A közeljövőben elkészülő több tízezer új lakás leszoríthatja a jelenlegi magas albérletárakat – mondta az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Az új lakások leszoríthatják az albérletek árát

Balogh László kifejtette, az albérletárak magasak, ám országrészenként jelentős különbségek vannak a hasonló állapotú kiadó lakások árában: míg a fővárosban egy garzon átlagos havi bérleti díja 110 ezer forint, Debrecenben 80 ezer, míg Miskolcon 50-55 ezer forintért adnak ki egy garzonlakást.

A szakértő szerint érdemes elgondolkodni azon, hogy a hosszú távú albérletfizetés helyett nem érdemes-e inkább saját lakás törlesztőrészleteit fizetni, ugyanis utóbbiak alacsonyabb összeget jelentenek, mint a havi albérleti díj.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ha a forint tovább inflálódik, akkor Kuszaszemék felemeli a hitelkamatokat és nem csak a devizahitelesek, hanem a forinthitelesek is koldusbotra jutnak. A "szagértő" fideszes elvtárs pedig majd megnézheti, hogy érdemes-e inkább saját lakás törlesztőrészleteit fizetni. Arról nem beszélve, hogy a fizetés nagy részét elviszi az albérlet ára. Úgy szar az egész ahogy van, a családok évével együtt már megint.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
Ha lenne biztos, normális egzisztencia, akkor nem lenne gond a lakhatás. Már megint hazudnak, a valós helyzetről fogalmuk sincs.
karma1
@Jozefina: Nalad a pont... Nincs mar 43. Epitoipari vallalat, aki csinalta a szovjet hazgyari lakasokat, egyedi csaladi- vagy ikerhazakat epiteni pedig manapsag rendkivul botor elkepzeles: nincs az az ember, aki ki tudna fizetni azoknak az arat.
A tizezres nagysagrend pedig max. egy borgo"zo"s-palinkazos atmulatott ejszaka utan szulethetett csak meg valakinek a reszeg fejeben, mert ez akkora infrastrukturat, szakember gardat igenyelne, aminek a tizede sem el mar Magyarorszagon.
Engem a wpym vagy milyen fedonevu tarsunk jol kioktatott es elmondta, hogy bizony sokkal jobb az alberlet, dehat eleg sotetnek tartom ot az otletevel egyutt, mert keptelen volt szamolni (egy masik cikknel, a "propeller.hu/itthon/3358669-felhaborito-mar-ennyi-csalad-lakasat-arverezte-el-fidesz?all#c2206395")

Aki ilyen felelotlen nyilatkozatokkal vezeti felre a szeles tomegeket, csalasert azonnal a bortonbe dugnam.
Az, aki ma egy alberletet fizet, keptelen felretenni egy kesobbi lakasvasarlashoz onreszt meg akkor sem, ha ketten dolgoznak. A CSOK-nak is iszonyu feltetelei vannak: egy tanult baratunk szerint nem szabad belemenni a CSOK-ba sem, mert tobb benne az aprobetus kikotes, mint maga a bonyolult szerzodes. A CSOK lesz a kovetkezo "devizas" botrany...(Ez a baratunk is erintett lett volna a ket frissen hazasodott lanya miatt, de lebeszelte oket rola). Nem is mindenki felel meg minden szempontbol ezeknek a kriteriumoknak.
Eladott Ország
@karma1: Fizetőképes kereslet sincs, a pártok az építőipart (saját) kifizetőhelynek tekintik. Az állami beruházásokból, és az EU támogatásokból még van mit lopni, a magánerős lakásépítésből meg nem nagyon lehet lopni. A szakmunkások bérezéséről meg inkább jobb ha nem is beszélünk.
karma1
@Eladott Ország: Persze hogy nincs fizetokepes kereslet - hiszen a legbiztosabb dolog ma Magyarorszagon a BIZONYTALANSAG!
Nem lehet tervezni, nem lehet munkat talalni, (pedig nagy a munkaero kinalat, dehat leginkabb a szakmai tudas kellene a piacon, az meg mar 2000 kilometerrel arrebb van) , ha valaki uj hazas, akkor nem tud masra szamitani, csak egy nehezen fellelheto alberletre, amit talan 2 fizetesbol ki lehet gazdalkodni. - TALAN

A "kozeljovoben" felepitendo 10 ezer lakas meg egy akkora hazugsag, amekkora a csovon kifer. Nincsenek epitomunkasok, mar segedmunkas se nagyon van, akkor megis, ki fogja felepiteni azt a 10 000 uj lakast es HOL???
Eladott Ország
2020 elejétől ismét 27%-os áfát kell fizetniük az új lakások vásárlóinak az eddigi 5% helyett, ami
több millió forinttal is drágíthatja az új lakásokat, és emellett megakaszthatja az elöregedett lakóingatlan-állomány megújításának folyamatát. Kérdés akkor mi szorítja le az új lakások árát, a halandzsán kívül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.