikus" traktoros, ha beülne egy ilyen vezetőfülkéjébe, úgy járna, mint a szőke nő, aki először ül be a (tanuló) autóba. Körülnéz, majd kiszáll azzal, hogy "Ez nekem nem megy, itt három pedál van és nekem csak két lábam.". Ő azt mondaná: "Repülőgépet nem tudok vezetni."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.