Szlovéniában találtak olyan poharakat, melyekből veszélyes szer oldodhat ki. A poharakból Magyarországra is jutott, így a Nébih visszahívja azokat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (Nébih) a nemzetközi RASFF-rendszeren keresztül arról értesült, hogy a gyerekeknek szánt kínai "bambusz" pohárból vesekárosodást okozó szerves vegyület oldódhat ki. 

Vesekárosodást okozó veszélyes poharat hív vissza a Nébih

Fotó: Nébih

A rendszert a szlovén hatóságok értesítették, akik melamin kioldódását észlelték július közepén. 

A hivatal közleménye szerint a kifogásolt termékekből Magyarországra is szállítottak,  a német nagykereskedő pedig elrendelte a termék piacról történő kivonását és visszahívását.

"A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait. Tekintettel arra, hogy a nevezett termékből hő hatására melamin oldódik ki, a Nébih kéri a vásárlókat, hogy aki rendelkezik háztartásában az alábbi azonosítókkal ellátott pohárral, ne használja azt!"

- olvasható a közleményben.

A termék azonosító adatai

A termék neve: NUBY bambusz ivópohár („NUBY Bamboo TRINKLERNBECHER 1ST”)

Forgalmazó: Müller Drogéria Magyarország Bt.

Tételszám: 600240

EAN kód: 048526055029

RASFF referenciaszám: 2018.2124

A melaminról

A melamin nitrogéntartalmú, heterociklusos, aromás szerves vegyület. Elsősorban a műanyagiparban alkalmazzák formaldehidgyanták készítésére, de ciromazin származékát rovarölő szerként is felhasználják. A melamin tartalmú edényekből, konyhai eszközökből hő hatására melamin oldódhat ki, amely vesekárosodást idézhet elő – áll a közleményben.

(hvg.hu, Nébih)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.