Szent István királyunk által képviselt világnézet ma is aktuális, vagyis annak keresése, hogy a világmindenséggel és a mindenség feletti teljes léttel keressük a kapcsolatot, és ez alapján rendezzük az életünket – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az M5 kulturális csatornának.

Erdő Péter: Szent István világnézete ma is aktuális
Fotó: Illyés Tibor/MTI

A hétfő este sugárzott beszélgetésben elmondta, hogy Szent István felelősséget érzett népéért és az országért, cselekedeteit személyes keresztény hite vezérelte. Életútja nem a hit gyöngüléséről vagy elsikkadásáról szól, hanem annak erősödéséről, tisztulásáról – emelte ki.

Hozzátette: Szent István megtalálta a módját annak, hogy ennek a népnek a kultúráját, az azonosságát az új körülmények között is meg lehet őrizni, és ez az összhang ma is igazodási pont.

Ma is abban bízunk, hogy Szent István, a mi közbenjárónk figyelemmel kíséri ennek a népnek és országnak a sorsát és kéri a Mindenhatót, hogy jó irányba vezesse a történetünket, "adjunk olyan ösztönzéseket, amelyek ma is megfelelnek a további gazdagodásnak, az értékekben való erősödésnek"

- fogalmazott Erdő Péter.

Megfogalmazása szerint a kultúra is azt jelenti, hogy az egyén és a közösség élete egységes egésszé áll össze, és ennek a mélyén, a középpontjában van valami világnézet, ami megmutatja, minek van értéke és értelme. Örvendetesnek nevezte, hogy vannak ünnepeink, amelyek emlékeztetnek minket ezekre a nagyobb összefüggésekre.

Az esztergom-budapesti érsek beszélt a hit családon belüli megéléséről, amellyel kapcsolatban kiemelte: fontos, hogy a hitünket családon és a közösségen belül is visszaigazoljuk, erősítsük, hiszen ezt látva a gyerekek megértik, hogy az élet minden területére van válasza a hitnek. "Ez boldogabbá és gazdagabbá teszi az életet" – emelte ki.

Erdő Péter rámutatott arra, hogy a Szent Jobb-körmeneten nemcsak "kedves halottunkat" siratjuk, hanem arra is emlékezünk, hogy Szent István életének nagy harcát egy végérvényes győzelemmel harcolta végig, tehát olyan életet ajánlott fel Istennek, ami az ember számára a legnagyobb győzelem, mert a keresztény tökéletességet tudta megélni. "Ebben az örömben indulunk el minden évben" – mondta.

A bíboros úgy fogalmazott:

ha Szent Istvánra gondolunk, akkor tükröt tart elénk, hogy mennyire érezzük magunkat felesősnek ma a közösségünkért, mennyire keressük Isten akaratát, és milyen személyes áldozatot hozunk, hogy teljesítsük ezt az akaratot. Újra és újra ösztönző és megújító egy ilyen körmenet

- tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a hívő embernek milyen utakon kellene elindulnia, hogy tevékenyen hozzájáruljon a keresztény Európa megőrzéséhez, Erdő Péter azt mondta: a Tízparancsolat és a két útról szóló tanítás a kereszténység legrégebbi kincse.

Amit az emberi közösség életében a legszélesebb egyetértésben jónak tartunk, az benne van ebben a két írásban. A Tízparancsolat nem pusztán a kinyilatkoztatás kincse, hasonló viselkedési szabályokat nagyon sok nép hagyományaiban is találunk. Az emberiség ha jóindulattal keresi az igazságot, akkor a legalapvetőbb kérdésekben eljut a helyes út felismeréséig.

"Ez a mi igazi bizalmunknak az oka a gyakorlatban, mert nem pusztán egy vallás, nem egy kanonizált világnézet az, amin alapulhat egy társadalmi egyetértés"

- fejtette ki, hozzátéve: ha a jó szándék és a tisztelet megvan, ki tud alakulni egy olyan együttélés, amelyre már építeni lehet, ebben újra bízni kell itt Európában és másutt is. Erdő Péter szerint Isten megajándékozott minket azzal a képességgel, hogy a számunkra a szükséges ismereteket megszerezzük, az életünkben aktuális döntéseket meg tudjuk hozni. Ha ebben nem bízunk, akkor az értékes cselekvésnek, az építő munkának az összefüggése vész el. A bizalom szükséges tényező az életünkben, amit a hit és tágabb világnézet tud megadni, és ebben a vonatkozásban igazán nagy Szent István öröksége – hangoztatta a bíboros.

Erdő Péter beszélt az eucharisztikus világkongresszusról, amelynek előkészületei jól haladnak. Ennek kapcsán elmondta, ősszel számos találkozót és tudományos konferenciát tartanak.

A bíboros beszélt arról is, hogy az augusztus 20-i ünnepségeken részt vesz Besara Butrosz Rai antiókhiai maronita pátriárka, a libanoni keresztények vezetője is. Erdő Péter az egyházvezetőről azt mondta, a pátriárka átéli az ottani helyzet minden nyomorúságát és veszélyét, hiszen tudvalévő, hogy Libanonban rengeteg a menekült. Jelezte: az ottani egyházi vezetők mindig azt mondják, hogy a hívek maradjanak hűek őseik földjéhez, maradjanak hűek ősi kereszténységükhöz.

A bíboros, prímás megemlítette, hogy mi magyarok is próbálunk segíteni a lehetőségeinkhez képest, a katolikus egyház többször rendezett karitatív gyűjtést. A pátriárka látogatása azt mutatja, hogy szoros a testvéri kapcsolatunk és megbecsülik a segítőkészséget és az őszinte segíteni akarást, ami fontos, mert a keresztények egyetlen nagy családot alkotnak – mondta Erdő Péter.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Csuhás abból a dumából amit itt letoltál mennyit valósít meg ez a piszok szemét lopós kormány ???
SEMMIT AZ ÉGADTA EGY VILÁGON !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
anima
@durbincs: Te szerencsétlen együgyű!
Ami eljön erre a világra, vagy ami vár rád a túloldalon (amit a magadfajták nagy valószínűséggel elrontanak majd - mert nem csak most vagy hülye, hanem később is az leszel - nagy valószínűséggel - szóval...)
Nincs semmid a számomra.
Egyszerűen a viharban sem vagy.
Nem érdekel, a butaságod semmilyen szinten.
Oké?
anima
Nem bírsz leszarva kusban maradni, igaz?
Leszarva is tovább kell bégetned, ugye?

A pöttöm mondanivaló, meg világok harca - Star Wars.
namihami
Valaki a csordából szólhatna Csuháspetinek, hogy Istvánunk behívta és fogadta a migráncsokat. Ennyit változott a keresztény- mentalitás 2.000 év alatt? Vag, a kasszakulcs van más mentalitású "" király"" kezében?
Jozefina
@namihami: ezt elfelejti Erdő úr is és minden kdnp-és is!!! Na meg a fideszesek se konyítanak hozzá!!!
anima
idézhetnék a Jelenések könyvéből (képzeld, én értem az egészet - ugye milyen gáz, hogy én értem az egészet, ezek a tanultak meg, nem?), de minek?
Nincs értelme.
De újra írom: Ez nem a te sarad, hanem a bármilyen vezetőké, akik becsapnak, félrevezetnek titeket a saját primitív érdekeik miatt.
Azt hiszed, hogy egy muzulmán, vagy egy buddhista vezető nem olvasta a Bibliát?
De olvasták, és valahol értik is, de önérdekből nem árulják el az igazságot, hanem direkt sötétségben tartják a híveiket - ahogy a Pápa is ezt teszi a keresztényekkel.

A nagy számok törvénye alapján az emberiség felének, vagy legalább egynegyedének ismernie kéne a teremtő Istent, de az van, hogy szinte senki nem ismeri!
SENKI NEM ISMERI ISTENT!
Gondolkodjál már el azon, hogy ez miként lehetséges!
Ha belegondolnál mélyen, éreznéd, hogy itt valami baj van.
Minden potentát azon dolgozik égen és földön, hogy ne ismerd meg istent.
Ki akarják ölni belőled a legtermészetesebb érzést, hogy Isten gyermeke vagy valójában.
Anya szült téged?
És az anyádat ki szülte?
És az ő anyját ki szülte?
És ha visszavezeted a családfádat, végül tudod hova jutsz el?
Ádámhoz, akit isten teremtett.
Ez túl egyszerű?
Igen ez túl egyszerű, és ez adja a megismerés bonyolultságát, hogy szent titok Isten megismerése.
A végtelenül egyszerűt nem érted, akkor, hogy akarod megérteni a bonyolultat?
Tudod kik hisznek istenben?
Írni, olvasni nem tudó emberek - gyerekek!
Te meg több diplomával nem érted meg...
Ez, hogy lehetséges?
Könyvet tudnék írni róla, de nem teszem.
Miért nem?
Mert, ha nincs meg a vonzás, egy egész könyvtárnyi könyv megírásával sem tudnálak meggyőzni.
De a lényeg. Ne félj! Isten könyörületes, és kapsz egy új esélyt.
Ezt senkitől nem fogod hallani, csak tőlem.
A remény az jó. Azt a reménységet kapod meg, amit az összes keresztény egyháztól nem.

Van egy jó hírem a rosszaknak, nincs pokol.
És van egy rossz hírem a magukat jónak tartóknak, nincs mennybe jutás.
Mégis, hogy gondolod te állat,...
anima
Nem baj.
Semmi nem baj.
Csak egy felé haladhat ez a történet.
Igazából az a gáz, hogy ha én ezt tudom, miért nem tudom elfogadni, miért vagyok kiakadva, és miért a dühömet ontom rá a világra?
Az a fránya igazságérzet a ludas - gondolom ezt kieséses alapon.
Nem bírom az igazságtalanságot!
És ennyi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.