Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint az izraeli nemzetállam-törvény nem gyakorol jogfosztást, csupán elveket mond ki.

Az alkotmányjogászt az M1 aktuális csatornán csütörtökön arról kérdezték, hogy az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bírósághoz fordultak az izraeli arabok a júliusban elfogadott, Izrael állam zsidó jellegét hangsúlyozó, úgynevezett nemzetállam-törvény ellen.

Ifjabb Lomnici szerint nem alkotmányellenes az izraeli nemzetállam-törvény

Fotó: pixabay.com CCO

Azt mondta: egy izraeli arab jogvédő szervezet érve, amely szerint nincs még egy olyan alkotmány, amely földet rendelne egy adott nemzeti csoporthoz, azért "sántít", mert egyrészt Izraelnek David Ben Gurion alapító szándéka szerint nincs konkrét alkotmánya, hanem több úgynevezett basic law, "alaptörvény" rendelkezik a legfontosabb kérdésekről, másrészt az összehasonlítás nem pontos, mert az említett jogszabály nem gyakorol semmilyen jogfosztást, csupán elveket rögzít.

Ifjabb Lomnici Zoltán párhuzamot vont a hetedik magyar alaptörvény-módosítás és az izraeli nemzetállam-törvény között, kiemelve: "az önazonossághoz való jogot joga van kimondania egy államnak".

Akik arra számítanak, hogy a nemzetállami törvényt nem fogja megsemmisíteni a legfelsőbb bíróság, azok alappal teszik ezt – közölte.

Szerinte az arab jogvédő csoportok sokszor "kihasználják a hasonló helyzeteket" arra, hogy támadják a jobboldali izraeli kormányt. Úgy folytatta: Soros György üzletember is azért támogatott arab szervezeteket, mert szemben állt Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, és "megpróbálta megbuktatni" őt.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Ez a pasas mit dumál bele Izrael belügyeibe??!!! Ki kérte fel, hogy akár csak véleményezze is, de még ahhoz sincs semmi köze!!!? Nem értem ez miért hír a propelleren??!!
kripton
@Jozefina: Hát persze hogy nem érted! Értéshez - értelem kell!
Csizmás Kond
Ma nemzetállam nincs sehol a világon, aki mégis azt állítja, hogy van az náci.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.