Lassul ugyan a bérnövekedés üteme, mégis mintegy tíz százalékos vagy azt meghaladó bérnövekedésre számítanak idén éves átlagban az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők.

Idén is kétszámjegyű bérnövekedéssel számolhatunk
Fotó: Pixabay

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az első öt hónapban a bruttó és a nettó átlagkeresetek is 12,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a bruttó átlagkereset a nemzetgazdaságban 323 400 forint, a nettó átlagkereset pedig 215 000 forint volt.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője azt írta: a tavalyi magas bázis miatt az év hátralevő részében lassabb bérdinamikára számít, azonban a munkaerőhiány gyorsabb bérnövelést kényszeríthet ki. Így éves átlagban 10,8 százalékos bérnövekedéssel számol, amely a várt 2,7 százalékos infláció mellett 7,9 százalékos reálbér-növekedést eredményezhet. Kifejtette: a bérköltségek azonban mintegy 1,7 százalékponttal lassabban, megközelítően 9 százalékkal emelkedhetnek idén a bérterhek csökkentése miatt, ami az idén várható 8,5-9 százalék körüli nominális GDP növekedés mellett tarthatónak tűnik. Így a nemzetközi összehasonlításban alacsony bérhányad sem nő, tehát nem okozhat versenyképességi problémákat a nemzetgazdaságban.

Hozzátette: az idei várakozásukkal együtt 2013 óta

közel 42 százalékkal nőhetnek a reálbérek, jövőre 8,5 százalékos bérnövekedés mellett 5,6 százalékkal emelkedhetnek a reálbérek, így 2013-2019 között már közel 50 százalékos lehet a reálbér növekedés.

A fokozódó munkaerőhiány miatt, ami az egész térségre jellemző, akár erősebb is lehet a bérdinamika, így gyorsulhat a hazai – és kelet-közép-európai – bérek felzárkózása a nyugati bérekhez – jelezte.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában megállapította, hogy a keresetek májusi emelkedése kismértékben elmaradt a 11,2 százalékos piaci várakozástól. Az emelkedő infláció mellett lehetségesnek nevezte, hogy idén a reálbér-emelkedés kismértékben elmarad a 10 százaléktól. Ugyanakkor hozzátette: a munkaerőhiány további felhajtóerőt képvisel majd.

Ismertette: a versenyszférában 11, míg a közszférában 9,9 százalékkal emelkedtek a bérek éves alapon, ezzel hosszú idő után először dinamikusabb volt a bérnövekedés a vállalkozásoknál, mint a költségvetési szerveknél. Ez elsősorban az utóbbi szektor nem havi rendszerességű kifizetéseinek visszaeséséhez kapcsolható, csak a rendszeres jövedelmeket vizsgálva továbbra is a korábbi a sorrend.

Virovácz Péter szerint a munkaerő iránti keresletben nem látható érdemi változás, amit jó hírnek nevezett. Kitért arra, hogy nemzetgazdasági szinten 1,4 százalékkal bővült az alkalmazásban állók létszáma, mindezt úgy, hogy a közfoglalkoztatottak száma tovább zsugorodott. A legnagyobb felszívó erővel a jelentősebb ágazatok közül továbbra is az építőipar rendelkezik – vélekedett.

82 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
2010 óta kapott az ország a nyakába egy, a Bokros-csomagnál kb. 1000x-es megszorítást, (folyamatosan kapja most is) csak épp a gazdaságba nem forgatnak vissza semmit a tolvaj, cigány orsósék. Tipikus felcsúti cigánytempó: oda szarnak, ahonnan esznek, közben mindenből putrit csinálnak és mindent lerohasztanak maguk körül. Az átlag fideSSes szavazó dettó. Halmozottan igaz, mivel az EU-s pénzeket is ellopják, a többi EU-s polgár pénzét. Aztán innen mennek a luxusnyugdíjak románba, ukránba a bérszavazó "nemzettesós", analfabéta, higtrágyalapátoló csőcseléknek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
advocat
És a nyugdíjak. Az állítólagos inflációemelkedéssel: Igen olcsóbb a színes tv, de drágább a zöldség, gyümölcs, gyógyszer, stb. De az infláció a nyerő. Mert úgy olcsóbb. A bért meg a munkáltató fizeti.
advocat
Bocsánat. a havi 235.000.-ben benne van a miniszterek, országgyűlési képviselők, MNB "dolgozók" (Poltné és Parraghné is) ötmilliós - jó nettó? - fizetése, stb.
kulabombaafityiszre
@Shikari: Veled is teli van már a tököm,te köcsök román ivadék.
Neked is megérdemli anyád a pöcsödet a szájába,amiért ilyen idiótát hozott a világra.
Shikari
@kulabombaafityiszre: Na ilyen takony a libsi!
Shikari
@tulipan: Ilyen az idegbeteg vitaképtelen libsi!
tulipan
@Shikari: Ilyen egy senkiházi féreg a narancsos seggnyaló vándorcigány!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok