Az elmúlt napok meleg időjárása miatt emelkedik a Duna vizének hőmérséklete, ami rontja a paksi atomerőmű kondenzátorainak hatásfokát – közölte honlapján az atomerőmű kedden.

Azt írták: a blokkok frissvíz-hűtésűek, a Dunából kiemelt víz közvetlenül hűti a turbinák kondenzátorait. A folyóvíz hőmérsékletének emelkedésével romlik a blokkok termikus hatásfoka, és ennek következtében csökken az erőmű által termelt villamos energia mennyisége.

 Csökkent a Paksi Atomerőmű által termelt villamos energia mennyisége a hőség miatt

Fotó: atomeromu.hu

A Duna vizének kiugróan magas hőmérséklete esetén átmenetileg előfordulhat a blokkok teljesítményének további csökkentése is – jegyezték meg.

A közlemény szerint ugyanakkor a Duna melegedése miatt nem merült fel a blokkok leállítása, az atomerőmű a kánikulában is biztonságosan üzemel.

Emlékeztettek arra, hogy az atomerőmű hűtővíz-kibocsátásának szigorú korlátai vannak: előírás, hogy a hűtővíz torkolatától 500 méterre a Duna teljes keresztmetszetén a víz hőfoka ne haladja meg a 30 fokot. Ezt az atomerőmű működése során mindig betartotta, és a jövőben is betartja – hangsúlyozták.

(MTI)

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vladimir putin
Úgy hallottam, hogy Mészáros Lőrinc és a felcsúti focicsapat már lábbal tekeri, hogy jobb legyen a magyaroknak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@Sámannus: :) )) @Eriksson Nertárs " édes tudatlanságban " él... :) :) :) Őt idéztem.. :)))))
Eriksson
@Sámannus: Ilyen az, amikor a szakemberek hülyék, és az átlagemberek osszák az észt. Elgondolkodtató azonban, hogyha a paksi erőmű nem is épül fel, attól még a vizionált veszély fennáll, más országok reaktorainak jóvoltából. Tehát kár pánikolni. Ha nem a paksiba pusztulunk bele, akkor majd valamely más európai üzemzavarba.
www.mokkka.hu/drupal/node/6798
Főlökött
@kereső: Ha jól emlékszem, megoldották az éjjel nem süt a nap - típusú előadást :) Jól rémlik, Gemenci parkban van egy olyan napelempark, mely eltárolja a napközbeni energiát és éjjel is áramot szolgáltat. Úgy oldották meg, hogy a megtermelt árammal, hidrogént állítanak elő, melyeket tizen valahány tartályban, nagy nyomáson eltárolnak és ezt használják éjszaka energia termelésre.
kereső
@Eriksson: akkor meg már miért ne lophatna még a fideszes "család",egy kis "borravalót" ? Úgy-e?Úgyis meghalunk mind, nem mindegy mitől?Csak az nem mindegy,hogy mit hagyunk örökúl magunk után!Vagy te/ti nem igy gondoljátok.?Mindenféle gazdasági számitás a paks2 gazdasági csődjét mutatja ! a jelenben és a jövőben. Már ez is elég lenne ahhoz,hogy elálljunk ettől az őrült ötlettől. És félre értés ne essék, ez lenne a véleményem akkor IS!,ha gyurcsány.
Eriksson
@kereső: Ha majd ott tartunk, hogy az atomsugárzás visz a sírba, semmit nem fogunk hagyni magunk után. Azok se akik most ellenzik, azok se, akik pártolják az erőmű létesítést. S ezzel a tudattal gondolj arra, hogy mit érne a lopott családi borravaló.
Nincs is erről mit beszélni a továbbiakban, mert egy vihar a biliben. Magyarországon ha van reaktor, ha nincs, a veszély eleve megvan körülöttünk lévő országok létesítményeinek jóvoltából.
S akkor mindannyiunknak béke porainkra.
Sámannus
@Eriksson: Ne terelj Pakson ugyanúgy balf@szkodtak, csak nem a reaktorral szórakoztak, a figyelmetlenség a lényeg, ami az eseményeket létrehozta, de ez a magabiztos önbizalom mindig is elaltatta a figyelmet, és azt is tudni kell pancserok mindig közel kerülhetnek olyan eseményekhez, ahol a szakértelem fontos lehet.
Kérdezd már meg a mai vezetőket, milyen intézkedéseket terveznek, ha a mai helyzetben magas a Duna hőmérséklete! Olyan választ fogsz kapni, amitől sírógörcsöt kapsz. Nem kell a duma a felelőtlenség tragikus. Sajnos átlagos emberként nékem vészhelyzetekről van tapasztalatom.
Tudom, hogy az elnagyolt félmegoldásokhoz előbb utóbb sokkal nagyobb bajok, és a velejáró káosz tartozik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.