Svédországban végre-valahára levegő-föld rakétával is lőhettek élesben, ez eddig hiányzott a gyakorlatokból.

A Légi Fölény 2018 gyakorlaton végre, tíz évvel az első magyarországi készültség adása után a magyar Gripen-pilóták is kipróbálhatták éleslövészeten a levegő-föld rakétákat.

A hvg.hu cikke szerint a svédországi Vidsel közelében, 100 kilométerre az északi sarkkörtől terül el Európa legnagyobb lőtere. 

A magyar pilóták 2012 óta, mikor meg lett újítva a Gripen-szerződés, tarthatnak itt három évente éleslövészetet, eddig azonban a levegő-föld rakéták kipróbálása nem szerepelt a programban. (Levegő-föld rakéta: a támadó gépről földi célpont ellen indított rakéta.)

A kecskeméti repülőbázis videóján látható, hogy levegőbeli célpontok ellen Sidewinder-rakétákkal és a Gripenek 27 milliméteres gépágyújával lőttek, volt alacsony magasságú repülés, de a legfontosabb a három fajta levegő-föld rakéta kipróbálása volt.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

TASzSz
20-30 éve az éleslövészet még Lengyelországban volt! Persze MiG-21, illetve MiG-29 típusokon... Ott légi célokra, itthon pedig földire!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
troppauerhumer
Azé'megnéztem volna egy olyan olyan lövészetet amikor a földi célpontot korszerű föld -levegő légvédelmi eszközök védenek hehee...Új rakéta fokozza az orosz Tor-M2 légvédelmi rakétakomplexum hatékonyságát:www.raketaezred.hu/index.php/hirek/szakmai-hirek/682-tor-m2
De főképp egy légiharcot ,mondjuk ?...

www.dailymotion.com/video/x2dqbod
Főlökött
Mivel csoda honvédségünknek - a légierőnek, nincs nagyon miről nyilatkoznia, így maradnak ezen szösszenetek és utas-szállító gépek elfogása, ami valjuk be őszintén, igen sokba kerül az adófizetőknek, teljesen feleslegesen.
A csoda honvédség vezetése jól kitalálta, hogy 2004. július 08-án bezárják a 87. Bakony Harcihelikopter Ezredet, az ország egyetlen harci helikopter ezredét, így megszűnt a határaink védelme, az alacsony sebességű berepülések során. Az ezred gépeit szana - szerte hordták, eladták, elajándékozták, karbantartás nélkül kidobták a prérire.
Jelenleg most eszmélgetnek az okosok, hogy elcsesztük, nem kicsit, nagyon. Amikor beröppent az a 20 db helcsi Ausztria felöl -> engedély nélkül, hiába riasztották a gripeneket, az alacsony sebesség miatt, ezen technika, erre a feladatra képtelen. Most látták be, hogy azon kívül, hogy ott körözgettek a helcsik felett, mást nagyon nem tudtak csinálni.
96->04ig, pedig több mint 100 pilótát küldtek el, melyekről azt sem tudják hol vannak. Most, hogy kezdik a 24-esek nagyjavítását és ismét lesznek, kezdik a pilóta képzést is, 0km-es versenyzőkkel. A régiekből pedig talán 2-3 fő van még a rendszerben, akik pedig már veteránnak számítanak a 300-400 repült óráikkal.
Szóval ezen dolgokat nem nagyon hangoztatják, sőt menekülnek a téma elöl.
Sámannus
@troppauerhumer: A mi vezetőink inkább fácánra és szalonkára utaznak, max házi szarvasra. A pénzt jól elköltik és birka fejet zabálnak.
A magyar katonának hősöknek kell lenni, ezért nagy áldozat vállalást várnak tőlük, amihez nem is kell a fegyver. Elég kiküldeni nyári szerelésbe a frontra, és pattogni mint kecskeszar a deszkán.
A történelem nálunk olyan tudomány, amiből soha nem fogunk tanulni.
TASzSz
20-30 éve az éleslövészet még Lengyelországban volt! Persze MiG-21, illetve MiG-29 típusokon... Ott légi célokra, itthon pedig földire!!!
balos
Majd a légtérsértőket egyik vagy másik szuper egészségügyi intézményben fogják leszállítani,hátha arról koldulnak!
Peller Anikó
A Légi Fölény 2018. És tkp ki volt fölényben?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.