A fiatalabb kínai vevők főleg Budapesten vásárolnak lakásokat, míg az idősebb német, holland vásárlók vidéken fektetnek be ingatlanokba.

Tavaly 7371 lakást vásároltak meg külföldi állampolgárok, ami a teljes lakáspiaci forgalom 4,8 százaléka

– derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idei, első negyedévi adataiból. A vevők csaknem kétharmada valamely európai uniós tagállam polgára volt.

A német, a kínai és a román állampolgárok egyaránt ezret meghaladó számban vásároltak lakásokat. Míg a jellemzően idősebb, német, holland és svájci vevők főleg vidéken vesznek lakást, a jóval fiatalabb kínaiak túlnyomórészt Budapestet preferálják.

Ennek megfelelően a legtöbbet, átlagosan 41 millió forintot a kínaiak fordítottak lakásvásárlásra, míg az említett nyugat-európai országokból érkező vevők ennek kevesebb mint felét. A legolcsóbb lakásokat a román állampolgárok keresték, jellemző költésük 11 millió forint volt.

A fővárost és Nyugat-Magyarországot is felvásárolják a külföldiek

Budapesten az összes eladott lakás 8,8 százaléka került külföldi tulajdonba, ezek átlagos 36,3 millió forintos értéke nagymértékben meghaladta a magyar vevőkre jellemző 23,4 millió forintot.

A külföldiek a legtöbb lakást a VI., a VII. és a VIII. kerületben vették meg (kerületenként 400-nál többet), míg részesedésük az V. kerületben lett a legmagasabb.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(Világgazdaság)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
A betelepült kb. 50 ezer kínai és vietnámi az én olvasatomban migráns. Az itt ingatlant vevő és itt lakó német nyugdíjas is. Mi van a nemzeti egységgel, amit a Fidesz szajkóz?
Hellcat
A kormány migránsokkal riogat, fél a sok barom a feketéktől, közben a sárgák felvásárolják az országot...magyar ember meg nem tud lakást venni a fidesz által felvert ingatlanárak miatt bazdmeg.
Gajdoczky István
Magyarország a magyaroké, ezért adjuk el a kínaiaknak, az arabok meg csak akkor jöjjenek ha sok pénzük van. Ez is a Fidesz szégyene, de azért jó hogy rá szavaztatok!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.