A kormány az Ikarus Egyedi Kft.-t – annak kérésével összhangban – stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden az MTI-vel.

A tárca közleményében felidézi, hogy az Ikarus Egyedi Kft. fizetési nehézségeinek kezelése érdekében csődvédelmet kért. Az ITM szerint a döntéssel lehetővé válhat a cég vagyonának, a felhalmozott termelőeszközöknek, készleteknek és tudásnak az egyben tartása.

Stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezet lett a csődvédelmet kérő Ikarus Egyedi

Fotó, címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

A hazai buszgyártás fejlesztésére a kormány kiemelt nemzetgazdasági érdekként tekint, de ezt továbbra is piaci és nem állami szereplők tevékenységére támaszkodva kívánja elérni. Változatlan cél, hogy Magyarországon olyan buszok készüljenek, amelyeknek a hazai hozzáadottértéke magas, és amelyek a nemzetközi piacokon is versenyképesek – írja közleményében a tárca.

A kft. hétfőn jelentette be, hogy fizetési nehézségeinek kezelése érdekében csődvédelmet kért, a csődeljárás alatt reorganizálják a társaság működését, és helyreállítják a fizetőképességét. Arra kérte a kormányt, minősítse a társaságot stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek, és vegyen részt a reorganizációs folyamatban.

A evopro Bus Kft., a Lanta Kft., és az Albaric Kft. által tulajdonolt cég a legutóbb közölt, 2016. szeptember 30-án zárult üzleti évről szóló a nyilvános cégbeszámolója szerint közel kétszáz dolgozót foglalkoztatott. A cég nettó árbevétele 5,651 milliárd forint, adózás előtti eredménye 149,5 millió forint volt a 2016. szeptember végén zárult üzleti évben. Egy évvel korábban, a 2015. szeptember 30-án zárult üzleti évben az akkor Mabi Busz Kft. néven működő cég 937 millió forint árbevételt, 100,5 millió forint adózás előtti eredményt ért el.

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Kell még egy kis zsozsó Széles elvtársnak az antigravitációs buszhoz?...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Vajon ki reorganizálja ezt a cuccot, kiemelt jelentőségű akármiként!

.
Dr.Doktorovics trinitron dr.
A gyártó cég, az IEAG ügyvezetője Mészáros Csaba, akinek érdekeltsége is van a cégben, a többségi tulajdonos pedig Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamáshoz köthető csehországi bejegyzésű Lugreda A. S.
Jozefina
@Dr.Doktorovics trinitron dr.: így már egy kicsit bonyolulut. De ennek ellenére magyarországon gyártott modern buszokra nagy szükség lenne!!! Az Ikarusz az átkosban ellátta szinte egész európát, sőt azon túl is!!! Most miért nem lehetne??
justhpeter
A kiemelt tulajdonosi kört meg kell védeni.
papa.49
@Jozefina: Csak azért mert akkor ELHIVATOTT EMBEREK ÜLTEK A MEGFELELŐ POSZTOKON, most meg hozzá nem értők regnálnak !!!
maci0427
Ez az a busz, ami nem felelt meg és levágtak belőle 70 centit, de így sem felel meg a szakszervezet szerint, ezt írták ! Itt lehet olvasni ------ szakszervezetek.hu/hirek/14811-feljelentest-tettek-a-csodbe-menekulo-gyarto-buszai-miatt ------ És itt ------- EKSZ-Autóbusz Ágazati Alapszervezet ------A BKV Igazgatóságának döntése alapján a BKV eláll az Ikarus Egyedi Kft.-vel kötött szerződéstől

A Volánbusz Zrt. és az Ikarus Egyedi Kft. között 180 darab Modulo M168d típusú csuklós autóbusz adásvétele tárgyában - közbeszerzési eljárás eredményeként - 2017. január 16-án szerződés jött létre. Ugyanebben az évben, vagyis 2017. december 20-án a Volánbusz Zrt., a BKV Zrt. és az Ikarus Egyedi Kft. háromoldalú szerződést kötött 30 db jármű átruházása érdekében.

A 30 darab autóbuszból a szerződés teljesítésének határidejéig (2018. április 11.), illetve a határidőt követő, szerződésben rögzített további 90 napos időszak leteltéig összesen 10 darabot vett át Társaságunk. A szerződés értelmében a BKV Zrt. a nem szerződésszerű teljesítésre tekintettel jogosult a szerződéstől való elállásra, valamint a késedelmes teljesítésre tekintettel további jogkövetkezmények (kötbér) alkalmazására.

A BKV Zrt. Igazgatóságának döntése értelmében Társaságunk az Ikarus Egyedi Kft.-vel kötött Modulo M168d típusú autóbuszok adásvételéről szóló szerződéstől az Ikarus Egyedi Kft. által nem teljesített rész tekintetében eláll. Megkezdjük továbbá az Ikarus Egyedi Kft.-hez csatlakozó szerződések felülvizsgálatát is, melynek eredményéhez képest fog Társaságunk a további szükséges lépések megtétele felől dönteni, hiszen a BKV nem kíván lemondani a szerződésekben biztosított jogairól, illetve azok érvényesítéséről.

Budapest, 2018. július 11.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.