A nemzetpolitika bizonyított: a nemzet közjogi egyesítése gyakorlatilag befejeződött, a mai országgyűlés már nemzetgyűlésként működik – állapította meg Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár szerdán Tusnádfürdőn, a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján.

Potápi: Tusványosra egyre többen odafigyelnek, és ebben kiemelkedő szerepe van Orbán Viktornak

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 25-én. Jobbról Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke. MTI Fotó: Veres Nándor

Azon fáradozunk, hogy hazánk szabadságának visszaszerzésével nemcsak a nemzetnek, de az egyetemes Európának és a keresztény ügynek is szolgálhassunk

- köszöntötte a tábort a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának vezetője, II. Rákóczi Ferenc 1705-ben megfogalmazott, szerinte ma is találó gondolatát idézve.

Potápi: Tusványosra egyre többen odafigyelnek, és ebben kiemelkedő szerepe van Orbán Viktornak

Fiatalok érkeznek a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 24-én, a nyitónapon. MTI Fotó: Veres Nándor

Az államtitkár méltatta a Tusványosként emlegetett, csaknem három évtizedes múltú szellemi műhely nemzetpolitikai érdemeit, és azon szervezetek munkáját, amelyek a határon túli magyarok regisztrációját, illetve szavazataik begyűjtését segítették az idei országgyűlési választáskor.

Elmondta:

a Fidesz-KDNP pártszövetség 96 százalékot meghaladó támogatottságot élvez a határon túli magyar választók körében, és – "bár nehéz lesz ezt a számot növelni" – azon lesz, hogy megfeleljen bizalmuknak.

Úgy vélekedett:

Tusványosra egyre többen odafigyelnek, és ebben kiemelkedő szerepe van Orbán Viktor miniszterelnöknek.

"Többször tapasztaltuk azt, hogy amit itt, Tusnádfürdőn mondott a miniszterelnökünk, az az európai vagy világpolitikában köszönt vissza" – mutatott rá a nemzetpolitikai államtitkár.

Potápi: Tusványosra egyre többen odafigyelnek, és ebben kiemelkedő szerepe van Orbán Viktornak

MTI Fotó: Veres Nándor

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem alapítóinak egyikeként Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke úgy értékelte: az országgyűlési választások megmutatták a nemzet egységét, a kormánytöbbség kétharmados eredményében "ott van" a határon túliak szavazata is, és így a következő négy évben folytatódhat a nemzetegyesítés, "össze fog nőni, ami összetartozik".

Potápi: Tusványosra egyre többen odafigyelnek, és ebben kiemelkedő szerepe van Orbán Viktornak

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke és Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke kezet fog a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) megnyitója előtt az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 25-én. MTI Fotó: Veres Nándor

Tusványost a szókimondás, a nemzeti összetartozás iránti és európai elkötelezettség jellemzi, de a román-magyar párbeszéd normalizálása terén, amit már az induláskor a célok közé soroltak, még hiányérzetük van az alapítóknak.

Az elkövetkező évek programja: megbeszélni román és európai barátainkkal, hogy nem ellenük, hanem értük, közös ügyeinkért vagyunk, hogy a felelősségünk nemcsak a két nép, két ország viszonya, hanem Közép-Európa helyzete, biztonsága és végső soron az egész transzatlanti térségnek a sikere

- mondta a Tusványos alapítója.

Németh Zsolt úgy vélekedett: Magyarországnak és Romániának a nemzetek Európájáért kell szövetségre lépnie, és kifejezte reményét, hogy – a közép-európai építkezést felkarolva – Románia sikeresen látja majd el 2019 első felében az Európai Uniós elnökségét.

A Tusványos másik alapítójaként Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke felidézte: a szabadegyetem számos, megfogalmazásuk idején még "eretneknek" minősülő nemzetpolitikai témát vitt be a magyar közgondolkodásba és idén is a magyarságot foglalkoztató kérdésekre összpontosít, amelyeknél tetten érhető az "állandóság a változásban és változás az állandóságban".

Kijelentette: szó lesz arról, hogy Romániában ma ismét "koncepciós ítéletek születnek", elakadt a restitúció, sőt újraállamosítás zajlik, de visszatérő téma a magyar orvosképzés helyzete és az autonómia ügye is mert ezekben nincs áttörés.

Az erdélyi Tusnádfürdőn 25 rendezvénysátor több száz programmal várja vasárnap hajnalig a szabadegyetem és diáktábor résztvevőit.

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt a sportpálya előtti nagyszínpadon tart előadást a idei tábor mottójául is szolgáló "Szenvedélyünk Tusványos" című fórumon.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Ó,Ó a posványos addig vertek magatokat ott a földhöz, míg a románok berágnak, oszt. bezárják a posványosi bulit, oszt. jónapot !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
..."Potápi: Tusványosra egyre többen odafigyelnek"...

ahogy a hírekből lejön, a medvék is izgatottak..
nemfideszes
@keresztapa: "Akiknek" az adójából tömi a kedves vezéred a határon túliak zsebét, azok szavazataiért cserébe.
"Akik" itthon fizethetik a gyerekeik több százezres "nem tandíját" miközben az adójukból milliárdokat fordítanak a határon túliak iskoláztatási támogatására, holott ott valóban ingyenes az oktatás az első diploma megszerzéséig.
"Akik" ezután nem kapnak majd iskolakezdési támogatást sem.
www.azenpenzem.hu/cikkek/ugrik-a-ceges-berlet-az-iskolakezdesi-tamogatas/5014/
"Akiknek" elvették a magánnyugdíj megtakarításait, és most a cafetériáját is.
...csak, hogy ezek jól éljenek:
index.hu/mindekozben/poszt/2018/05/17/medence/

És még te ugatsz hovatartozásról meg hulladékról, fideszes g..i!
papa.49
@keresztapa: Miért kéne annak örülnünk, hogy odahordja, adja a pénzt aminek ITTHON IS LENNE EZER HELYE???
TE VAGY ROSSZUL ÖSSZERAKVA !!!apaszerek ))))))))))))))))
papa.49
@Horizont: ,,Szép haláluk,, lenne )))))))))))))))))
anima
Kíváncsi lennék, ha most hirtelen megjelenne István a múltból, kiket hányna kardélre.
Szerintem, nagyon meglepődnének posványban fetrengő diktátort bálványozó fidesznyikek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.